- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Křest knihy „Historie železnice na německém území“

P1160743_1k [1]Minulý týden proběhla v relativním utajením komorní akce Modelářské besedy Nagano. Byla při ní pokřtěna nová kniha „Historie železnice na německém území“ sepsaná Honzou Plutnarem a vydaná Honzíkovými vláčky. Při té příležitosti došlo i na oslavu nadcházejícího léta a svátku dvou Janů. Místo svěcené vody byla při křtu použita daleko výživnější slivovice z pravých valašských trnek.

  O nápadu vydat seriál článků o historii německé železnice v knižní podobě jsme psali ZDE [2]. Povedlo se to díky výrazné sponzorské pomoci. I proto je prodejní cena kniha více jak příznivá. Díky kvalitnímu tisku (Typodesign, s.r.o., České Budějovice) vyšly nebývale dobře i barevné dokumentační snímky trakčních vozidel a mapy, kterými je publikace doslova prošpikovaná.

  Kdo ještě neměl knížku v ruce možná přivítá zopakování, že vyšla na formátu A5, má 120 stran a je opatřena praktickou laminovanou barevnou obálku. Kniha je rozdělena do celkem šesti kapitol:

Historie německých železnic
Systémy značení hnacích vozidel
Parní lokomotivy
Elektrická vozidla
Lokomotivy se spalovacími motory
Motorové vozy a jednotky

   První výtisky se následně prodaly na sobotní „burze“ v Opletalce (11. 6.) a bylo patrné, že o knihu projevovali zájem především páni modeláři dříve narození. Během burzy se prodala celá třetina nákladu.

A jak probíhal samotný křest?

  Po úvodním slově vydavatele pronesl slavností projev Richard. Poděkoval v něm autorovi knihy za práci na jejím sepsání, což byla doslova práce mravenčí. Ocenil jeho píli a hlavně kvalitu, přehlednost a didaktičnost statí, což zajisté modeláři ocení. Vyjádřil též podiv nad rychlostí, s jakou dílo vytvořil. Neopomněl mu připomenout to, co již bylo vyjádřeno jako „společenská objednávka“ Modelářské besedy Nagano, tedy aby se co nejdříve pustil do druhého dílu, který bude obsahovat – ale to neprozradíme!

  S patřičnou dávkou ironie bylo za autorský počin uděleno Panu Spisovateli vyznamenání „Červené pero (prvního stupně)“ příhodně pojmenované podle věcného daru, který byl přiložen.

  Pokřtění knihy bylo provedeno ekologicky šetrným pouhým pomazáním rožků publikace kapičkou slivovice, zbytek z lahve byl dopit metodou kolování flašky okolo stolu.

  Následovalo rozdávání autogramů. Dlužno konstatovat, že autor se s tím moc nepáral… Kdo si neřekl o věnování a současně si nějaký text nevymyslel, dostal jenom podpis. 🙂

  Snědlo se několik talířů dobrot od řezníka, vypilo se pár piv (a svěžích kapek ovocného destilátu), pobesedovalo se na příjemná témata, která zajímají uzavřenou společnost Modelářské besedy Nagano a šlo se domů.

*     *     *

  Jelikož jsou údajně stále pokládány dotazy k dostupnosti knihy pro modeláře z jiných modelářských spolků, opakovaně sděluji, že knihu si může objednat kdokoliv v N-šopíku Honzíkových vláčků za 100 Kč plus distribuční náklady (viz obyčejná poštovní zásilka), nebo se dohodnout na osobním předání na známé adrese. Pro „váhavé střelce“ dodávám, že lze dost těžko odhadnout, zda ještě nějaké výtisky budou k dispozici na podzimních „burzách“.

Foto Fulda, hlav

.