Pošli příspěvek 'Motorový vůz M290.0 Slovenská strela v měřítku N (1)' známému

Pošli kopii příspěvku 'Motorový vůz M290.0 Slovenská strela v měřítku N (1)' známému

* Required Field






Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.



Separate multiple entries with a comma. Maximum 5 entries.


E-Mail Image Verification

Loading ... Loading ...
Rubrika: Lokomotivy, MODELY, ZPRÁVY

komentářů 7

  1. Joer napsal:

    Farby k M290: No neviem, ale čo viem, tak višňovú robí Revell – Aqua Color 331 Purpurová/priamo odkaz RAL/, starozlatú Tamiya – Tamiya Color X-12 Gold Leaf, X-31 TITANIUM GOLD/ZLATÁ.
    Tieto treba ešte zrejme doladiť buď pridaním kvapky červenej, prípadne starozlatú namiešať z uvedených dvoch.

  2. Joer napsal:

    Ešte k tým farbám. Som pôvodne vyučený kníhtiskař. A v časoch socializmu snívať o nejakých kvalitných tiskových farbách Huber atd. zo západu sa dalo iba snívať. To mali iba molochy typu Neografia, Pravda, Rudé právo atd. A my s menších prevádzok sme museli používať to čo nám ostalo – Barvivá Hostivař či ako sa to vtedy volalo. O nejakom RAL sme ani nepočuli. A tak každý správny tiskař či už kníhtiskový alebo ofsetový vedel (musel vedieť) namiešať akýkoľvek odtieň farby zo základných piatich: Červenej, žltej, bielej, modrej, čiernej. O nejakom denzitometre a meranie zloženom na percentách som sa dozvedel až v roku 1990. To mali len machri v Neografii Martin.

    Tým pádom si dnes viem namiešať akýkolvek odtieň farby na lokomotívu či vagon, pokiaľ sa jedná o malé množstvo. Aj keď poslednú dobu už kupujem hotový namiešaný odtieň od renomovaných výrobcov. Eště k odtieňu starozlatej na Slovenskej strele: myslím si, že najviac sa približuje k takzvanej offsetovej zlatej, čo sme používali v tiskárne. Ono to pravá zlatá nikdy nebola, to bola vysokolesklá zlatá miešaná s fermeže a nejakej pasty jemného zlatého prášku (asi mosaz). Lesk na vtedajších svadobných oznámeniach bol naozaj vysoký, osobne som túto barvu potom nariedil acetonom a opatrne natrel napr. na modeli lode Baunty (miesta značené ako zlaté, rôzne vyrezávané balustrády, sochy, ozdobné štíty na zádi lode atd.) Tolko k farbám.

    Pripájam odkaz na základnú farbu na resin, plast atd. Možno poznáte, možno nie, možno to pomôže iným modelárom. Vyrábaná je v mnohých odtieňoch. Nemám odskúšané, keď budem striekať Strelu, skúsim a dám vedieť. Kolega s nickom Zejmi ešte používa surfacer mierne riedený acetonom a lahka strieknuté na plast, napr. LPH M152.

    Citujem: „Na k-reportu jsem zaznamenal příspěvek s problémem o přilnavosti barev na motoráky z měkčího plastu. Modely jsou nejprve na hladkých plochách přebroušeny smirkovým papírem hrubosti 1000, důkladně odmaštěny v jarové vodě a poté následuje nástřik nitroředidla s trochou surfaceru. Nitroředidlo slouží jako penetrace pro samotnou vrstvu surfaceru, který poté drží jako ďas. 🙂 Ovšem pozor, pokud na model nitroředidlo nedopatřením nalijete, můžete se s modelem rozloučit.“ Více zde: https://lhotisazejmi.webnode.cz/news/a810-184-2-s-privesaky/
    Ale to by som sa bál, aceton je moc agresívny.

    Odkaz na základovou:
    https://htmodel.sk/zakladne-farby-primery-surfacery/

    Peknú nedelu, Jozef Remeň

  3. Polabský napsal:

    Vážený kolego,
    dovolím si Vás zdvořile upozornit na nepodstatný překlep na počátku článku v kryšpínovském značení Modrého šipu M247 / M274

    Všem mnoho štěstí, zdraví a pohody v Novém roce 2022 !!
    Polabský.

  4. admin napsal:

    Děkuju za upozornění, překlep byl opraven (28.12.2021).

  5. Jenda napsal:

    Přátelé, asi bych s těma odstíny moc nelaboroval. Ta zlatá je zlatá a je jen otázka jemnosti metalického pigmentu, která bude na vzhled jemnější a nebo hrubší. Co se týče „višňové“ barvy, tak tam to bude kolem odstínu později normovaného ČSN 8300. Z RAL je k němu nejbližší RAL3004 (modelářské barvy ve stupnici RAL se již dělají). Všem doporučuju se nespoléhat na ledajaké převodníky odstínů z ČSN do RAL a obráceně. To prostě nejde, i kdyby na tom vzorníku byl podpis samotného Ježíše. Existuje převodník RAL-ČSN, který měl být zpracován pro ČD, ale v laboratoři buď to někdo splácal odpoledne od oka s 3 promile, anebo někdo za 10 minut vystřelil náhrady za staré normy československé. Pak ano, ale odstíny jsou mimo. Já sám jsem spoustu let sháněl vzorníky barev a mám doma vzorkovnici RAL, tak ČSN z let 1957, 63, 85 + dalších pár vzorníků fermežových barev z 20. a 30. let. Ty prvorepublikové samozřejmě obsahují odstíny, které jsou pak normovány později i v ČSN a ty odstíny jsou pořád stejný. Pro oko nerozeznatelný. Výjimkou těch prvorepublikových je, že obsahují další odstíny, které ty pozdější už nikoliv a firmy používají jiné názvy a číslování odstínů. To co tady dneska hoši rádoby odborníci a chemici předváděj a obhajují ty svoje zhovadilosti je neuvěřitelné. Úplný raketový inženýři. Ještě že se do těch raket nemontují. Nicméně zpět k té „višňové“. Tedy z porovnávání oficiálních a dokonce dobových vzorníků mi vyšla ta RAL 3004 jako ekvivalent na „červeň višňovou“, později ČSN 8300. Bohužel ta RAL 3003, která si má hrát na onu „višňovou“ je zcela blbě. Jo a ještě pro informaci dalších. Pokud někdo bude dělat prvorepublikové motorové vozy, vezměte na vědomí, že tehdy nebyly „višňově červené“, ale byly červenohnědé a její adekvátní odstín je RAL 3011. Pozor, nezaměňovat s červenohnědou na nákladních vozech. To je úplně někde jinde. Tahle červenohnědá je víc červená a ten název je silně zavádějící. Mimochodem tento odstín je použit na M260.001 a důležitá informace ohledně M290.001 je ta, že to byly jediné motorové vozy, které měly výjimku v roce 1937 na úpravu odstínů. Zůstala jim původní „višňová“. Je to vysloveně uvedeno v nařízení o nově používaných nátěrech kolejových vozidel z roku 1937.

  6. admin napsal:

    Děkuji za obsáhlý příspěvek Jendovi, i když ne se vším souhlasím. Zcela nadbytečné jsou invektivy vůči „raketovým inženýrům“. Doufám, že se tato jeho představa vztahuje jen k lidem, kteří vytvářeli normy odstínů barev (ale i tak…!), a nikoliv ke skutečným Mistrům, jakým byl např. pan Sousedík.
    Pravda je ta, že si každý může svůj model nastříkat odstínem, který se mu líbí.
    Našim záměrem bylo nabídnout řešení co nejvíce odpovídající realitě, resp. dát vědět, jak jsme oba odstíny namíchali z modelářských barev Vallejo. A to zdůrazňuji: Vallejo.
    Hlaváček

  7. Honza.Tar napsal:

    Model M290.00x je krásný . Dá se také koupit v měřítku H0. Našel se maloseriový výrobce .
    Tak jsem pátral a narazil na tento článek. Díky za pěkné čtení.
    https://www.zeleznicni-modelarstvi.cz/p/cs/motorovy-vuz-290-slovenska-strela-ho-csd-21809

    A pokud jde o konec druhé světové války u nás, tak pro připomenutí tento článek: Popisuje dobu, když už bylo vyhlášeno příměří a přesto z nebe padaly bomby. A lidé zbytečně umírali..
    https://www.ustrcr.cz/data/pdf/pamet-dejiny/pad1402/037-046.pdf

Vložit komentář

Text komentáře: