- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Mikulášská nadílka v Naganu 98

P1100885_1k [1]Už mnohokrát jsem napsal, že všechno začíná nápadem. Když je nápad dobrý, úspěch ja zaručen. Zdravé jádro partičky modelářů, co se pravidelně schází na besedách ve sport-baru Nagano 98 na Smíchově, si vymyslelo, že si ke konci roku udělá radost v břiše. Díky ochotě tamního personálu byl kdesi v milovaných potravinových řetězcích uloven vhodný pták (vlastně dva), tento připraven spolu s dalšími obvyklými pochutinami podle starodávného českého receptu a na včerejším sezení bylo vše sežráno…

  Logisticky komplikovaná akce (s ohledem na jistou proměnlivost besedníků) byla zajištěna dokonale. Všichni, kdož se předem upsali k akci, přišli včas, jistě s vědomím starého známého hesla „kdo zaváhá, nežere!“ Přišla i jedna sestřenice, která jako jediná dokázala zapít pečenou kachnu snad Kofolou, nebo co to bylo za břečku. Ostatní zapíjeli tradičním smíchovským mokem vyráběným hned naproti přes ulici a dostatečně eliminovali mastnotu ředěním různými destiláty. Ke kachnám se podávaly dva druhy knedlíků a dvě zelíčka, každé jinak barevné. Zatímco Pavel H., který se ujal porcování prvního ptáka, si vedl skoro jako známý televizní kuchařský sprosťák, pěkně vytvářel jednu porci za druhou, mrštně je kladl na talíře a vůbec si přitom neolizoval prsty, Fulda sice dvakrát zopakoval, že si byl po použití WC ruce umýt, ale pohled na jím rozporcovaného ptáka připomínal totální devastaci práce kuchaře, jinými slovy zdálo se, jako by tento pták byl rozdlachněn tlapou ledního medvěda. No, a že rozmělněné kusy ptáka podávat na talíře svými tlapami, to raději přehlédnu. Ostatně, i když – jak je patrné na snímcích – všichni k jídlu používali příbory, etiketa dovoluje i ruční držení masa na kosti… Byla to prostě kulinářská paráda a je vskutku škoda, že dobré nápady přicházejí zřídka.

P1100901_1k [2]

.

  Před tím ovšem, než v kuchyni vše připravili k servírování, vytasil se již zmiňovaný Fulda s překvapením pro všechny, za které je nutné jej vysoce ocenit a velkoryse mu odpustit jeho nezkušenost při bourání pečené kachny i olizování prstů mezi tím. Z krabičky vyndal nasáčkované díly laserem vypáleného vláčku, lepidlo a štěteček a se slovy „kluci lepte, tady máte mustr“ rozdal materiál i s grafickým návodem všem přítomným. V pološeru sport-baru to někteří vzdali hned (já), ale jiní, např. vedoucí modelářského kroužku z Roudnice i někteří trvale nadržení modeláři se vrhli do práce. A kupodivu, než se prostírala kachna, měli hotovo. My ostatní to máme za domácí úkol. V duchu jsem si vzpomněl na Jirku Šafáře, jak jsme s ním loni chtěli realizovat stejný nápad a jak jsme ztroskotali na „paliči“, který na svém laseru vyprodukoval cosi, co nebylo pěkné. PaMiho laser se mi zdá šikovnější (i jeho obsluha).

P1100884_1k [3]

.

  Srandičky, srandičky, zase uslyším. Pravda je, že poslední sezení v Nagonu za 14 dní bude nejspíš opravdu poslední, protože provozovna se ruší, přesněji – už to nebude sport-bar, ale něco jiného. A kdo ví, jestli se nám v tom novém bude líbit, nehledě na to, že v lednu bude zavřeno. To ovšem neznamená, že tím skončí modelářské besedy. Určitě najdeme jiné zázemí. V Praze to je naštěstí snazší, jako v mnohých vesničkách, kde už nemají ani hospodu, ani poštu a přestal tam jezdit i autobus. Ale zase tam mají církevní restituce!

Obrazová příloha

A ještě jedna galerie z pohledu jiného objektivu

Foto hlav, Fulda a ostatní

3 Comments (Open | Close)

3 Comments To "Mikulášská nadílka v Naganu 98"

#1 Comment By Fulda On 6.12.2013 @ 14:54

Hlavně je nutné poděkovat PaMimu za celou realizaci, protože v konečném důsledku měl s vláčkem víc práce než já.

#2 Comment By Pavel-HP On 6.12.2013 @ 15:57

Všechno jednou skončí – stejně jako ty kachničky…
Ale že se ta besídka vyvedla …

#3 Comment By Zdeněk Slabý On 6.12.2013 @ 21:30

To je tedy bašta Vám povím. Také bych se zúčastnil. Zdeněk