- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Několik nových přírůstků v N-šopíku (a dílně)

P1110167_1k [1]Že si potrpím na dobré vybavení dílny jsem už myslím dal několikrát najevo. Ostatně, ne nadarmo jsem na webu zřídil zvláštní rubriku – ZDE [2]. Je to prostě tak, že s rezavým hřebíkem, kombinačkami, kladivem a zlomeným pilovým listem modelařit neumím. Ačkoliv přístup k veřejným informacím máme všichni stejný, ne všichni musí vědět všechno. Jsem proto rád, když mne kamarádi upozorní na nějaké nové pomůcky či nástroje a snažím se stejným oplácet.

Už před delším časem jsem objevil e-shop Václava Prantla ze Satalic, který nabízí zajímavé věci zejm. pro modeláře letadel, lodí atd. (Ne)pravidelně se tam vracím, protože i železniční modelář zde občas najde uspokojení 🙂 . Nakoupil jsem tam třeba ohýbačku na lepty. Od té doby jsem nikde lepší neviděl. Dalšími velmi užitečnými pomůckami pro zpracovávání vyleptaných dílů jsou třeba rolovačky průměrů, ale také třeba miska na barvu, které léta používám. Svým způsobem náhoda tomu chtěla, že jsem se seznámil s výrobcem těchto (a dalších) pomůcek, kterým je Luboš Vaňha z Jihlavy provozující firmu 3Detail. A jelikož si myslím, že to může pár lidí zajímat, objednal jsem některé z jeho výrobků do N-šopíku – ZDE [3].

.

Miska na barvu

  Miska na barvu, vlastně dvě misky v jednom korpusu (57 x 25 x 10 mm, průměr misky je 18 a hloubka 7 mm), je užitečná pomůcka při barvení modelů aj. štětcem. Je vyrobená ze slitiny lehkých kovů. Stěny misek jsou vyleštěné, takže na nich neulpívá barva, což je mimořádně účelné. To samé nelze říci o obdobných nádobkách z nejrůznějších plastů. Miska je dostatečně těžká (34 g), takže při míchání, ředění barvy, či nabírání barvy na štětec nehrozí její „honění“ po stole… Nespotřebovaná barva se jednoduše vytře do papírové utěrky a miska je dokonale čistá.

P1110162_1k [4]

.

Rolovačka průměrů velká

  Z obdobného materiálu jako miska na barvu, tj. ze slitin lehkých kovů, je vyroben další užitečný nástroj pro vytváření oblin a rádiusů např. na dílech z mosazných či alpakových leptů. Rolovačka pro tvarování větších průměrů (poloměrů) má rozměr 50 x 20 x 8 mm. V horní ploše je vyfrézováno šest oblých drážek s rozdílnými průměry – od 5 do 8 mm.

P1110167_1k [1]

.

Rolovačka průměrů malá

  Rolovačka pro vytváření menších oblin a rádiusů je rozměru 48 x 20 x 8 mm. V horní ploše je vyfrézováno sedm oblých drážek s rozdílnými průměry (poloměry) od 1,5 do 5 mm. Osobně bych přivítal, kdyby tam byla ještě jedna drážka s průměrem 1 mm. Vešla by se tam

  Pro vytvoření oblého tvaru v rolovačce jsou ale nutné nástroje, kterými se tvarovaný plech vtlačí do některé z oblin. Hodí se na to například dříky vrtáků vhodných průměrů, anebo válečky z ložisek apod.

P1110163_1k [5]

.

Nástroj se třemi pravými úhly

  Jak jinak nazvat to, co výrobce označil jako „3D 90° geometry tool“? Přesně opracovaný úhelník ze slitiny lehkých kovů délky 50 a šířky 25 mm s tloušťkou stěny 5 mm je „uzavřen“ z jednoho boku destičkou ze stejného materiálu, čímž vznikl nástroj se třemi pravými úhly. Je vhodný pro sestavování modelů (z leptů, vyřezaných laserem apod.). Je otázkou, zda-li je nástroj dostatečně velký pro výrobu modelů ve větších měřítcích. Pro modely v měřítku N je ideální.

P1110169_1k [6]

.

Ruční vrtačka 0,2 – 1,0

  Bezpočet výrobců nabízí nástroj se sklíčidlem pro sevření ocelových vrtáčků. Většina levných nástrojů má však nepřesně vyrobené sklíčidlo, anebo sklíčidlo je z nevhodného materiálu. Ruční vrtačka od firmy 3Detail je řemeslně přesně zhotovený nástroj se sklíčidlem z mosazi. Je schopná s jediným sklíčidlem upnout vrtáčky průměrů od 0,2 do 1,0 mm.

P1110171_1k [7]

P1110173_1k [8]

.

Vrtáčky miniaturní (sada 9 kusú)

  Sada ocelových vrtáčků průměrů 0,2 – 0,3 – 0,4 – 0,5 – 0,6 – 0,7 – 0,8 – 0,9 – 1,0, které se dají snadno upnout do ruční vrtačky.

*      *      *

Ultrazvuková čistička

  Z trochu jiného soudku je přístroj, kterým je ultrazvuková čistička. Dlouho jsem váhal, jestli jej ve své modelářské dílně potřebuji. Dosud jsem všechny vyleptané či spájené díly, nástroje, rozmontované lokomotivy či vagony apod. čistil štětečkem s ostrými chlupy obvykle v isopropylalkoholové lázni. Od zkušenějších modelářů jsem věděl, že využívají ultrazvukové čističky, které byly do nedávné doby dosti drahé. V současnosti se dají malé a pro modelářskou dílnu vhodné typy koupit za plus/minus tisíc korun. Není to málo, to je pravda. S čističkami se „roztrhl pytel“, takže na trhu je značné množství výrobků, ale praktické hodnocení se hledá jako šafrán.

  Viktor Pohořelý, s nímž jsem konzultoval vhodnost nakupovaného typu, který jsem si vybral v jednom internetovém obchodu, mi napsal: „Podstatnou informací by byl skutečný výkon ultrazvukového měniče, jenže ten se v případě této sorty výrobků nejspíš nedozvíš. Papír snese všechno, a tak to co výrobci, resp. prodejci často udávají jako výkon ultrazvuku je ve skutečnosti příkon celého zařízení ze sítě. A v podstatě všichni mají stejně mizerně udělaný koncový obvod, takže účinnost přístroje není kdoví jaká…“

  Jinak jsem se dozvěděl, že elektroniku (ultrazvukový měnič) stejně nejspíš vyrábí jeden či několik výrobců v Číně, od nichž je nakupují ostatní, kteří už vymýšlí jen „bedýnky“ všelijakých tvarů a barev. Důležité je, aby čistička měla vanu z nerezového plechu (nikoliv z hliníku). Velikost vany si musí každý zvážit sám podle potřeb. Obecně se tvrdí, že malé je pěkné, ale větší je lepší. Takže, větší vanička není na škodu, protože člověk nikdy neví, co bude čistit. Ono jde o to, že čistění malých věcí ve velké speciálně připravené lázni je neekonomické. I když, čistit se dá i v obyčejné vodě z vodovodu. Dobrá zkušenost, na kterou mne upozornil Viktor ale i další kolegové spočívá v tom, že čištění malých velmi zašpiněných předmětů lze uskutečnit ve speciálních roztocích nalitých do menších nádobek (plastové krabičky, skleničky apod.), které se vloží do vaničky s obyčejnou vodou. „Kromě plastových panáků se mi jako „vložka“ pro čištění malých dílů osvědčily i zásuvky do skříněk MARS, které se dají koupit jako náhradní díl za cca 10 – 20 Kč v lepších železářstvích,“ napsal Viktor.

  Jestliže zde používám termín „speciální lázeň“, mám na mysli buď koncentrát nabízený prodejci ultrazvukových čističek, jehož složení samozřejmě nikdo nezveřejňuje, ale každý si domyslí, z jakých chemikálií je namíchán. Druhou možností je použití nejrůznějších čistících a odmašťovacích prostředků, jako jsou již zmíněný isopropylalkohol, ethanol (líh), ať už čistý nebo denaturovaný benzínem, ale i další chemikálie prodávané pod různými komerčními názvy (IRON, IPA atd.). Je nasnadě, že čištění v takové lázni je velmi účinné, a to i když jsou zmíněné chemikálie naředěné. Také někdy bude stačit kápnout do vody pár kapek saponátu.

  Viktor, který využívá čističku velmi často, mi prozradil ještě jednu fintu: „Já mám ty čistící lázně roztříděné v lahvích, podle řekněme tomu ´stupně znečištění´. První lázeň používám pro hrubé čištění od oleje, kalafuny a různých dalších špatně rozpustných kapalin, druhou lázeň pak pro jemné čištění od zbytků předchozí lázně. Po čase se druhá lázeň taky zašpiní, takže ji používám v pořadí první. Silně znečištěnou lázeň lze ještě přefiltrovat přes buničinu apod. a ještě ji čas používat dál. A nakonec skončí ve sběrném dvoru.“ Což mi připomnělo, že jistý a mnohdy vážný problém každého domácí kutila, modeláře nevyjímaje, je ekologie. Nechť se přihlásí ten, kdo ještě nikdy nevylil zbytek nějaké chemikálie do výlevky umyvadla. No, u nás na Praze 6 to je asi povolené; zdejší odpovědní nám totiž zrušili hned dva sběrné dvory v okolí bydliště…

  Ostatně, pokud jde o zmiňovanou alchymii při čištění v ultrazvukové čističce, rád se nechám poučit zkušenostmi jiných. V diskusi za článkem je místa dost 🙂 .

  Snad zbývá jen dodat, jaký typ jsem si nakonec koupil – je to ultrazvuková čistička 5600A s funkcí DEGAS, objemem vaničky je 600 ml. Vana má velikost 150 x 130 x 50 mm, vnější rozměry čističky jsou 208 x 161 x 145 mm. Ultrazvukový měnič pracuje s frekvencí 42kHz, příkon přístroje je 50W. Přístroj má přednastavených pět čistících časů. Tato čistička je vybavená funkcí DEGAS (prý byla doposud používána pouze u profičističek 🙂 ), která má významně urychlit a zefektivnit odplynění lázně, čímž se snižuje povrchové napětí kapaliny; výsledkem je zvýšení účinnosti čištění.

Cisticka ultrazvukova [9]

Foto hlav; internet