- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Kolíčky na prádlo – nástroj modeláře k pohledání

[1]O kolíčcích na prádlo v rukou modeláře toho již bylo napsáno hodně. Někdy ovšem bývá problém sehnat ty nejlepší, tj. dřevěné, které na rozdíl od plastových mají vysokou užitnou modelářskou hodnotu. Dlouho jsem je bezvýsledně hledal na internetu, až jsem je objevil u nás v drogerii. Tak to prostě chodí. Ještě horší je sehnat kolíčky miniaturní, rovněž ve dřevě. Uspěl jsem až u jedné aranžérky, která mi jich pár poskytla…

  Kolíčky na prádlo už samozřejmě nejsou takovým hitem, jako dříve, když neexistovaly žádné plastové svorky v nejrůznějším provedení. Malé, velké, červené, zelené… Jenže, suma sumárum – tahle legrace nabízená ve všelijakých „obi“ či internetových obchodech není nic levného. Takže pro hodně běžných aplikací jsou nejlepší dřevěné kolíčky na prádlo.
  Někdo je třeba používá k přidržování modelů při stříkání. Četl jsem taky někde pojednání, že je vhodné si upravit funkční (stiskací) plošky kolíčků do různých tvarů, aby s nimi šly uchytit roztodivné předměty.

[2]

  Daleko lepší se mi však jeví nápad, který publikoval nějaký kolega z jižního Švédska – ZDE [3]. Vyzkoušel jsem to – a ono to fakt funguje. Dokonce půjde – a daleko snadněji –  „stiskací“ plošky upravit do různých tvarů. Lépe jak slova fungují obrázky. Ten schematický je převzatý z webu švédského kolegy, za což mu na dálku děkuji.

  Mimochodem, na citovaném webu lze najít fůru dalších zajímavých nápadů a doporučení (s použitím google-překladače jim lze dokonce i rozumět… :-)) Ostatně, už jsem narazil na pár jiných webů švédských kolegů a je tam hodně zajímavých věcí k vidění a studování. Připadá mi, že i švédští modeláři jsou hračičkové jako my a mnohé věci, které si nemohou koupit, si prostě vymyslí a udělají…

Foto hlav

 

6 Comments (Open | Close)

6 Comments To "Kolíčky na prádlo – nástroj modeláře k pohledání"

#1 Comment By vvitty On 8.8.2012 @ 14:49

Viz: [5]
Jinak je prodava napr. IKEA…

#2 Comment By hlav On 8.8.2012 @ 16:55

IKEA já reklamu nedělám…!

#3 Comment By Jindra On 8.8.2012 @ 20:57

Miniaturní kolíčky mají u nás v květinářství, ale kvalita nevalná a cena veliká. Možná by se to dalo vylaserovat z komatexu nebo jiného materiálu, pružinářství je pak zase v Uhříněvsi.

#4 Comment By Bohouš On 9.8.2012 @ 14:38

Já jsem ty „subminiaturní“ dřevěné količky (cca 20 mm) koupil v malém papírnictví na Francouzské ul. (vedle nároží s ul. Jana Masaryka) v Praze 2. 10 ks/20 Kč, Made in China, ale základní funkci plni… Opět platí, že malá prodejna je lepší jak všechny hypermarkety dohromady…
Jo, a abych nezapomněl… Při popisované úpravě je vhodné původní úzký zářez pro ohnutý konec perka, do kterého se po novu vkládá svinutá část, mírně rozšířit kulatým pilníkem. Alespoň zkosit ostré hrany. Perko pak lépe drží.

#5 Comment By hlav On 9.8.2012 @ 14:53

Tak s tím propilováním drážky, Bohouši, nesouhlasím, protože tím se ještě víc sníží už tak dost malé rozevření „čelistí“ po otočení pérka.

#6 Comment By Honza Štich – Hekttor On 9.8.2012 @ 17:49

Hele, ty drevene kolicky jsou super, kdyz potrebujes neco drzet pri pajeni. Sice se pali a uhelnati, ale lepsi kolicky nez prsty. A co se z kolicku pripece, tak se to da opucovat.