- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Jak si snadno vytvořit organizér, třeba na barvy a patinovací přípravky

[1]O své zálibě v organizérech všeho druhu jsem už párkrát psal. Třeba ZDE [2], nebo ZDE [3], nebo ZDE [4], anebo taky ZDE [5]. Mám jich ale více. Vlastně každá krabice, ve které je přehledně roztříděn určitý druh materiálu, lze považovat za organizér. Připadají mi smysluplné a podle mne přispívají k udržování pořádku a především k přehledu o tom, kde co mám…

  I když tím samozřejmě netvrdím, že dosti často nehledám něco, co nevím, kam jsem uložil, anebo naopak že při tom hledání nenacházím to, na co už jsem dávno zapomněl, že mám. No, ale to bude tím stářím… Má záliba v organizérech bývá také občas vodou na mlýn některým spolustolovníkům z Modelářské besedy Nagáno, jenž mi čas od času předhazují náměty, které objevili na internetu. To mne ovšem nechává klidným při vědomí toho, jak vypadá jejich pracovní deska stolu 🙂 .

Organizér na olejové barvy a další přípravky

  Když jsem jako užitečné vyhodnotil doporučení Michala Dostála (MIRYOKU.cz – ZDE [6].), jenž nám před časem kázal na téma patinování železničních modelů – ZDE [7] -, a vyřadil jsem ze svých početných sbírek nářadí, materiálů, barev, lepidel aj. olejové barvy Umton (prozatím do krabice ozn. „dočasně nepotřebné“) a nahradil je pro modeláře vhodnějšími barvami do španělské firmy AMMO, nabízené pod obchodním označením OILBRUSHER, a k tomu dokoupil i vybraný sortiment ředidel, lepidel a dalších přípravků od polské firmy VMS, nastal opět onen stav, kdy člověk hledá nejdřív vhodnou krabici na uložení nových pomůcek a pak místo, kam tu krabici dát.

  Jelikož už ale mám s tímto problémem četné zkušenosti, hned jsem věděl, že si rovnou zhotovím „jednoúčelový“ organizér. Jinými slovy, už jsem se nezdržoval hledání oné rozměrově přijatelné krabice, ani nestudoval nabídky firem, které všelijaké specifické či univerzální organizéry nabízejí. Nemám to od nikoho potvrzené, ale zdá se mi, že velkovýrobci všelijakých modelářských barev, lepidel a chemických přípravků si zakládají na tom, že své produkty adjustují do nádob zcela určitého tvaru a rozměru (vč. polepů), které jsou naprosto odlišné od nádob konkurence. To ovšem znamená – jako příklad – že do organizéru určeného pro barvy Vallejo nelze uložit plechovky s barvami Revell. Atd.

  Ale zpátky k organizéru na barvy OILBRUSHER a patinovacím a jiným přípravkům od polské firmy VMS.

Jak na to?

  Čtyři sady vždy tří různých odstínů olejových barev OILBRUSHER jsem koupil v prostějovském modelářském e-shopu MN-modelařZDE [8]. Tuby s barvami mají průměr 16 mm.

  Přípravky od VMS jsem koupil u firmy Miryoku.cz Michala Dostála – ZDE [6]. S nádobkami na přípravky od VMS je to složitější. Mé nadšení k těmto produktům narušilo zjištění, že snad pro každý přípravek polská firma používá jiný rozměr nádobky, jak co do průměru, tak výšky, a tedy i objemu. Nechápu. Pro všechny produkty z jejich nabídky by byl organizér hodně složitý.

  Celkem jsem měl tedy na stole 3krát čtyři barvy a šest přípravků od VMS různé velikosti. S jistou rezervou (na případné dokoupení dalších barev aj.) je výsledek rozmístění otvorů pro nádobky vybraných produktů vidět na obr. 1. Rozvržení otvorů jsem volil intuitivně, tím vznikl i výsledný rozměr organizéru. V Corelu jsem narýsoval příslušné díly i s ohledem na promyšlený budoucí způsob montáže. 

[9]

Obr. 1 – Výkres rozvržení otvorů pro barvy a přípravky

.

  Myslím, že už se nenajde nikdo, kdo by do rámu napnul tenký pilový list a jal se vyřezávat otvory a zářezy, jak v dřevních dobách modelaření. Vyřezání dílů se dnes běžně řeší laserem, což umí bezpočet odborných firem, dostupných na internetu. Využil jsem nabídku osvědčené firmy LAMA STONE, s.r.o., z Vratislavic nad Nisou – ZDE [10] –  a výkresy v Corelu jim poslal. Dosud jsem byl zvyklý obdobné organizéry realizovat z třímilimetrového kartonu, ale při konzultaci s cit. firmou mi bylo doporučeno vyzkoušet překližku stejné tloušťky. Bylo to dobré doporučení. Třetí den poté mi poslali zpátky vyřízenou objednávku a následně i fakturu.

  Díly jsem po částech slepil disperzním lepidlem, spoje vždy sevřel svorkami nebo zatížil. Po dokonalém zaschnutí lepidla stačilo spoje lehce přebrousit smirkovým papírem. Žádné barvení nebo lakování není třeba. Vše potřebné je vidět na obrázcích. A hotovo.

[11] [12]
[13] [14]
[15] [1]

.

  Na organizér jsem nakonec zhotovil z obyčejného kartónového papíru víko, abych mohl ve skříňce na tento organizér vršit další…

Závěr

  Smyslem tohoto příspěvku rozhodně nebylo popsat, jak jsem pořádkumilovný a šikovný (nejsem 🙂 ), ale dát námět na velmi jednoduché vytvoření organizéru, dalo by se říci „na míru“. Opět zajisté uslyším, že takové triviální věci není třeba nikomu radit, že dneska si může každý takový organizér koupit, dokonce i vytisknout na 3D tiskárně, nebo uložení barev a kdoví čeho ještě vyřešit tisíci jinými způsoby. Já vím; a právě proto jsem napsal, jak jsem to konkrétně vyřešil já.

Foto hlav

.

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Jak si snadno vytvořit organizér, třeba na barvy a patinovací přípravky"

#1 Comment By Bohouš On 31.5.2019 @ 08:58

Honzo, chtěl bych mít tvůj zápal a sdílet snahu o organizaci a pořádek. Já sám sebe řadím do kategorie superbordelářů, což by ti jistě ráda potvrdila i má manželka. Nedávno jsem hledal déle skladovaná lepidla a několik téměř nepoužitých ale tvrdých skončilo v nebezpečném odpadu. 🙁