- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Vojenská technika z papíru

Cempirek_2_1k [1]Reportáž o válečném kolejišti Pepy Jungmanna, které jsem před měsícem představil ZDE [2], si už otevřelo více jak 1100 čtenářů. A to je hodně při srovnání s jinými články. Nejspíš to znamená, že tematika WWII „táhne“! Určitě se jí věnuje řada modelářů, ale jen někteří mají odvahu se o své výtvory a zkušenosti se stavbou těchto specifických modelů podělit s ostatními.

  Ne tak Petr Cempírek. Před pár dny mi poslal krátký, leč všeobsažný mail, a pár fotek. I když všichni, kdož navštěvují Honzíkovy vláčky vědí, že web je zaměřen na měřítko N, nemám problém čtenářům nabídnout zajímavosti a pěkné modely vytvořené i v ostatních měřítcích, resp. jinými technologiemi.

  Petr Cempírek své fotky uvedl slovy: „Již nějaký čas sleduji Vaše stránky a nemohl mi uniknout Váš zájem o techniku WWII. Před časem jsem na internetu objevil firmu Bestpapermodels, která chrlí „bojovku“ a prodává vystřihovánky jako soubory v PDF. Ty stačí vytisknout v daném poměru. Já si tyto modely lepím v „nezajímavém“ měřítku TT a i HO (protože firma Preiser dělá figurky k HO)…“

  To mi kromě tematiky WWII připomnělo existenci papírového modelářství, což je nepochybně samostatný modelářský obor, kterému se věnuje hodně trpělivých lidí. Jejich výtvory se objevují i na modelářských výstavách, viz např. Model Hobby v Letňanech. Pokud snad někdo s despektem ohrne nad papírovými modely nos s poznámkou o autentičnosti atd., doporučuji mu prohlídnout si takové modely zblízka – třeba ZDE [3]. Ostatně, není to tak dlouho, co se na kolejištích běžně používaly všelijaké papírové textury (zejm. opěrné zdi, stěny domů nebo i celé modely domečků  a dalších doplňků), a nikomu nepřipadalo nepatřičné, že se jedná o papír.

1Y00000101 [4]

  Mimochodem, vyhledávač google na pojem Bestpapermodels nabídnul bezpočet obrázků – ZDE [5] -, resp. odkazů na další webové stránky, vč. e-shopů, které papírové modely prodávají. Jestli si ale někdo myslí, že sestavit model z papíru je jednodušší, než třeba z plastových dílů, nebo leptů, je na omylu. Samozřejmě, stejně jako u modelů postavených z leptu či plastových dílů je alfou a omegou úspěchu dokonalé zpracování, lakování a patinování.

  Tak už jen pár obrázků bojové techniky na vagonech od Petra Cempírka.

Cempirek_1 [6]

Cempirek_2_1k [1]

Cempirek_3_1k [7]

Foto Petr Cempírek

.