Pošli příspěvek 'Dalších pár poznámek k modelářským měřítkům' známému

Pošli kopii příspěvku 'Dalších pár poznámek k modelářským měřítkům' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: VARIO, ZNÁŠ TO?, ZPRÁVY

1 komentář

  1. Bohouš napsal:

    Bohužel, anglické a americké měřítka a normy jsou dědictvím chaosu, který v soustavě měr ve světě panuje.
    Britové nepřenesli přes srdce vznik soustavy SI v devatenáctém století a zejména její rozvoj ve 20.století. Pochopitelně, vždyť ji prosadili na tu dobu pokrokoví Francouzi. No a Američané jakbysmet, navíc se ještě musí vždy o nějaký špinavý chlup lišit od Anglie. Nebudou používat to, co královští zeměměřiči za oceánem. Běžnému smrtelníkovi, který se podíval max. do Disneyparku v sousedním státě, je jedno, jestli to bylo 100 mil nebo 160 km.
    Koho to víc trápí, jsou vědci (mnozí i v USA používají SI soustavu) a technici. V Evropě dlouhá desetiletí panovala SI. Ale s globalizací a zejména přesunem výroby do Číny (která se v tomto rychle podvolila největším odběratelům) se i u nás tlak v pneumatikách naráz označuje v librách na čtvereční palec (PSI). Pfujtajbl!
    Pak se nelze divit, že v úzkém modelářském světě panuje chaos ještě větší. NMRA je spolek vysloveně americký. NEM pak evropský. První je pochopitelně větší, ale zejména v DE, AT a CH, což jsou modelářské velmoci, má navrch zase NEM. A navíc, výrobci, často vyrábějící už 100 let, se rádi chlubí tradicí. Nějaká ta desetinka milimetru nevadí u příslušenství, ale u kolejiva a pojezdů může být infarktovou.

Vložit komentář

Text komentáře: