- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

PF 2023 (a omluva za výpadek webu)

[1]Vážení čtenáři Honzíkových vláčků,

děkuji za Vaši přízeň, kterou jste v letošním roce projevili rozkliknutím nových i starších příspěvků publikovaných na mém webu. Zvlášť děkuji těm, kteří vyslyšeli moji prosbu a existenci webu podpořili zasláním příspěvku na úhradu hostingu a domény.

  Pravda, letos nevyšlo moc nových čistě modelářských článků, ale na druhou stranu co je to moc a co je málo? Opravdu si vážím skutečnosti, že milion návštěvníků jsme zaregistrovali už v polovině roku 2021. Teď na konci roku 2022 jich „počítadlo“ eviduje o dalších cca 75tisíc víc. Myslím si, že kdo k nám zavítá, má co číst a nezřídka se může i poučit, protože na webu je okolo tisíce článků a desítek tisíc fotografií. Jen si vybrat. Čísla prý nic neznamenají, jak mi bylo světleno, takže to nebudu rozvádět ani se o  význam statistických čísel přít.

  Již mnou několikrát vyřčené, že stejně jednou všechno skončí, také nebudu opakovat ani vysvětlovat. Prostě tak to je. Zatím nic nekončí a snad v novém roce přijdou i náměty na další příspěvky. Moje modelářské aktivity jsou ale bohužel na sestupu a podle toho to bude vypadat s novými příspěvky. Může mne ale nahradit kdokoliv, kdo má potřebu se o své modelářské poznatky podělit s ostatními. 

  Přeju Vám všem, vážení čtenáři, kolegové a kamarádi, pěkné svátky vánoční i novoroční, a rovněž Vám přeji zdraví a štěstí v roce 2023. A ať je ten příští rok lepší jak letošní. Hlavně aby nebyl ještě víc fialovější…

  Jan Hlaváček


Omluva za výpadek webu

  Jako bych to přivolal! Nejsem pověrčivý, ale jako by někdo vyslyšel a zneužil moje faktické konstatování, že všechno jednou skončí! Už už měl náš web namále. Od 26. 12. do 2. 1. 2023 nebyl funkční. Za dobu jeho existence (letos to bude už 14 let) se tak stalo podruhé. Zaplať pánbůh, jak říkáme i my ateisté, že k tomu došlo jen dvakrát. Statisticky to je zanedbatelné, ale ty nervy z bezmoci, jakou coby uživatel prožívám, to nikomu nepřeju. 

  Jako i před časem, tak i nyní byly problémy na straně WordPressu. To je platforma, na které webová stránka Honzíkovy vláčky běží, ve které se tvoří. A věru není to v žádném případě špatná aplikace. Náš web není žádný drobeček – obsahuje okolo tisíce článků, desítky tisíc obrázků a grafů, bezpočet linků na jiné weby – a WordPress ho zvládá. Jenže, jako všechno, co je zadarmo, má svá omezení. Nebudu detailizovat jaká, protože to je v daném okamžiku nepodstatné. Jen naznačím, že obrovským problémem (alespoň pro mne) je nedostupnost služby, na kterou by bylo možné se obrátit v případě problému, vč. aktualizace verzí aj. 

  Jak zjistil můj přítel, špičkový programátor a člověk, který náš web zachránil, jenž shodou okolností aplikaci WordPress zná, stalo se, že WordPress měl problém s jednou databázovou tabulkou (wp_options), která je prý dost důležitá. Při pokusu opravit ji se sice objevila hláška, že oprava skončila chybou, nicméně ve výsledku web „naskočil“, a zdá se, že v plné funkcionalitě. Je možné, že někde v nitru webu nebude vše řádně fungovat (zejm. odkazy ve starších článcích), ale není v lidských silách vše zkontrolovat. Otázkou také je, zdali se nebude havárie opakovat. 

 A to je přesně to, čím chci skončit tento dovětek. Jednak se chci čtenářům Honzíkových vláčků omluvit za výpadek, který jsem sice nezapříčinil, ale za který cítím odpovědnost. A druhak – opakovaně naznačuji a upozorňuji, že jednou stejně přijde chvíle, kdy přestane fungovat web, nebo já. Nebo oboje najednou. S tím se nedá nic dělat. Na obou variantách je blbé, že už vám to, vážení čtenáři, nebudu mít možnost říct…

  Tak se do té doby mějte krásně! 🙂

.

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "PF 2023 (a omluva za výpadek webu)"

#1 Comment By Zdeněk On 2.1.2023 @ 14:14

Honzo, spadl mi kámen ze srdce, že si stránky rozchodil.
Každopádně máš lepší bilanci než Dr. Chocholoušek… Ať se dál daří.