- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Úložný box na 17 ml nádobky s barvami Vallejo

004-box-Vallejo [1]Pro přehledné uložení barev adjustovaných v malých nádobkách či plechovkách existuje bezpočet způsobů. Někdo se spokojí s obyčejnou kartónovou krabicí nebo nejrůznějšími plastovými krabicemi, kterých jsou plné obchody pro kutily. Našli se však výrobci, kteří pro modeláře připravili nejrůznější tvarované poličky či boxy, které poskytují dostatečný přehled o uložených barvách a hlavně zajišťují bezpečné uložení nádobek především z hlediska event. převrácení a tudíž rozlití barvy. Pozadu nezůstávají ani sami výrobci barev.

  O velmi praktických polských organizérech jsem psal ZDE [2]. Dají se snadno pořídit v e-shopu HobbyZoneZDE [3]. Několik těchto organizérů jsem si pořídil a nenechám na ně dopustit. Vím o dalších kamarádech, kteří je mají také a rovněž i oni jsou spokojení. Dají se koupit i v e-shopu Vladimíra Jentschkeho Plastik-Hobby z Výprachtic poblíž Šumperku. – ZDE [4].

  Podobné organizéry začal vyrábět a nabízí je i Martin Kořínek v svém pražském Airbruscentru – ZDE [5].

Boxy z molitanu

  Jiný způsob ukládání nádobek s barvami nabízí další výrobci. Mám na mysli boxy z molitanu. Podle mne jsou účelné v případech, kdy nad pracovním stolem není dostatek místa pro instalaci např. výše uvedených polských organizérů, tedy kdy je potřeba barvy schovávat třeba do skříně. V takém případě každý asi přivítá, když po otevření víka krabice je má  hned přehledně k dispozici.

  Jelikož jsem se kromě syntetických barev Revell shlédnul v akrylových barvách od španělské firmy Vallejo, která barvy adjustuje převáženě v 17 ml plastových nádobkách s kapátkem o průměru 24 mm a výšce 77 mm, hledal jsem právě nějaký šikovný box pro tyto barvy. A našel.

  Dominantním výrobcem molitanových zásobníků pro modeláře všech možných velikostí a vnitřních tvarů je zřejmě německá firmy FeldherrZDE [6]. Její výrobky jsou určeny většinou pro uložení modelů, ale najdou se mezi nimi i boxy (nejen) na barvy Vallejo, např. ZDE [7].  Jeden z boxů, který se mi zamlouval, má rozměry 275 x 172 a výšku 50 mm. Je v ní 37 otvorů o průměru 28 mm, jejich hloubka je 40 mm. Právě celková výška jednotlivé boxy odlišuje. Vedle 50mm (tzn. 2 inch), česky „dvoupalcových“, jsou k dispozici stejně veliké boxy s výškou 2,75 inch, 1,38 inch, 1 inch aj., ale boxy jsou vyráběny i různě veliké (půdorysně). Výčet nepovažuji za důležitý. Kdo chce, může si k nim pořídit i kartonové úložné krabice s uchem na přenášení.

  Výrobky firmy Feldherr lze pořídit na jejich e-shopu (viz odkaz výše). Pro orientaci popisovaný box vysoký 50 mm stojí 6,79 € (pochopitelně plus poštovné). Tyto boxy se dají běžně koupit i na eBay za ceny hodně podobné, ale i nižší, ovšem s tím, že poštovné z Německa je předejci na eBay obvykle neskutečně předražené (až 17,9 €) – viz např. ZDE [8] (tento příkladný odkaz je na výrobek vysoký pouhých 35 mm). Boxy Feldherr mají v nabídce i portály Amazon a další.

001-box-Vallejo [9]

Obr. 1 – Molitanový box zn. Feflherr

.

  Jak jsem ale zjistil, několik typů boxů zn. Feldherr se dá koupit i u nás. Našel jsem e-shop z názvem Ogří doupě, sídlící v Praze na Vinohradech. Cena boxu označeného „Feldherr Tray 50mm/2-inch 37-slot (Round) HALF-size PODLEPENÝ“ je 185 Kč, což je ekvivalent ceny výrobce – ZDE [10].

  Je na každém uživateli, jakou výšku boxů Feldherr bude preferovat. V nižších je lépe vidět na etikety nádobek s barvami, vyšší zase lépe „drží tvar“ – i když:

Kartonová krabice na molitanový box

  Právě pružnost molitanu je dosti limitující vlastnost pro přenášení boxu. Představte si, že ukládáte box do nějaké horní poličky ve skříni. Vyndáváte ho s pažemi nad hlavou a třeba i na špičkách. Pak se projeví ona nepříjemná vlastnost molitanu, že „nedrží tvar“. Za jistých okolností hrozí vysypání nádobek. A právě to mne vedlo k nápadu zhotovit si na box jednoduchou krabici. Proč? No protože jsem nikde nenašel žádnou rozměrově vhodnou krabici od bot nebo čehokoliv jiného..! 🙂

002-box-Vallejo [11]

Obr. 2 – Krabice slepená ze zbytků kartonu tl. 4 mm

.

  Využil jsem k tomu zbytky materiálu po výrobě jiného organizéru – ZDE [12]. Nařezal jsem ze zbytků kartónových desek tl. 4 mm dno a boky přesně podle rozměrů boxu (275 x 172 x 50 mm plus výška nádobek s barvou vyčnívajících z boxu, tj. cca 30 mm). Kartónové díly jsem slepil disperzním lepidlem. Box jsem vložil do krabice. Tu jsem ještě opatřil jednoduchým víkem. Takto „zpevněný“ molitanový box už lze jakkoliv přenášet (ukládat do skříně atd.), aniž by hrozilo vysypání nádobek s barvou a jejich event. rozlití. Přehlednost barev zůstala zachovaná.

003-box-Vallejo [13]

Obr. 3 – Krabice s molitanovým boxem pro barvy Vallejo

.

Foto hlav

.