- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Zemřela legenda

[1]Dnes, 2. prosince 2021, přinesly agentury smutnou zprávu: Ve věku 102 let zemřel včera cestovatel, publicista a výborný vypravěč, nositel mnoha tuzemských a zahraničních státních vyznamenání a řádů Miroslav ZIKMUND.

.

  Spolu se svým celoživotním kamarádem uskutečnili dvě velké cestovatelské výpravy, nejdříve po zemích Afriky a Jižní Ameriky (v letech 1947–1950 s Tatrou 87) a v letech 1959–1964 projeli se dvěma upravenými Tatrami 805 zeměmi Asie a Oceánie, ze které se vraceli přes Sovětský svaz. Zikmund později uskutečnil další cestovatelské projekty.

  Při svých cestách propagovali nejen vozy Tatra, ale celé Československo, zejm. jeho tehdejší strojírenskou výrobu. Nafotili desetitisíce fotek, natočili kilometry filmů, nahráli bezpočet rozhlasových reportáží. Obrovským způsobem propagovali naši vlast. Ve svých reportážích, dokumentech a knihách zprostředkovali díky skvělému pozorovatelskému talentu aktuální život v bezpočtu zemí světa.

  Za poznání pravdy o tehdejším SSSR ovšem sklidili nevoli komunistických papalášů. Při druhé cestě totiž napsali celkem čtyři Zvláštní zprávy. „První zpráva byla věnována západní Nové Guinei, druhá Indonésii a třetí Japonsku. Choulostivá Zvláštní zpráva číslo 4 pak byla věnována Sovětskému svazu. Snažili se v nich osvětově i systémově působit na naše vedoucí stranické funkcionáře a zprostředkovat jim důležité informace. Ve čtvrté zprávě se snažili postihnout unikátní stav sovětské společnosti v první polovině 60. let. Ačkoliv má text velmi zdrženlivý tón, je kniha velmi výbušným materiálem. Přibližuje Sovětský svaz ve složitém hledání „nové cesty“ po stalinské etapě.“1) A to se pochopitelně nelíbilo sovětské věrchušce a především Brežněvovi. Pro Hanzelku a Zikmunda z toho vyplynulo odsouzení do totální izolace po celou dobu normalizace.

  Jiří Hanzelka zemřel s podlomeným zdravím v r. 2003. Miroslav Zikmund se naštěstí dožil o 18 let víc a měl tak možnost svobodně své celoživotní zkušenosti znovu poskytnout veřejnosti. Díky za to, pane Zikmunde.

Čest jeho památce!

________________________________________
1) Hanzelka a Zikmund – zvláštní osud autorů Zvláštní zprávy č. 4. In:
https://plus.rozhlas.cz/hanzelka-a-zikmund-zvlastni-osud-autoru-zvlastni-zpravy-6541890  [2]

[3]
Foto: Tomáš Krist, MAFRA (perex) a Veletrhy Brno. In: iDnes, 2. 12. 2021 

.