- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Jak získat návěstidla v měřítku N zhotovená metodou 3D tisku

[1]Nebývalý zájem modelářů o návěstidla podle projektu Jan Plutnara, ke kterému došlo po zveřejnění článku „Návěstidla v měřítku N metodou přesného 3D tisku“ zde na Honzíkových vláčcích, nás přivedl k úvaze o jejich malosériové výrobě pro vážné zájemce.

  Jdeme do toho i s vědomím, že se nám nepodaří zavděčit všem, neboť mezi modeláři snad víc jak kdekoliv jinde platí, že „není na světě člověk ten, aby se zavděčil lidem všem“, k tvrzení čehož nás opravňují především bohaté zkušenosti s provozováním N-šopíku a také projektu DIGI-CZ.

  Nicméně, stojí nám za to jít opět do rizika a zkusit vyplnit drobnou mezeru na trhu už tak (domácími, ale i zahraničními výrobci) opomíjeného formátu železničních modelů v měřítku 1:160. Na druhou stranu již nyní zvažujeme případné rozšiřování sortimentu (opět v malých sériích) o další komponenty v měřítku N rovněž vyrobené metodou 3D tisku z resinu, jako např. magnetická spřáhla, přejezdové výstražníky a další.

Prodej modelů návěstidel v měřítku N bude fungovat podle těchto pravidel:

  1. V současné nabídce budou výhradně návěstidla v měřítku 1:160 (N); návěstidla v dalších měřítcích mohou být připravena později až podle případného zájmu modelářů.

  2. V současnosti budou z kapacitních důvodů připravovány pouze sady dílů k sestavení návěstidla (dále jen „stavebnice návěstidel“), nikoliv hotové výrobky (viz dále).

  3. Stavebnice návěstidel si bude možné exkluzivně pořídit pouze v prodejně Mašinky.cz v KladněZDE [2], kde také budou k prohlédnutí vzorky hotových a funkčních návěstidel.

  Možnost nákupu prvních stavebnic, objednávky stavebnic a jejich cena jsou zveřejněny na e-shopu prodejny Mašinky.cz – ZDE [3]. Reálná dostupnost prvních stavebnic zde bude v řádu několika týdnů.

  4. Nabídka bude v současnosti obsahovat jen vybrané vzory a typy československých návěstidel, jejichž skladbu pro začátek definovali zkušení modeláři. Nabízený základní sortiment může být časem upraven (rozšířen, zúžen) podle aktuálního zájmu modelářů, k jehož sledování mj. slouží i ANKETA na webu Honzíkovy vláčky.

  5. Všechna návěstidla budou mít principiálně jednotné zapojení, které nebude přizpůsobováno individuálním zájmům modelářů. Vše bude jasně uvedeno v návodu. Pro informaci nedočkavcům sdělujeme, že jelikož možností zapojení návěstidel je hodně (některé způsoby vyžadují mít před LEDkami rezistory (např. dekodér od p. Šídla, analogové ovládání), některé naopak nikoliv (S-COM, MGP dekodéry, DCC dekodéry od DIGI-CZ nebo PeLi), budou ve stavebnici připraveny „výstupní“ DPS s pěti pozicemi pro rezistory (0603), které ale nebudou součástí sady. Uživatel si jejich hodnotu vyzkouší podle požadované svítivosti LED individuálně a rezistory osadí na DPS. (V návodu budou uvedené doporučené hodnoty odporu.) Pokud bude chtít někdo připojit návěstidlo k S-COM, nebo MGP dekodéru a podobným řídícím jednotkám, tak si místa na DPS jednoduše propájí kapičkou cínu.

  6. Součástí stavebnic návěstidel nebude ovládací elektronika.

  7. Upozorňujeme, že díly zhotovené 3D tiskem z resinu jsou křehké, což je dáno vlastnostmi použitého materiálu a také titěrností konstrukce. Např. štít má tloušťku pouhých 0,1 mm. To vyžaduje velmi opatrné zacházení při manipulaci a hlavně montáži, ale také v provozu návěstidel (vysávání prachu z kolejiště atd).

  8. Jak už bylo uvedeno, k sestavení stavebnice bude zákazníkovi dodán návod k montáži. S ohledem na náročnost sestavení důrazně upozorňujeme, že při montáži se předpokládají znalosti a zkušenosti s pájením SMD součástek velikosti 0402 (1×0,5 mm) a s drátky o průměru 0,1 až 0,05 mm apod. Pájecí pasta je pro bezproblémové sestavení naprosto nezbytná. S ohledem na tyto skutečnosti (spolu s křehkostí některých částí) je sestavení stavebnice obtížné až velmi obtížné (na pomyslné stupnici obtížnosti 5+).

  9. Stavebnice budou dodávány v obalech zaručujícím dostatečnou ochranu křehkým dílům. Bude se skládat (podle vzoru a typu návěstidla) z

vzor SSSR a AŽD 65

• 3D výtisk kompletního štítu se stínítky a soklu
• DPS pro LED,
• LED příslušných barev,
• drátky (patřičně dlouhé s rezervou),
• stožár z ocelové trubičky,
• žebřík (leptaná mosaz),
• „výstupní“ DPS pro rezistory

vzor AŽD 70
trpasličí návěstidla

  10. Jakékoliv dotazy administrativního a informačního charakteru vám rádi zodpovíme v redakci Honzíkových vláčků ((colonel-zavináč-mybox-tečka-cz)).

  Upozorňujeme, že v průběhu času může dojít ke změně těchto pravidel s ohledem na vývoj aktuální situace. Děkujeme za pochopení.

  Jan Hlaváček, manager projektu (7. 3. 2020)

  *      *      *

Ukázky návěstidel zhotovených 3D tiskem, které lze v podobě stavebnic objednat a zakoupit v modelářské prodejně Mašinky.cz v Kladně – ZDE [3]

VZOR SSSR

[4] [5]
[6] [7]
[8]  

.

VZOR AŽD 65

[9] [10]
[11] [12]

.

VZOR AŽD 70

[13] [14]
[15] [16]
[17]  
[18] [19]

.

Komentovaný popis stavby návěstidel s fotodokumentací publikoval Petr „Rosík“ Rozsíval ze Střelic na webu Kolejiště na míru v článku Výroba návěstidel AŽD 70 ve velikosti N – ZDE [20].

.

 

2 Comments (Open | Close)

2 Comments To "Jak získat návěstidla v měřítku N zhotovená metodou 3D tisku"

#1 Comment By Radek On 26.3.2020 @ 06:48

Dobry den,to je presne ono, na co jsem cekal, abych mohl pokracovat ve sve stavbe a nataceni videi meho maleho kolejiste!!!! [21]

#2 Pingback By Honzíkovy vláčky » Blog Archive » Přejezdové výstražníky v měřítku N zhotovené metodou 3D tisku On 8.9.2020 @ 08:18

[…] počátku letošního roku jsme na stránkách Honzíkových vláčků – ZDE – zveřejnili stať o stavbě návěstidel v měřítku 1:160. Současně jsme zveřejnili […]