- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Grilovačka u hřbitova

P1140503_1k [1]Desítky let předpovídají rosničkáři počasí a jen výjimečně a spíše omylem se jim to povede. O to podivnější bylo, že Aladin v chytrém mobilu tvrdošíjně hlásil dokonce několik dní předem, že odpoledne v sobotu 13. června bude pršet – a pršelo. Ausgerechnet v době, kdy se v usedlosti u hřbitova uskutečnilo dlouhodobě plánované výjezdní zasedání modelářské společnosti z Nagana spojené s grilovačkou.

  Modelářská beseda při jednom setkání v Naganu usoudila, že je dost vysedávání v zakouřené hospodě a pojídaní jídla nevalné kvality a chuti, a že by bylo potřeba uspořádat výjezdní zasedání. Kromě spořádání kvalitních grilovaných laskomin a pití piva by bylo také potřeba někomu pořádně podupat trávník. Jako první se statečně přihlásil Fulda, který tímto vyhrál výběrové řízení především díky tomu, že osazenstvo nalákal na domácí hamburgery. Osobně – při představě onoho blivajzu, rituálně podávaného pod tímto názvem v jenom nechvalném řetězci, o kterém se tradovalo především to, že se tam nemuselo platit na WC, jsem navrhnul, že menu bude třeba rozšířit, mj. o jedlé špekáčky z masa od řezníka Kšány. Další z aktérů nabídnul bagetky, jiný dortíky a další lehké letní dámské likéry, čímž bylo naznačeno, že přístup na sešlost budou mít tentokrát i dámy a pokud – tak i jejich děti.

DSC09838_1k [2]

  Upořádání akce nenarušila ani tradiční modelářská „burza“, kde se téměř všichni účastníci plánované odpolední grilovačky přišli utvrdit, že akce bude, i když se ten Aladin zbláznil. Burza samotná (z mého pohledu) byla podobná setkání maturantů po 70 letech od ukončení školy. Stručně řečeno: Řady přítomných prořídly. Tak pěkně jsem na pana Šafáře (Miniatur [3]), který má svůj stolek až někde uprostřed sousední řady, ještě nikdy neviděl. Baťůžkáři  tentokrát mohli klidně nosit své ruksaky na zádech a nikomu to nevadilo. Výsledek prodeje na poslední předprázdninové burze odpovídal nízké účasti pánů modelářů. Ale to se dalo čekat. Před prázdninami a dovolenými zřejmě všichni ukládají své uspořené finance do konzerv vepřového ve vlastní šťávě a májek od Hamé. To pak samozřejmě nezbývá třeba na pracně a s láskou vytvářené lepty v nejlepších měřítcích, že? 🙂

  Fulda vydržel stát u grilu, kde topil opravdovým dřevem z vlastních zdrojů, déšť – nedéšť. Statečně však dešti odolávali všichni, včetně malé hostitelovy dcerky. Norské sociální orgány by si nejspíš zgustly, kdyby měly tu šanci vidět, jak malé děvčátko v holínkách a vpolosedě na mokré židličce uprostřed zahrady z hladu okusuje dočerna opečenou kukuřici, zatímco tatínek se snaží udržet oheň a usmažit všem hladovým okolo kus flákoty.

P1140512_1k [4]

  Ačkoliv naše dámy se většinou spolu ještě nikdy neviděly, společnou řeč našly okamžitě. Nebylo třeba naslouchat, a bylo jasné, o čem debatovaly. Naopak bylo lepší vyklidit prostor, jako to udělal pan domácí.

P1140496_1k [5] P1140495_1k [6]

  Navzdory větru a dešti, kterým už v dnešní době nikdo neumí poručit, vše probíhalo podle původního plánu. Byly i zákusky z cukrářské dílny paní Jitky ZDE [7], která to prostě umí. Hřešili i diabetici.

DSC09881_1k [8]

  Nezanedbatelnou „odbornou vložkou“ proběhnuvší před začátkem grilovačky bylo nahlédnutí do kabiny opravdovské velké elektrické lokomotivy, parkující přes víkend na nedalekém nádraží, což si sice nechali někteří ujít, ovšem z vlastní zanedbané bdělosti. Richard mi o zážitku pro celý zbytek života povídal cestou domů, až jsem začal neúčasti na mašině litovat taky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [9]

    Ani zdaleka se nesnědlo ani nevypilo všechno připravené, dokonce ani nedošlo na řádné podupání trávníku, protože většinu času bylo nutné postávat pod stříškou, anebo ve dveřích bývalé márnice.

DSC09843_1k [10] DSC09842_1k [11]
DSC09913_1k [12] DSC09912_1k [13]

Když se vysněná grilovačka nachýlila ke konci a také den už skoro končil, déšť konečně ustal a v dáli nad západním obzorem se dokonce proklubalo sluníčko. A to byl čas vytáhnout destilační přístroj a vypálit aspoň vzorek na ukázku, bohužel nikoliv každému na košt. Nedařilo se ale roztopit kotel (vítr), a tak některým došla trpělivost a odjeli s omluvou domů, kde je čekal plný bar lepších destilátů. Vylosovaný testovací dobrovolník a posléze i pan domácí si však cucli. Bylo ovšem je nutné důrazně upozornit, aby pili opatrně, tedy aby nespolkli štamprle, které se sice k pálenici dodává jako náhradní díl, ale přece jenom.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA [14] OLYMPUS DIGITAL CAMERA [15]
DSC09935_1k [16] DSC_0361_1k [17]

.

Resumé

  Hostitel posléze všem účastníkům napsal: „Ahoj všem, děkuji za hojnou účast na akci. Musíme si to pochválit, nikdo to za nás neudělá. Celkem přesně jsme se strefili do těch několika málo hodin, kdy v jinak mimořádně suchém měsíci pršelo. Kdo bude zítra schopen, dostavte se na dopíjení. A také prosím ty, kdo mají zapůjčená nějaká hezká (moje) trička, nechť je vrátí.“

  Budiž mu s velkým poděkováním dáno za pravdu. A pro některé ostatní stále platí: Lidé, bděte!

Foto hlav, ZŠ, Fulda, Novis

.