- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Keře z NATUREXu

[1]Firma Polák model s. r. o. nabízí základní modelářský materiál věrně imitující přírodní realitu. Celý sortiment je českým, ale také německým modelářům důvěrně znám. Velmi užitečným materiálem vyvinutým firmou je výrobek s obchodním názvem NATUREX. Imituje docela věrně zelenou vegetaci vč. listí a současně je dobře zpracovatelný. Pro snadnou aplikaci je tento materiál fixován na nosnou síťku a je prodáván ve formě foliáže. Postupně byl vytvořen sortiment s více jak deseti barevnými odstíny a čtyřmi velikostmi listí. 

  NATUREX je vhodný pro výrobu keřů a stromů. V tomto příspěvku popíši výrobu keřů, primárně určených pro kolejiště v měřítku TT. Postup výroby keřů pro jiná měřítka je pochopitelně stejný, jen výběr velikostí listí NATUREXu by měl odpovídat danému měřítku.
  V zásadě používám dva způsoby – s drátěnou kostrou a bez ní.

Keře s drátěnou kostrou

  Známou metodou stočím několik (5 – 10) měděných drátků v jednom bodě a podle okolností je k sobě spájím cínem (obr. 1, 2). Drátky skoro pravidelně rozložím do „hvězdice“, natřu je štětečkem hustým disperzním lepidlem a z různých stran je posypu najemno drceným molitanem (obr. 3, 4). Vznikne něco jako chlupatý pavouk.

[2]

[3]

Obr. 1, 2 – Základ keře z drátků (zde již posypaných jemně drceným molitanem)

[4]

 

[5]

Obr. 3, 4 – Drátky roztažené do „hvězdice“

 Opatrně postupně přidám na jednotlivé drátky lepidlo a shora přikládám na drátky předem na proužky natrhaný NATUREX (obr. 5, 6, 7). Když je hvězdice celá polepená NATUREXem,  nechám lepidlo před dalším tvarováním keře proschnout. Je nutné počítat s tím, že část listí z materiálu při montáži odpadává, takže je vhodné tuto práci vykonávat nad čistým papírem. Opadané listí ještě v závěru použiju. 

[6]

[7]

[8]

Obr. 5. 6. 7 – Proužky natrhaného NATUREXu přilepené na drátky

  Když polotovar proschne, vytvaruji jednotlivé drátky tak, že vytvořím jakýsi ne úplně pravidelný tvar keře – drátky směřují od středu v obloucích k zemi. Tvořivosti se pochopitelně meze nekladou; takto lze vytvořit řadu variant tvarů (obr. 8, 9).

[9]

[10]

Obr. 8, 9 – Drátky ohnuté ze středu v obloucích k zemi

  Drátky lze samozřejmě tvarovat i obráceně, tj. směrem z vnějšku dovnitř. Současně je lze různě ohýbat a tak docílit různých tvarů keřů. Pochopitelně, ovlivnit tvary keřů lze také velikostí drátěného základu a počtem drátků (obr. 10 – 14).

[11]

[12]

[13]

[14]

[15]

Obr. 10 – 14 – Drátky tvarované z vnějšku do středu

  Když jsem s tvarem keře (keřů) spokojený, tak s pomocí pinzety opatrně čechrám síťku proužků NATUREXu přilepených na jednotlivých drátcích, čímž podle své představy keř (keře) „načančám“. Obvykle totiž vytvářím malé série keřů podobné velikosti a ze stejného typu NATUREXu (obr. 15).

[16]

  Když mám takto připravenou sérii keřů, postříkám každý z nich lakem (používám levný lak na vlasy, ale stejně tak je možné použít např. fixační lak firmy NOCH aj. matné neagresivní laky) a keře posypu listím, které opadalo při polepování keřů. Podle potřeby přidám do vlhkého laku další barevné odstíny listů z produkce Polák. Vše znovu fixuji lakem.

 

Keře bez drátěné kostry

  Rovněž z NATUREXu lze zhotovit keře i bez drátěné kostry. Natrhám si nepravidelné obdélníčky či čtverečky z NATUREXu velikosti cca 5 x 5 cm.  Protilehlé rohy přehnu a přidržím uprostřed plochy. To samé udělám s oběma zbývajícími rohy. Vznikne jakýsi šáteček. Babička takto dělala koláčky a povidly. Do místa, kam bude keř umístěn, nanesu tavné lepidlo a v tomto bodě polotovar přilepím.
  Když lepidlo vytvrdne (cca hodina), přidržím si vznikající keř lehce prstem a pinzetou načechrávám materiál, až vznikne žádaný tvar.
  Stejně jako u keře s drátěnou kostrou podle potřeby přisypu jinak barevné odstíny lístků a vše zafixuji lakem.

*      *      *

  NATUREX je naprosto ideální materiál pro výrobu keřů, ale vždy je potřeba si uvědomit, že v přírodě není nic jednotvárného a identického. Každý strom či keř i stejného druhu jsou jinačí. A toho je možné docílit jednak vytvářením různých tvarů, jak je uvedeno výše, ale samozřejmě i použitím různých materiálů pro tvorbu zeleně. Jinými slovy, NATUREX není jediný materiál pro zhotovení keřů. Čím různorodější jsou používané materiály, tím bývá kolejiště zajímavější.

Foto autor