- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Kočičí hlavy vyrábím razítkem (II.)

[1]Dmu se pýchou, večer snad ani neusnu. Takové slávy na modelářském hřišťátku… Nechápu, proč vy, co mi voláte a píšete přes skype, rovnou nevyužijete diskusní rubriku u článku (kterou stejně cenzuruji!), aby si každý mohl přečíst, jak jsem dobrej. Jen víc a houšť chvály, přátelé! A hlavně, prosím vás – posílejte tyhle oslavné maily v kopii i manželce, ať vidí, jak jsem šikovnej. Když je doma (o víkendu je to nejhorší), tak jen nadává, že nic nedělám, že si jen stavím to své „nádraží“ a vnoučata že nebudou mít kde spát. Chudinky! No, ale abych náhodou nepuknul. Nerad, ale musím přiznat, že velkou zásluhu na razítku na kočičáky mají Jirka Šafář a Pavel Mihula. To jenom pro pořádek.

  A teď už dost ironie. Díky upřímně za slova uznání, povzbuzení a hlavně za připomínky. Opravdu jsem rád, že tenhle nápad zaujal, protože zajisté každému koumákovi nyní doklapne, že tímto způsobem se dá udělat jakákoliv dlažba. A hlavně, že ani jedna nebude stejná jako ta druhá. Doslova – tahle metoda je pravý opak toho, co nám nabízí 3D tiskárny či pálení laserem. Což samozřejmě v žádném případě nezatracuji. Když ale někdo chce mít originál, má možnost. Tak to jen na úvod stati, kterou jsem vlastně ani neplánoval napsat. Ale odezva mých věrných čtenářů si to vyžádala.
  Na následujících snímcích je maličké pokračování tvorby mých kočičích hlav razítkem. Když mi vzorky dlažby zhotovené z modelovací hmoty Carioca-art (totéž co DAS) uschly (hmota získala krémovou až bílou barvu a na poklep téměř „zvonila“ – pozor je dost křehká), tak jsem ji jemně přestříknul základovkou „1000“ od Günze. Dával jsem pozor, abych nezalil spáry. (Mistři barvíři možná vědí lepší způsob, co stříknout na modelovací hmotu cit. značky.) Pak asi za hodinu jsem vzorky dlažby přetřel štetečkem naředěnou „humbrou pálivou“ (znalci už vědí, že takto pojmenovat vnouček Honzík Houmrovu oblíbenou olejovou umbru pálenou). No a nakonec jsem povrch kostek přelíznul metodou suchého štětce několika odstíny akrylové barvy (od tmavě šedé až po téměř bílou), přičemž v některých místech jsem úmyslně udělal barevné fleky větší, jak už to tak v reálu bývá. Když mi barva trošku zaschla (za chvilku), tak podle návodu zkušených modelářů z Peček jsem povrch napatlal patinovacími prášky, které jsem nakonec vyčesal (a to nás v Pečkách neučili, to je moje finta :-)) jemným žíněným kartáčem. Oni se totiž ty patinovací prášky díky tomu kartáči pěkně rozšmudlají po povrchu, molekuly barev se proskládají navzájem a povrch ztratí jakékoliv barevné kontury.

[2]

[3]

Obr. 1 – Vzorky dlažby jen tak položené v depu. Odborníci vědí, že fotografie prozradí všechny nedostatky…:-)

  Když říkám napatlal, tak myslím velmi zlehounka poprášil štětečkem s jemňounkými chlupy směs všelijakých patinovacích prášků, které jsem na štěteček nabíral v Petriho mističce, kde si vždycky nadělám pár hromádek prášků, a ty pak míchám dohromady jako to dělal starý Picasso. Jelikož však vidím jen jedním okem a jsem naprostý „art-anti-talent“, tak výsledky jsou podle toho…
  Když zmiňuji Carioca-art či DAS, prosím vás, kolegové, nesnažte se tyto modelovací hmoty nahradit kdejakou plastelínou, kterou vám budou v papírnictví nabízet byť sličné dámy. Dětem je jedno, z čeho budou modelovat kašpárky, co zadupou do koberce nebo nalepí zespodu na šuple. Modeláři ale potřebují hmotu, která když uschne, tak se nescvrkne. Rozhodně k ničemu jsou (bráno samozřejmě pro potřeby výroby silnic apod. na kolejišti) různé modelovací hmoty typu KERA-plast apod. Když jsem z této hmoty zkoušel vymodelovat silnici, tak druhý den jsem našel oraniště. A to jsem prosím do této hmoty nepřidával vysokopecní strusku, jako ti koumáci na ostravské dálnici.

[4]

[5]

Obr. 3 a 4 – Tak tuto hmotu (KERA-plast) rozhodně nejde použít na stavbu silnice…

  A poslední poznámka. Myslím, že ze snímků je patrné, kamže vlastně já tu dlažbu z kočičáků počítám šoupnout. Ano, za „a“ i za „b“ je správně: Na silnice a hlavně do depa. Budu referovat…

Foto hlav

 

2 Comments (Open | Close)

2 Comments To "Kočičí hlavy vyrábím razítkem (II.)"

#1 Comment By Bohouš On 15.3.2012 @ 19:49

Hmotu DAS jsem dnes zakoupil tady: [6]

#2 Comment By Horymír On 15.4.2012 @ 01:41

Hmota KERA-plast, ale také třeba točířská hlína z prodejen uměleckých potřeb, se dá použít, ale muselo by se do ní přidat ostřivo, právě ta zmiňovaná vysokopecní struska by pomohla. Dostupnější než struska je míchat tyto smrštivé hmoty se sádrou (ta je i ve městě běžně po ruce).
Osobně rád tluču kamení v hmoždíři a třecí misce, po přesátí v sadě sítek (kuchyňské i ty hranaté od Dana Buchtely) mám různé frakce stejné barvy a to se hodí například pro sypaná nástupiště, kde je střed vyšlapaný do hladka, ale kraje u kolejnic bývají plné kemínků.
S bílou hmotou DAS je to jednodušší, že stačí vzít a použít.