- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Ohrada na uhlí – jak jinak než v N-ku

[1]Jak tak každou chvíli prohlížím všelijaké weby, katalogy a časopisy, padla mi do oka obyčejná ohrada na uhlí. Motivoval mne obrázek z kolejiště nějakého neznámého kolegy v jednom francouzském modelářském časopisu. Ohrada na uhlí už se dá dneska v reálu vyfotit jen výjimečně, a tak jsem trošku improvizoval. Nechal jsem si laserem nařezat pražce, ocelové traverzy jsem nechal vyleptat podle „malůvky“ v Corelu. Lept jsem „chytře“ koncipoval tak, že z jednoho aršíku lze zhotovit ohradu, která je vidět na obrázku, ale i jiné varianty. Lept bude k dispozici na sobotní „burze“.

.

[2]

Obr. 1 – Pražce nařezané laserem ve velikosti N vypadají spíš jako párátka. Jsou dlouhé 15,5 mm, tj. v reálu cca 2,5 m

[3]

Obr. 2 – Vyleptaný aršík se třemi variantami ocelové výztuže ohrady (dva vysoké, střední a nízký) zase připomíná dávnou architekturu. Nechat v leptaném plechu co nejvíce byť „mrtvých“ ploch mne naučil Jan Sobotka (Hauler). Šetří se tím leptací lázeň

[4]Obr. 3 – Z aršíku vystřihané výztuže (v daném případě ty menší)

[5]

Obr. 4 – Nejdříve se ohrada slepí z pražců (pro snažší práci jsou pražce vypalovány do celků po čtyřech kusech; pro menší variantu výztuže po jednom nebo dvou pražcích..). Zevnitř je možné díly vyztužit přilepením kancelářského papíru, který se přesně ořízne. Pro zpevnění ohrady lze zhotovit i dno z kartonu. Stejně přijde do ohrady nasypat uhlí. Pak se ohrada opásá ocelovou výztuží, která se přilepí vteřiňákem. Jak dřevěné pražce, tak ocelová výztuž se před nalepením obarví a patinuje (jelikož jsem kvůli publikování spěchal, etapu barvení jsem vynechal)

[6]

Obr. 5 – Ohrada na uhlí z jiného pohledu – celkové rozměry cca 34 x 34 x 13,5 mm

[7]

Obr. 6 – Nikde není stanoveno, že ohrada musí sloužit jen k uschování uhlí. Dá se do ni nasypat písek, šrot, dlažební kostky a fůra jiných věcí…

Dlužno dodat, že kombinací ocelových výztuží, případně použitím několika aršíků (a tím pádem vícenásobku výztuží) lze vymodelovat ohrady různých půdorysných tvarů a velikostí.

Foto hlav

 

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Ohrada na uhlí – jak jinak než v N-ku"

#1 Comment By milan ferdián On 14.12.2011 @ 19:55

Je fakt, že jsi improvizoval, ale díky i za to. Doporučuji nařezat profil koleje CODE40 nebo profil H na potřebnou výšku a pražce naskládat mezi ty profily.;-)))