- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Úprava svítivosti lamp zn. Dominik

[1]Mnozí modeláři mají na kolejišti krásné lampy Dominik. Jejich velká nectnost spočívá v malé svítivosti. V době jejich vzniku totiž ještě nebyly dostupné vysoce svítivé LED. Když jsem nedávno dostal od kamaráda několik těchto vysokých stožárových lamp, vadilo mi, že tak málo svítí, takže neplní svůj účel. Hledal jsem možnost, jak vyměnit LED za novější, s vysokou svítivostí. 

  Nakonec se to povedlo a jelikož úprava není zase až tak moc složitá, rozhodl jsem se, že moje řešení nabídnu dalším. Věřím, že úpravu zvládne každý. Je jen potřeba mít k dispozici elektrickou vrtačku (resp. vrtací frézku) s možností umístění ve stojanu naležato, anebo soustruh. Dále tužkový držák na vrtáčky o průměru 1,0, 1,2, 1,6, resp. 3,5mm. Dobré je, když má vrtací frézka řízené otáčky, aby se umělá hmota, ze které jsou odlitá stínítka, při opracovávání vrtákem při velkých otáčkách nezahřívala a nedošlo k poškození.

  Použil  jsem vrtací frézku Proxxon na 12V napájení, ale i její nejnižší otáčky jsou příliš vysoké. Proto jsem použil k napájení jiný řízený zdroj s regulací napětí (vyhovuje 6 – 7V s výstupem aspoň 1A, což je skoro každé modelářské trafo). Na vrtací frézce se knoflík regulace vytočí na maximum.

  Výhoda vrtací frézky Proxxon spočívá v tom, že k jejímu standardnímu příslušenství patří upínky, které lze vyměňovat za čelisťové sklíčidlo. (U vrtaček se sklíčidlem se musí stínítka upínat velmi opatrně, aby nedošlo k rozdrcení umělé hmoty.)

[2] [3]

Obr. 1 a 2 – Sestava vrací frézky Proxxon a tužkového držáku vrtáčků, resp. nástroje pro zvětšení vnitřního průměru stínítka vybroušeného z pilníku

.

Postup úpravy lamp

  Na stožáru v místě u stínítka s přiletovanými přívody očistíme skalpelem barvu a odletujeme drátky. Tím uvolníme stínítka od sloupu.

[4]

Obr. 3 – Stínítka odletovaná od sloupu

.

  Stínítko s instalovanou původní LED upneme do sklíčidla vrtačky. Do tužkového držáku vrtáků nasadíme vrták prům. 1,6 mm. Zapneme vrtačku na nízké otáčky a vrták přitlačíme co nejlépe ke středu otáčení LED.  Pomalu odvrtáváme hmotu a to asi do 2 mm hloubky, až ucítíme, že vrták narazí na pevnější materiál. Je to kovová část, plíšek v LED. Opatrně přitlačíme více, až jej provrtáme.

POZOR – při velkém tlaku vrták následně rychle proletí do umělé hmoty. Takže tlačit opatrně a počítat s tím!

  Vyměníme vrták za průměr 1,2 mm a vrtáme cca další 2 mm do hloubky. Nyní ucítíme vibrace a drhnutí. Vrták je tlačen mimo střed původními přívodními drátky.

  Vyměníme vrták za průměr 1 mm a provrtáme stínítko naskrz. Stínítko vyndáme ze sklíčidla a kleštičkami vykroutíme zbytky drátků.

  Nyní vysoustružíme do stínítka větší prostor pro novou LED. (Pozn.: Přečti si text pod čarou.) Já jsem si vybrousil z jehlového pilníku jakýsi soustružnický nůž. Konec čtyřhranného pilníku se obrousí ze tří stran na přibližný rozměr 1,5 x 1,5 mm. Tímto nožem opatrně frézujeme ve stínítku prostor do hloubky asi 1,5 mm a průměr 3,5 mm. Jde to snadno, materiál se snadno ubírá.  (viz obr. 2)

  Pak stínítko vyndáme a ručně dotvoříme vnitřní kónus vrtákem 3,5 mm. 

  Během půl hodinky jsem takto upravil 5 stínítek, a napoprvé se mi ani jedno nepovedlo zničit.

  Tím máme hotovo pro vsazení nové LED. Pokud někdo nemá vhodný nůž, je možno prostor  opatrně zvětšovat ručně postupným zvětšováním vrtáků až do konečného průměru 3,5 mm.

Příprava LED SMD

  Nově jsem použil vysoce svítivou LED SMD bílé barvy s paticí 1206 (3,2 x1,6 mm).1)

  Nejdříve si na LED přiletujeme drátky. Předtím ještě vyzkoušíme, zda LED do stínítka dobře pasuje. Já jsem ještě trochu srazil všechny strany jehlovým pilníčkem.

  Na přívody je potřeba slabý smaltovaný drát, např. 0,2 mm, nebo podobný.

  Dva kousky drátu si očistíme v délce  asi 1,5 mm a pocínujeme je a přiletujeme ke kontaktů na LED, nejlépe do bočních drážek.

  Hned za diodou drátky zkroutíme v délce cca 15 mm.  Nyní nasuneme drátky do stínítka a diodu opatrně dotlačíme na doraz na budoucí pozici. Přečnívající konce drátků ustřihneme a ponecháme jen cca 2 mm přesahovat. LED vytáhneme ze stínítka, konce drátků lehce roztáhneme a očistíme a pocínujeme v délce cca 1,5 mm. Nyní LED připojíme na napětí a přes odpor vyzkoušíme, zda je vše v pořádku a LED svítí (např. 12V, odpor 470 – 560 Ohm).

[5]

Obr. 4 – Připravené LED SMD s připájenými a stočenými drátky

.

  Potom opět zasuneme drátky s LED do stínítka až na doraz a v konečné pozici ji zajistíme kapkou lepidla, např. Herkules. Tím máme stínítka s LED připravena k montáži na stožár.

[6]

Obr. 5 – LED SMD zasunuté ve stínítkách a zakápnuté lepidlem Herkules

.

Montáž

  Nyní si očistíme horní část stožáru od zbytků barvy a cínu pro přiletování LED. Opět přes odpor připojíme na napětí a vyzkoušíme, zda svítí. Drátek, na kterém máme záporný (minus) pól, přijde přiletovat na trubičku stožáru a druhý drátek na vyčnívající konec drátu procházejícího trubičkou. Děláme to proto, aby na všech lampách byla stejná polarita pro snadnou montáž.

[7]

Obr. 6 – Opravená lampa Dominik s dalšími stínítky připravenými k připájení na stožár

.

  Nyní připojíme napětí, stále přes odpor, na patici stožáru, pro kontrolu, zda není někde zkrat.

  Poté už jen můžeme zakápnout lepidlem horní část stínítka s drátky a později dobarvit. Tím je hotovo. Svítivost je markantně lepší a lampy nyní vyniknou jak ve tmě, tak i při denním světle a pěkně plní svoji funkci. Ideální proud je nastavit na 15 – 17 mA.

.

  Závěrem snad už jen zopakuji, že opravdu netřeba se obávat úpravy, zvládne to každý a radost z osvíceného kolejiště stojí za to.

[8] [9]

Obr. 7, 8 – Ukázka svítících lamp Dominik po výměně LED SMD s vysokou svítivostí (vlevo na denním světle, vpravo v šeru)

____________________________________________

1) Nutno podotknout, že LED SMD s paticí 1206 rozhodně nepaří k těm nejmenším na trhu. Svítivé diody se zvýšenou svítivostí se dnes vyrábí i v paticích 0603 či 0402. Jenže, takové jsem ve svém šuplíku neměl. Pokud bych je měl, asi by nebylo třeba provádět úpravu vnitřku stínítka. Ale stejně bych se nevyhnul „vypreparování“ (odvrtání) staré, málo svítivé původní LEDky

 

Foto autor

.