Smart Screen by Train-Tech, aneb Chytrá obrazovka od Train-Tech

Už je to více jak 11 let, co jsem psal o „Pragotronech“ v měřítku TT od Jirky Sládka – ZDE. Tenkrát to byla mezi modeláři velká bomba. Autor detailní princip výroby nikdy nezveřejnil, ale tak či onak se jednalo o titěrné mechanické vrstvení tenkých destiček, osvětlených z boku LED SMD. Od té doby nevím, jestli jej někdo napodobil v měřítku N. Sven van der Hart zveřejnil na svém webu Traimfabriek – ZDE – projekt, který „Pragotron“ vzdáleně připomíná. Opravdu ale jen připomíná. Smart Screen je postavený na technologii OLED. Pokrok nezastavíš!

O co jde?

  Smart Screen je skutečná miniaturní obrazovka, na které lze prezentovat vlastnoručně vytvořené zprávy o dění na modelové železnici, stejně jako tomu je v reálu. Jediné „omezení“ spočívá v tom, že stránek na obrazovce může být naprogramováno maximálně „jen“ deset.

  Další „omezení“, které však za žádné omezení nelze považovat, je velikost Smart Screen. Podle mne je na modelovém kolejišti několik předmětů (zařízení), na která se jakoby obvyklá modelářská měřítka nevztahují. Pravda, Smart Screen od firmy Train-Tec byl nejspíš koncipován pro měřítko H0, ale jak má být velká obrazovka na kolejišti v měřítku N? Ví to někdo? Já osobně, kdybych se pro toto zařízení rozhodl (jako že ne), tak bych se na měřítko vykašlal. V daném případě je totiž velikost relativní.

  Jak se lze ze zveřejněných textů na internetu (na které následně odkážu) dozvědět, „inteligentní“ obrazovka OLED zabírá celkem 25 x 9,5 mm z celkových 31 x 9,5 x 4,5 mm, které měří vlastní Smart Screen. Obrazovku lze vložit do plastových rámečků imitujících známé držáky takových obrazovek pod střechou nástupišť nebo na sloupech.

  Na obrazovce se prezentují všechna obvyklá písmena velké i malé abecedy (bez interpunkčních znamének), číslice 0 až 9 a mnoho speciálních znaků. Každý blok znaků obrazovky má jantarově zbarvenou matici 7 x 5 pixelů, která je podle recenzentů úžasně jasná a snadno čitelná na délku paže. Zobrazení celé obrazovky OLED představuje 32 x 128 pixelů. Písmena, číslice a znaky lze naprogramovat do dvouřádkové zprávy. Pokud je spodní řádek delší, jak obrazovka, text se po obrazovce posouvá (znaky „skrolují“), což je jedna z nejzajímavějších funkcí na této inteligentní obrazovce.

Obr. 1 – Obrazovka OLED má 32 x 128 pixlů 

.

  Neobyčejné je, že výrobce nenabízí nějaké naprogramované fiktivní oznámení v cizím jazyce (jako je tomu u řady zvukových dekodéru), ale zprávy si lze přizpůsobit v jakémkoliv jazyce (pomocí latinské abecedy) a podle libosti. Veškerá elektronika je obsažena v samotné Smart Screen, takže instalaci neruší žádné složité zapojení nebo desky s plošnými spoji. Aby mohl modul chytré obrazovky fungoval, stačí ho připojit dvěma vodiči k napájení DC nebo DCC.

  Hodiny vedle obrazovky mohou být statické, ale uživatel se může rozhodnout zobrazit skutečné pracovní hodiny.

  Jak už bylo uvedeno, inteligentní obrazovka může zobrazovat 10 různých stránek, které mohou být spouštěny několika různými způsoby – řadou různých vstupů, včetně přepínačů, příkazů DCC a senzorů v kolejích, které lze použít k zobrazení jiné obrazovky, když přes ně projíždí vlak. Atd. Složitost naprogramování a ovládání přesahuje rámec této informace. Vše si lze přečíst podrobně v odkazech, které uvádím v závěru stati.

Sestava Smart Screen (jedna z možných)

Obr. 2 – Ukázka zavěšení Smart Screen na sloupu

.

  Smart Screen lze instalovat i dovnitř modelů, do oken vagonů, tak jak je dnes běžné v reálu. Obrazovku stačí pouze připojit k běžnému stejnosměrné napájení, aby se rozsvítila. V digitálním provozu a pokud má inteligentní obrazovka připojený dekodér, lze ji naprogramovat podle jízdy vlaku a automaticky zobrazoval další zastávku nebo zprávu v závislosti na směru jízdy.

  Samozřejmě, že chytré obrazovky lze instalovat i jinde, než na kolejišti. Nabízí se třeba systém Faller Car, různé modelové sportoviště, instituce apod.

Podrobnější informace lze získat na těchto odkazech:

TRAINFABRIEK

https://tramfabriek.nl/smart-screen.html
Uživatelská příručka – https://www.tramfabriek.nl/download/sd1-2_smart_screen_instructions_v1.3.pdf

Train Tech –
http://train-tech.com/
http://train-tech.com/index.php/smart-screen

Recenze od Roba Honora –
http://www.halton96th.org.uk/smart-screen1.html

Foto převzato z Trainfabriek

.

 

Rubrika: Doplňky, Elektronika, Kolejiště, STAVBY, TECHNIKA, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Joer napsal:

    Hmm, zaujímavé. Ak by si niekto chcel takéto čosi zbastliť sám, môže sa inšpirovať Arduinom. Zapojenie jednoduché, program je priložený, len text si treba prispôsobiť v programe. Súčiastky od Číňana ako ináč.
    https://rudysarduinoprojects.wordpress.com/2019/09/23/fun-with-arduino-40-station-platform-departure-display-with-analog-clock/

    A tuná to isté s pripojením reálnych hodín-modul k Arduinu.
    https://rudysarduinoprojects.wordpress.com/2020/02/24/fun-with-arduino-41-station-platform-display-with-real-time-clock-ds1307/

    Prípadne väčšie merítko /TT, H0/ odchody tabula:
    http://lamaquetade.infotronikblog.com/pantalla-llegada-de-trenes-animada-128×64/

    Je to hlavne pre tých čo si to dokážu zbastliť sami, prípadne zohnať ešte menší display s pripojením cez IC2 port – 4 dráty.

Vložit komentář

Text komentáře: