- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Honzíkovo kolejiště (37) – „placaté lampy“

DSC_0327_1k [1]Dostávám se do stádia, kdy se na kolejišti „zdržuji“ řešením detailů, místo abych zaměřil pozornost na dokončeného hlavního úkolu – tedy, aby už konečně jezdily vlaky. Neboť zdrcující kritika vnoučků a také manželky už začíná být nesnesitelná. Zrovna tento víkend jsem měl co dělat abych se vymluvil, proč ještě vlaky nejezdí. (Ony jezdí, ale jen v jakémsi testovacím režimu, ale vysvětlete jim to..?) Tak či onak, nemohu nepojednat o několika drobnostech, s jejichž výrobou a instalací jsem se chvilku potrápil. Začneme třeba „placatou lampou“.

  Řešil jsem nějaký sloup na konci silnice vpravo před tunely, který by odpoutal pozornost od té děsné otočky, která by v reálu asi těžko obstála. Silnice se tam vrací do protisměru bez patřičného oblouku. Není místo. Připadalo mi dost fádní, aby tam bylo jen šrafování na vozovce, nehledě na to, že šrafování od ruky se mi moc nepovedlo a maskovat a stříkat barvu se mi nechtělo.

P1130536_1k [2]

Obr. 1 – Hodně nepřirozená otočka silnice, kde jsem si vymyslel k odpoutání pozornosti svítící sloup

  Vzpomněl jsem si na svítící sloupky, co bývaly na konci tramvajových refýží, plnících snad funkci směrníků a od toho se začal odvíjet nápad na velký svítící sloup. Prohrabal jsem zásoby všelijakých parkových lamp a svítících stožárů, ale žádný produkt se mi pro zamýšlený účel nelíbil. Znovu jsem prohlédl všechny možné nabídky známých firem (Viessmann, NOCH, Brawo atd.), leč žádná lampa mne nezaujala.

  Svým způsobem náhodou jsem si taky vzpomněl na lampy, které kdysi (v období před a po válce) byly nainstalovány na výdejních benzínových stojanech. Pamětníci si možná vzpomenou, že je používala firma bratří Zikmundů, která u nás v předválečném a chvilku i poválečném období patřila k významným prodejcům benzínu (obr. 2). Aniž bych detailně studoval genezi, lze zde vystopovat návaznost na později vzniklou firmu Benzina, resp. Benzinol. Ano, byly to ony tvarově ojedinělé „placaté lampy“, tj. válce s vypouklými dny postavené na bok. Na lampě bylo známé červené logo s okřídleným koněm (obr. 3). Docela živě si pamatuju, jak u nás v Novém Městě pan Bulánek, když otevíral pumpu, otočil vypínačem a lampa se rozsvítila a logo Benziny lákalo motoristy. Tenkrát jsme ovšem kupovali litr benzínu do Pionýru JAWA 555 za 2,40 Kč (i s přidaným panákem oleje), což bylo mnohem zajímavější jak nějaké svítící logo.

briZikmundové_800 [3] 268945_413177075456105_641079813_n [4]

Obr. 2 – Výdejní stojan firmy bří Zikmundů

Obr. 3 – Tradiční benzínová pumpa firma Benzina (firemní foto)

  Jednu takovou zachovalou lampu na původním výdejním stojanu červené barvy, avšak se smazaným logem, jsem objevil jako dekoraci u konkurenční benzinové pumpy na Božím Daru (naproti Horské službě). Několik obrázků tohoto stojanu, samozřejmě i s lampou, se dá najít na internetu. Od přátel a jednoho sběratele jsem získal rozměry stojanu, a zvažuji, jestli má cenu si model této benzínky vč. skříněk olejového hospodářství a kompresoru a la Benzina udělat. Problémem je samozřejmě velikost. V N-ku vycházejí rozměru stojanu na 3,1 x 3,1 x 12,5 mm(!)

P1120934_800 [5] P1120935_1k [6]

Obr. 4, 5 – Stařičký, leč renovovaný výdejní stojan firmy Benzina instalovaný coby nostalická vzpomínka u moderní čerpací stanice pohonných hmot na Božím Daru

  Na zkoušku jsem instaloval do kritického místa svítící sloupek zhotovený z parkové lampy, kde je možné připustit podstatně větší rozměry (de facto jakékoliv), včetně oné „placaté lampy“.

P1130542_1k [7]

Obr. 6 – Původní svítící sloupek vytvořený z parkové lampy čínské výroby

.

Výroba „placaté lampy“

  Jako master pro budoucí odlitek lampy mi posloužil jeden z prášků na krevní tlak, který beru každé ráno (Betaxa). Má průměr 8,24 a tloušťku 3,77 mm. Opakuji, na N-ko to je možná dost velké, ale v tomto případě jsem opravdu neřešil věrnou kopii lampy v měřítku, ale aby byla na kolejišti pěkně vidět. 🙂

  „Lámací drážku“ na jedné straně prášku jsem vykytoval dvousložkovým polyesterovým jemným tmelem Polytmel SUPER plus (OBI) a po vytvrdnutí zabrousil. K prášku pak přilepil kousek trubičky Evergreen (cca 25 mm) prům. 2,4 mm, abych mohl prášek zaformovat. A také kvůli budoucí lepší montáži sloupu.

P1130596_1k [8]

Obr. 7 – Předlohy pro odlévání lampy (master) vyrobené z léků (prášků); vlevo pro srovnání parková lampa od Číňana, uprostřed a vpravo dva prášky s přilepenými trubičkami (pro finální výrobu lampy posloužil menší prášek)

  Takto zhotovený „master“ jsem zalil do silikonové odlévací hmoty ZA 4LT (ELCHEMCo). Jako formovací nádobu jsem použil kalíšek od mléka do kávy. 

P1130594_1k [9]

Obr. 8 – Silikonové formy pro odlévání „placatých lamp“

  Samotný odlitek jsem zhotovil z odlévací pryskyřici AXON F18. Díky této pryskyřici vznikl odlitek mléčné barvy, tedy průsvitný a nažloutlý. Přesně takový, jaký jsem potřeboval. Po zarovnání dna nálitku (po trubičce) jsem skrz něj až asi do 2/3 vnitřku lampy vyvrtal postupně několika malými vrtáčky otvor, který má ve výsledku prům. 1,5 – 1,6 mm.

  Pro osvětlení jsem použil mikrožárovku (ne LED) o prům. 1,3 mm a dl. 4 mm se dvěma neizolovanými vývody (drátky). Nejlevněji se tyto žárovky dají sehnat u firmy K.H.E Speciallampen Vertriebs – GmbH v Německu (za podstatně vyšší cenu je nabízí jiné německé modelářské firmy, např. Brawo). Vyrábí se pro napětí 1,5 a 3V a dokonce i 12V. Použil jsem 3voltovou. Při napájení 5V bude stačilo předřadit odpor 470 ohm.

  K drátovým vývodům žárovky jsem připájel cca 150 mm dlouhé tenké izolované vodiče (0,04mm2) – ZDE [10]. Tenkou silikonovou bužírkou prům. 0,8 (k sehnání v prodejnách pro rybáře) jsem jeden vývod vč. místa spájení izoloval. Těsně za baňkou žárovky jsem pak na oba vodiče navlékl tenkou smršťovací bužírku a zatavil ji. Výsledný průměr se mi podařilo vytvořit právě takový, že vodiče šly zasunout do otvoru odlitku „placaté lampy“. Konektory na druhý konec vodičů jsem připájel až po celkovém smontování sloupku s lampou a ostrůvkem.

  Z Evergreenové trubičky prům. 4 mm jsem uříznul 40 mm, z druhé o prům. 5,5 mm pak 5 mm. Jednu stranu té tenčí trubičky jsem obrousil pod cca 45°. Kroužek ze silnější trubičky jsem přilepil ve vzdálenosti 20 mm od obroušeného okraje té tenčí. Vznikl stojan lampy. Trubičkou jsem protáhl vodiče a poté k ní přilepil odlitek lampy.

Placata lampa [11] DSC_0332_1k [12]
DSC_0338_1k [13] P1130604_1k [14]

 Obr. 9 – Schéma konstrukce svítícího sloupu s „placatou lampou“

Obr. 10 – Mikrožárovky od firmy K.H.E. (prům. 1,3 x 4 mm) jsou přizpůsobené pro napětí 1,5, 3 nebo 12V

Obr. 11 – Odlitek „placaté lampy“ s naneseným obtiskem

Obr. 12 – První vzorky „placaté lampy“ při testech svítivosti

  Na transparentní obtiskovou fólii (Modelář Pecka) mi kamarád vytisknul na laserové tiskárně logo Benziny. Před tiskem logo stažené z internetu opravil (zvýraznil) v Corelu. Obtisk na lampu jsem aplikoval s pomocí známých vodiček od Agamy (ADHESOL a TENSOL). 

  Stojan lampy jsem natřel černou barvou a lampu (s obtiskem) přetřel matným lakem. Po zaschnutí jsem zalepil sloupek lampy do ostrůvku a celé nainstaloval na místo.

  Ten ostrůvek ve tvaru původního šrafování jsem nejdříve vyřezal (na zkoušku) z kousku KAPA-desky (tl. 4 mm). Později se ukázalo, že tloušťka desky je příliš velká a tak jsem tentýž tvar vyrobil z kousku plastové desky (Evergreen) tl. 1,5 mm. Na ni jsem nalepil samolepicí ústřižek imitace dlažby. V místě sloupku lampy pak byl provrtán otvor odpovídajícího průměru.

DSC_0324_1k [15]

Obr. 13 – Konečná podoba svítícího sloupu na ostrůvku

Foto hlav

.