- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Chvála Batteries Plus, aneb Kde hledat náhradní baterie a akumulátory

P1140149_1k [1]Občas se stane, že člověk sáhne po nějakém aku-šroubováku či jiném zařízení napájeným z akumulátoru a ejhle – vybito. V horším případě je akumulátor totálně kaput, v nejhorším případě elektrolyt poničí vnitřnosti zařízení. Jsou dvě možnosti: inovovat nákupem nového zařízení, nebo vyměnit zdroj. Leč sehnat odpovídající dobíjecí akumulátor může být problém. Protože jsem po dlouhém hledání našel e-shop, kde jak se zdá mají všechno, považuji za kamarádské se s touto zkušeností podělit. 

  K totálnímu zničení akumulátoru zpravidla dojde tehdy, když je člověk na své nářadí opatrný a málo ho používá 🙂 . To byl třeba případ mého aku-šroubovák Black-Decker, který jsem koupil v dávných dobách. Když jsem ho nyní potřeboval použít, ani opětovné dobití nepomohlo. Po demontáži a změření bylo zřejmé, že akumulátor to má již za sebou.

  Tak jsem začal na internetu hledat „buřtíky“ každý o průměru 22 a výšce 33 mm s deklarovaným napětím 3,6V celkem, což znamená napětím 1,2V na jeden. Myslel jsem, že mi poměrně bohatá síť prodejen s elektro materiálem v Česku okamžitě nabídne několik řešení, ale nebylo tomu tak. Dokonce ani věhlasné firmy u nás zavedené, jež nebudu jmenovat, právě tento rozměr akumulátoru nenabízí, resp. jsem ho nenašel. Nechytil jsem se ani u osvědčených čínských dodavatelů. Když už jsem našel „buřtík“ patřičného průměru, neseděla jeho výška; kratší a delší jsem našel, ale těch 33 mm ani náhodou…

  Až se mi podařilo objevit zásilkový obchod v Longfieldu, sídlící nějakých 45 km východně od Londýna, nesoucí název Batteries PlusZDE [2]. Na jejich webu je kromě nabídky baterií a akumulátorů snad všeho druhu na světě i taková zajímavá tabulka, ve které lze podle potřebného rozměr a napětí najít značení baterie (akumulátoru) nejen v metrických, ale i v cizáckých mírách, a z toho se pak dá najít typ a výrobce.

  Důležitější pro mne ale bylo, že onen e-shop měl mnou hledané zboží skladem. Za osm dní jsem měl doma tři „buřtíky“ označené „4/5 Sub C NiMH Tagged Battery“ v ceně 2,75 liber za kus a za poštovné 1,95 liber. Je to moc? Není to moc? Já nevím. Osobně si říkám, že když něco skutečně potřebuju, cena je až druhotná.

  Obvykle na svém webu nedělám cizím firmám reklamu, ale upozornění na služby Batteries Plus považuji pro našince za velmi užitečné. 

Ilustrační foto hlav

.

 

 

4 Comments (Open | Close)

4 Comments To "Chvála Batteries Plus, aneb Kde hledat náhradní baterie a akumulátory"

#1 Comment By Jindra On 30.4.2015 @ 21:23

..že se nezeptáš, bych ti řekl, že můj spolužák provozuje firmu AC(blesk)CU [3] a ti dělají baterky snad do všeho a ještě k tomu v Táboře. Ceny většinou více než přijatelné.

#2 Comment By Hlav On 30.4.2015 @ 21:49

Čekal jsem, že po válce se pár generálů vynoří.. a to byl taky smysl článku. Protože není přece možný, aby se v Česku nenašel někdo, kdo dělá totéž, co jinde ve světě 🙂 .
Ale můžu ti říct, že když jsem mezi mnoha jinými nabídkami prohlížel nabídku tvého kamaráda a nenašel tam hledání podle rozměru aku (protože na originálních aku nebyl uveden typ, resp. nějaké katalogové číslo atd., prostě tam nebylo nic) a já měl fakt jen ten rozměr a ze štítku předpkládané napětí, tak jsem ji zase rychle zavřel.

#3 Comment By bimbo On 30.4.2015 @ 22:01

4/5 SC je naprosto normální a zcela běžná NiMh baterka, v ČR je má v sortimentu spousta firem, včetně třeba Omnitronu.
[4]
Navíc GP (to jsou ty z toho linku) jsou oproti pořádným NiMh (např ty průmyslový papíráky od Kapitána – Omnitron) vhodné maximálně tak na střelbu prakem – veřejné tajemství ohledně „kvality“ GP.
Takže chybu bych nehledal v českých firmách, ale zcela jinde.

#4 Comment By martin On 1.5.2015 @ 02:25

No, osobne bych tam rovnou vrazil klasickou „18650“ Li-Ion (18mm/65mm) nabijeni z puvodni nabijecky pro 3cl NiXX by ji urcite nemelo ublizit (narozdil od na prebiti nachylnejsi li-pol) a v nejhorsim bys proste omezil napeti v nabijecce na 4,2V, mivaji kolem slusnych 2000-2500mAh, coz tak mala NiXX nebude mit ani omylem 😉