- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Léto láká k výletům, aneb unikátní návštěva Bajkonuru

[1]Před pěti lety jsem s přispěním několika odborníků sepsal úvahu o tom, jaké lokomotivy tahají rakety na kosmodromu Bajkonur – ZDE [2]. Od té doby si na článek kliklo skoro 11 tisíc návštěvníků mého webu. Článek byl na doporučení publicisty a spisovatele Pavla Toufara, který se zabývá kosmonautikou na profesionální úrovni, přetištěn na Technetu (iDnes) – ZDE [3]. I tam je stále dostupný vč. méně „poučné“ diskuse, kterou vyvolal. Čas od času téma zaujme další čtenáře.

  Koncem července mne kontaktovala Jiřina Borková následujícím mailem (kráceno): „Dobrý den, byli jsme v červnu na Baikonuru a při psaní trip reportu z cesty jsme našli Váš článek (snad jsme Vás jako autora dohledali správně). Fotili jsme na Baikonuru i lokomotivy, o kterých se tam píše, pokud Vás to zajímá, dejte prosím vědět.“

  Samozřejmě, že jsem zájem vyjádřil a tak jsem obratem dostal odkaz na web paní Jiřiny a další na web jejího přítele (níže). Trvalo mi několik dní, než jsem jejich příspěvky pročetl a hlavně se proklikal stovkami naprosto unikátních snímků pořízených na býv. sovětské raketové střelnici (aokolí) vybudované koncem 50. let min. st. na pláních v Kazachstánu a používané Ruskem dosud. O Bajkonuru samotném toho již bylo naspáno hodně, především ale z pera odborníků, kteří se problematikou detailně zabývají a kteří měli tu výjimečnou šanci se na kosmodrom podívat. Vposledních letech ale Rusové postupně zveřejňují i dříve přísně tajné informace z kosmického výzkumu, vč. fotografií, a co víc, umožňují návštěvy svého kosmodromu na kazašském území i laikům – cestovatelům či fandům kosmonautiky. A to možná není všeobecně známá informace. Snad to může být i pod vlivem blížícího se konce tohoto kosmického střediska, protože Rusové budují nové středisko Vostočnyj na svém území daleko na východě…

  Exkurze (zájezdy) do kosmického střediska Bajkonur a dokonce k jednotlivým startům ruských kosmických lodí s lidskou posádkou organizují Rusové i Kazaši přes jejich cestovní kanceláře, ale i prostřednictvím agentury Roskosmos (v Rusku ekvivalent NASA v USA). Ale o tom všem detailně píše Jiřina Borková.

  S jejím svolením odkazuji na příspěvky publikované na jejím webu, které popisují účast na startu kosmické lodi Sojuz MS-09, ve které k mezinárodní vesmírné stanici ISS odstartovala dne 6. června 2018 posádka ve složení Sergej Prokopjev (Rusko), Alexander Gerst (SRN) a Serena Auñón-Chancellor (USA).

Baikonur – Kazakhstan – 1st DayZDE [4]
Baikonur – Kazakhstan – 2nd DayZDE [5]
Baikonur – Kazakhstan – 3rd DayZDE [6]
Baikonur – Kazakhstan – 4th DayZDE [7]
Baikonur – Kazakhstan – 5th DayZDE [8]
Baikonur – Kazakhstan – 6th DayZDE [9]

  *    *   *  

  Tento start také zadokumentoval na svém webu flyRosta.comZDE [10] – Rostislav Kopecký.

  *    *    *

  Aby toho nebylo málo, doporučuji prohlédnout si i dokumentaci ze startu mise MS-06 v loňském roce (2017), kterému byli oba protagonisté rovněž přítomni:

Baikonur – 1st Day – KazakhstanZDE [11]
Baikonur – 2nd Day – KazakhstanZDE [12]
Baikonur – 3rd Day – KazakhstanZDE [13]

  *   *   *

  Ještě pro fajnšmekry:

  Při pečlivém studování výše zmíněných příspěvků lze narazit i na některé zajímavé odkazy. Třeba na ten, který ukazuje smutný osud sovětského raketoplánu BURANZDE [14].

  *   *   *

  A úplně nakonec: Jiřina Borková mi slíbila, že až bude čas, projde znovu svůj archiv fotografií z Bajkonuru a pošle mi snímky detailněji zachycující lokomotivy a drážní vozidla, bez kterých by se rakety na start nikdy nedostaly. Ty pak rád zveřejním. Jen doufám, že se zase nenajde nějaký diskutér, kterého bude ze všeho nejvíce zajímat, jestli se jednalo o české, nebo slovenské, anebo československé, či snad česko-slovenské lokomotivy – když ve skutečnosti jde o lokomotivy vyrobené v býv. Sovětském svazu… 

Poznámka: Rozdílná transkripce ruských názvů není chybou, ale praktickým řešením paní Jiřiny kvůli vyhledávání klíčových slov v angličtině.

Foto v perexu Jiřina Borková. 

.