- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

K odstraňování starých nátěrů, aneb u mne vítězí PURISOL

P1170025_1k [1]Mezi modeláři se traduje, že nežádoucí nátěry na modelech lze „sundat“ jen mechanicky (obroušením), nebo chemicky. V doporučeních na různých diskusních fórech vedou zejména různé chemikálie, ale na druhou stranu, chemie se lidé obvykle bojí. Když jsou ale všelijaké louhy, alias hydroxidy sodné, draselné apod., příp. jiné chemikálie zakamuflovány pod různé obchodní názvy přípravků, obavy obvykle mizí.

  Nejsem chemik ani specialista na barvy, ale pokud mi paměť sahá, vždycky platilo, že barva šla smýt právě tím ředidlem, kterým se ředí. Nitrocelulózová acetonem, syntetická příslušným ředidlem atd. S nástupem modelářských tzv. „vodou ředitelných“ tj. akrylových barev se leccos změnilo. Jakmile akrylová barva zaschne, vodou ji rozhodně smýt nelze.

  Nerozporuji zkušenosti jiných, že to nejde louhem. Naopak. Fungovat nejspíš bude nejen hydroxid sodný, který je běžně dostupný v prodejných drogerie, ale i všechny další chemikálie na bázi zásadité sloučeniny, jako jsou různé přípravky na čistění sanitárních zařízení, např. SAVO atd. Bude ale záležet na koncentraci účinné látky, což se projeví rychlostí rozpouštění barevného nátěru. Sanitární chemie ale obvykle nepříjemně čpí.
A POZOR: Stále je to chemie zdraví škodlivá, či dokonce nebezpečná, takže ochranné pomůcky jsou vždy na místě – alespoň brýle a pořádné rukavice!

  Vždycky ale hrozí nebezpečí, že použitá chemikálie bude reagovat nejen s barvou, ale i s materiálem, ze kterého je model vyrobený. A to bývá „hokus-pokus“. Totéž platí při odstraňování lepidel. K tomu mám pěkný příklad z nedávné doby. Koupil jsem na eBay plošinový vůz od firmy Arnold, na kterém byl přilepen tank. Původní majitel ale tank přilepil ve špatné poloze. Chtěl jsem to opravit, jenže jsem netušil, jaké lepidlo použil. Vyzkoušel jsem všechny možné debondéry, rozpouštědla, čističe atd., až nakonec v zoufalství nejvyšším jsem sáhnul po acetonu. Tank jsem sice z velkým úsilím odlepil, ale mezi tím se mi rozpustil vagon. Ukázalo se totiž, že pan modelář nejspíš použil nějaký „nerozpustný“ silikonový tmel určený pro lepení odpadního potrubí.

P1170125_1k [2]

Obr. 1 – Totálně zničený model (Arnold) kvůli chybnému použití acetonu k rozpuštění neznámého zřejmě silikonového tmelu či lepidla, kterým byl na vagonu přilepená náklad (tank)

*   *   *

  Aniž bych zkoumal chemické složení, anebo pochyboval o správnosti volby, přednost dávám přípravku PURISOL od tuzemské firmy Agama. Prozatím vždycky se mi s touto chemikálií podařilo starý nátěr smýt, aniž bych jakkoliv porušil model. Naposledy jsem byl nucen umýt nátěr z tanku T34, který jsem objevil a koupil na eBay. Velice zdařilý, velmi dobře provedený, leč s nátěrem plným chlupů a prachu jej na eBay nabízí Ilja Sobolev z Ukrajiny za 23 dolarů (s poštovným). Milovníkům vojenské techniky v měřítku N jej vřele doporučuji.

P1170011_1k [3] P1170022_1k [4]
P1170023_1k [5] P1170026_1k [6]

Obr. 2 – 5 Přípravek PURISOL od firmy Agama je spolehlivý odstraňovač nátěrů většiny barev. Na obr. 2 je test účinnosti přípravku

.

  Na přiložených snímcích je patrné, že vždycky je potřeba nejdříve vyzkoušet, jestli přípravek PURISOL barvu rozpustí. Když se po pár desítkách vteřin začne barva rozpouštět a pomocí vatové tyčinky lze stírat, je vyhráno. Pak už je možné nalít na dno nějaké vhodné mystičky přiměřené množství PURISOLu a ostrým štětečkem potírat všechny plochy modelu a barvu stírat. Až se barva dokonale smyje, model se vytře hadříkem, který nechlupatí, nebo papírovým ubrouskem, a nic nebrání tomu celý model umýt v isopropylalkoholu v ultrazvukové čističce.

  Jiná zkušenost modelářů tvrdí, že model se dostatečně navlhčí Purisolem a tento se nechá pár hodin působit. Barva vytvoří puchýřky a lze ji snadno sloupat.

*   *   *

POZOR: Při používání jakékoliv chemikálie je nezbytné používat kvalitní ochranné prostředky, tzn. vždy brýle (nestačí dioptrické, přes ně je třeba ještě nasadit brýle laboratorní) a minimálně silikonové („lékařské“) rukavice, v případě, že se pracuje s agresivními chemikáliemi tak rukavice gumové (laboratorní). No a vždycky je potřeba mít přístup k vodě pro případ poleptání atd. a dostatek papírových utěrek nebo savé látky.

Foto hlav

.