Střípky z Norimberku 2015

 P1000461_1kUž podruhé za sebou jsem vynechal účast na veletrhu hraček v Norimberku. Důvody nejsou důležité. Spielwarenmesse 2015 zahajoval ve čtvrtek 29. ledna 2015 (končí v pondělí). Bylo asi půl osmé večer, když se rozrazily dveře restaurace Nagano 98, kde se v tu chvíli konala pravidelná modelářská beseda, a na základnu se vrátili účastníci zájezdu. Hned jak utišili žízeň a hlad z dlouhé cesty, vytahali z ruksaků kila prospektů a předháněli se prezentacemi obrázků a videí na svých chytrofounech a čerstvými informacemi přímo od pramene. Stačilo poslouchat a měl jsem dojem, jako bych tam byl.

  Veletrh Spielwarenmesse 2015 je jak známo zaměřený na hračky a výrobky pro volný čas. Je to jeden z největších takto koncipovaných veletrhů na světě a účastí se ho vesměs profesionální firmy z celého světa. Odborníci zde získávají přímo od výrobků informace o nových produktech, trendech a inovacích v oboru. Relativně malým segmentem mezi prezentovanými výrobky jsou zde železniční modely (samozřejmě všech velikostí – měřítek), dále modely letadel, lodí a vozidel. K vidění jsou ale také nářadí, nástroje a nové technologie používané modeláři.

  Zajímavým postřehem účastníků zájezdu bylo, že vedle standardních modelů železničních vozidel a techniky od věhlasných firem se začíná více jak v minulosti objevovat nový trend, který už možná má i své pojmenování. Nevím. Zatím mu budu říkat „železniční hračky“. Ano, ano, něco jako mašinky ze série Tomáš. Jezdí to na obvyklých modelových kolejích (převážně velikosti H0), má to kvalitně propracované podvozky, je to rovnou digitalizované, ovládá se to telefonem a tabletem – ale přesto nelze tvrdit, že to jsou modely v tom smyslu, jak je známe dosud. „Tomášové“ se u nás objevili již před delším časem a mnozí modeláři do nich investovali z praktických důvodů: děti si mají s čím hrát, ale netrpí tím skutečné a drahé modely tatínků a dědečků. Teď přicházejí s těmito zjednodušenými vláčky především Asiaté. A ve velkém. „Ale tento trend byl zřejmý i u firmy Roco – viz jejich značka „next generation“ ZDE,“ upřesňuje nový trend Jindra Fučík a Jirka Novotný dodává: „Bylo vidět, že Roco se vydalo cestou výroby hraček a zaměřilo se na děti, což je ale zklamání pro každého téčkaře, protože v tomto měřítku firma pro nás na veletrhu neměla vůbec nic nového.“ No, tak uvidíme, jestli oněm zjednodušeným „železničním hračkám“ bude odpovídat i nižší cena.

  Není mým cílem jen z pouhého vyprávění účastníků zájezdu a ze zběžného prohlédnutí katalogů některých firem napsat hodnotící referát o novinkách, které bylo letos možné v Norimberku vidět. Věřím tomu, že podrobné a odborně zasvěcené pasáže přinesou renomovaní žurnalisté, kteří se na veletrh za tímto účelem vydali. Proto dál jen střípky:

P1170267_1k

Obr. 1

  Na prvním obrázku jsou zachycení účastníci zájezdu holdující polo- a gigantickým měřítkům, kterak fascinovaně pozorují modelové mastodonty u stánku svého nejmilovanějšího výrobce. „Coby téčkař jsem byl v té záplavě modelů v měřítcích H0 a N dosti zklamaný,“ říká Jirka, který byl v Norimberku poprvé. „Nejen já jsem dospěl k poznání, že hlavní výrobci „našeho“ měřítka zde vlastně nic nového neukázali. Pan Kuehn vystavoval to, co si můžeme v klidu prohlédnout v každém českém obchodě. A dokonce ani nepřekvapil tak dlouho slibovanou obloukovou výhybkou. No, a pan Tillig sice přivezl novou parní lokomotivu BR38, bohužel však pouze ve správě německých drah. Naši 377.0 ČSD asi zapomněl v Sebnitz. Na můj vkus toho ani tento výrobce moc neukázal a jeho stánek byl takový chudý,“ dodává.

*      *      *

P1170272_1k P1170274_1k IMG_1239_1k P1000459_1k

Obr. 2 – 5 Prototyp Brejlovce z dílny TRIX

  Firma TRIX před nedávnem oznámila, že se zřejmě pustí do výroby u nás velmi populárního Brejlovce v měřítku 1 : 160. Dalo se očekávat, že v Norimberku to potvrdí ukázkou prototypu(ů) a sdělí, kdy se tohoto modelu dočkají modeláři. V novém katalogu firmy TRIX (Minitrix) je prezentováno hned pět modifikací Brejlovce (v různých barevných provedeních podle doby provozování a dopravce). „Na stánku firmy se nechali slyšet, že výroba (resp. prodej) by měly být zahájeny již ve 4. čtvrtletí 2015,“ říká Jindra. Tak jen aby to nebylo stejné jako dříve s jinými českými lokomotivami tutově připravenými do výroby…!

*       *       *

IMG_1244_1k

Obr. 6

  „Firma Märklin připravuje pro letošní vánoce nádherné sety modelů vánočních vláčků v měřítku Z (1 : 220),“ ukazuje na fotce Jindra. Set bude koncipován do zasněžené vánoční pohody (asi když už příroda sama s nadílkou sněhu o vánocích nepočítá). Předpokládaná cena bude cca 170€.

IMG_1226_1k IMG_1228_1k P1000446_1k P1000448_1k

Obr. 7 – 10

  Ostatně, Zet-kaři asi mohli na veletrhu plesat přemírou exponátů. Pod značkou NOCH bylo na veletrhu k vidění několik hezkých modelů a komponentů k nim vyrobených japonskými firmami Kato a Rokuhan. „Bylo tam i moc hezké stavebnicové kolejiště od UniTram, které zaujalo natolik, že si návštěvníci víc hráli jak dokumentovali,“ komentuje Jindra a Jirka dodává: „Určitě mě strašně moc zaujaly modely velikosti Z, protože jsou prostě tak roztomile mrňavé, že slušně zařízené kolejiště se opravdu vejde na psací stůl.“

*      *      * 

  Asiaté kromě jiného rozšiřují i produkci úzkorozchodných modelů, což doposud v měřítku N nebylo až tak obvyklé. Ve větší míře než minule byly k vidění modely s rozchodem Nm i Ne.

P1170278_1k P1170279_1k P1000464_1k P1000466_1k

Obr. 11 – 14

  Digitalizace a miniaturizace nadále pokračuje. Dnes už na kolejišti svítí a bliká (a rámusí) kde co. „Zdá se, že každá druhá figurka od firmy NOCH už drží v ruce baterku nebo nějakou lampičku,“ říká s nadsázkou Jindra. S vědomím toho co vím a o čem jsem nedávno psal ZDE to vypadá, jako by vývojáři firmy obkoukali novinky z kolejiště Pavla Tvrze 🙂 . „Navíc, téměř všechny vystavované modely byly ozvučené,“ dodává Jindra. 

P1170270_1k IMG_1222_1k IMG_1223_1K IMG_1225_1k

Obr. 15 – 18

  „Co se týče doplňků pro železniční modely, tak čerpat inspiraci zde opravdu bylo z čeho,“ doplňuje Jirka a ukazuje v katalogu. „Je skutečně s podivem, kolik výrobců, resp. vystavovatelů, se věnuje produkci různé elektroniky. Od modulů pro řízení kolejišť až po osvětlení vozů či domečků. S tím souvisí i ty svítící figurky.“

  Nabídka v oblasti tvorby krajiny byla také více než uspokojivá. „Člověk si mohl v klidu prohlédnou nejrůznější doplňky a udělat si obrázek, co si na své kolejiště pořídí a co určitě ne! Některé stromečky totiž byli opravdu hrozné,“ s despektem líčí Jirka. Klasicky nezklamali velcí výrobci jako NOCH a Auhagen. 

IMG_1230_1k IMG_1232_1k IMG_1236_1k P1000454_1k

Obr. 19 – 22 Pokud si někdo láme hlavu co to jsou ty tři kopečky na obr. 22, tak to jsou krtince a v nich se pohybují krtci. Skutečený modelářský majstrštik!

*       *       *

P1170281_1k

Obr. 23

  Autora stále oblíbenějších komponentů naší série DIGI-CZ Jindru Fučíka v Norimberku „zaujalo“ nové pojetí přepínačů určených k instalaci na ovládací panel, a tak je neopomněl vyfotit. Já mu pořád říkám, že ty titěrné páčky od vypínačů a přepínačů jsou na nic. To přece ví každý, že když je za co vzít, hned je větší vzrůšo….! Cena je ale okolo 100€.

  U stánku Roco jen tak z plezíru vyndal z ruksaku svůj nový dekodér instalovaný v kolejivu GeoLine, do něhož lze z boku jednoduše zasunout osvětlovací lampu, jejíž svícení lze naprogramovat. Účastníci zájezdu pak barvitě líčili, jak pánům od Roco padla brada. Smlouva na kontrakt mu prý ale nabídnuta nebyla. I když – co nebylo, může být!

*      *      *

  No a co zajímavého jste ještě na veletrhu viděli, pánové?

  „Myslím si, že velkou pozornost si v Norimberku zasloužila jedna naše domácí firma, specializující se na výrobu kovových modelů automobilů, převážně vozidel české produkce z let minulých i součastných,“ říká Jirka. „Pak tam byl zajímavý 3D skener a ukazuje se, že výrazně pokračuje zkvalitňování technologie 3D tisku,“ doplňuje Jindra. Novinky v oblasti 3D tisku jsou ostatně vidět všude.

  „A když ještě připomeneme exponáty i z jiných hal výstaviště, tak mě osobně zaujalo několik dronů, které byly k vidění v pavilonu leteckých modelů, také nějaké modely rádiem řízených lodí a nabídka spalovacích a elektrických motorů pro lodě. V tomto pavilonu ale bylo nejvíce prodejců s bateriemi a nabíječkami, převážně z jedné veliké asijské země,“ uzavírá Jirka. Jako i v jiných oborech, z Číny se stává dominantní ekonomika, o čemž už není třeba pochybovat.

IMG_1252_1k

*      *      *

  Přivítám další postřehy z letošního Spielwarenmesse 2015, které zde rád doplním.

  Autor děkuje za poznatky a podklady Jindrovi Fučíkovi, Jirkovi Novotnému, Pavlu Mikulovi a Pavlu Haertlovi. Foto J. Fučík, J. Novotný a P. Mihula.

.

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

Vložit komentář

Text komentáře: