- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Pár slov k semináři o „Jemném úvodu do DCC“

[1]Do vánoc zbývá sedm týdnů. Zatímco ještě před rokem obchodníci všech úrovní pletli gigantické sítě na peněženky zákazníků, letos i kdyby se přetrhli, nemají moc velké šance. Lidé šetří. A rozhodně ne jen na vánoční dárky. Tvůrčí činnost našich vládních panáčků natolik rozkolísala jistoty lidí a vyvolává strach z budoucnosti, že lidé už nevěří ničemu. Ani, že krást se nemá. Dnešní výměnné setkání modelářů nevybočilo ze šablony současných dní. Odhaduji, že přišlo podstatně méně lidí a ne každý si něco koupil. Naštěstí jsme si udělali radost jinak, a to bezvadným setkáním modelářů nad problematikou DCC.

  Uspořádat seminář „Digitalizace železničních modelů a kolejiště“ mne napadlo už před půldruhým rokem. Tehdy se to nepovedlo z důvodů, které nebudu vzpomínat. Uskutečnili jsme ale semináře na jiná témata. Před pár měsíci jsme si sedli s Jindrou Fučíkem, který v hlavě nosil stejný plán. Vznikl společný projekt, jehož první – a dovolím si říct úspěšné – kolo proběhlo dnes.
  Přišlo 17 přátel a modelářů a bylo příjemným zjištěním, že se nejednalo o žádné pasivní posluchače, ale velmi aktivní diskutéry. Když se sejde taková parta lidí, je to doslova radost. A to přesto, že v jedné místnosti seděli začátečníci i zkušení. Kdo je ale v tomto dynamicky se rozvíjejícím oboru zkušený? Držet krok s dobou je velmi obtížné. Proto je přínosné, když se najde někdo, kdo je schopen s nadhledem pojednat o podstatě problému, o detailech, ale především o souvislostech a možnostech aplikace.
  Ono je totiž nutné si uvědomit, že digitalizace modelové železnice je svým způsobem obor spadající do oblasti hobby, volného času, či jak to říct. Nevím, jak dalece se jedná o „vedlejší produkt“ vycházející z jiné lidské činnosti (asi ano; dneska všechno souvisí se vším). Chci tím jen říct, že v tomto oboru se de facto nevyskytují žádní specializovaní profesionálové (výjimky potvrzují pravidlo), tedy samozřejmě kromě zaměstnanců několika zahraničních profesionálních firem, které určují směr vývoje a produkce. Drtivá většina lidí co „umí DCC“ jsou svým způsobem fandové tohoto oboru, v mnoha případech samoukové, někdy dokonce bez VŠ vzdělání a praxe v souvisejících oborech. A teď nemluvím jen o našich zlatých českých ručičkách…
  Na tuto úvahu mne přivedl dotaz jednoho účastníka, který se lektora zeptal, zda-li je nějaký zásadní rozdíl mezi profesionálně vyráběnými prostředky pro digitalizaci kolejiště a těmi, které vznikají v dílnách našich amatérských výzkumníků, resp. ve známé malosériové výrobě. Jindra Fučík bez dlouhého váhání odpovědět, že rozdíl existuje a je pochopitelný. Doložil to na příkladu počtu pracovních hodin, které je možné vložit (byť vysoce kvalifikovaným odborníkem-amatérem) do vývoje nějakého prostředku, a na druhé straně týmem profesionálů ve specializované firmě. A potom, „…něco jiného je, když člověk ví o každém bitu v kolejišti, anebo když někdo bastlí na kšeft věci a pak se ukáže, že neví, jak a proč to vlastně funguje,“ komentoval dotaz Jindra. Myslím, že další rozdíly je možné hledat v možnostech přístrojového vybavení, dostupnosti součástek, užívané technologii montáže atd. Ale to není až tak podstatné. Důležitější je, že i v rámci činnosti našich amatérů vznikají převratné novinky. 
  Myslím, že nejen já, ale především účastníci semináře ocenili fakt, že jej lektoroval Jindra Fučík, pro něhož je právě digitalizace železničních modelů (navíc v N-ku!!!) jeho velkým koníčkem. Obdivované byly jeho dekodéry a další nápady koncentrované do kolejišťátka velikého ani ne jeden metr čtvereční. Překvapením nejen pro mne bylo, když jsme se dozvěděli, že Jindra úzce spolupracuje s guru tohoto oboru známého v internetovém světě pod jménem Paco (Španělsko).
  V tomto okamžiku musím dodat, že Jindrovi zdárně „sekundoval“ další náš kamarád a člověk v oboru z nejzkušenějších, Pavel Mihula.
  Není mým cílem detailně přenést slova jež zazněla na semináři na papír. Ono to ani nejde. Pro ty, co je to zajímá, je k dispozici alespoň powerpointová prezentace, kterou lektor uvolnil ke zveřejnění a kterou nazval „Jemný úvod do DCC“.

Jemný úvod do DCC [2] (pdf)

Jemný úvod do DCC [3] (zip)

(Autor: Jindřich Fučík; © Jindřich Fučík a Honzíkovy vláčky, 2011)
Další šíření zde publikované prezentace v celku i jednotivých částech je podmíněno současným souhlasem autora a vydavatele. 

*      *      *     

  Je brzo dělat jakékoliv závazné závěry. Až seminář vyhodnotíme a budeme znát zpětnou odezvu účastníků, rozhodneme se o možnosti jeho pokračování, ať už v této formě (pro další zájemce), anebo jako pokračování pro ty, co přišli dnes.

Děkuji lektorům i účastníkům.
Hlav

[4]

[5]

Foto autor
Další foto ze semináře Ladislav Kovář – viz Picasso – https://picasaweb.google.com/102905067968609038553/SetkaniModelaruNaTemaDCCVPraxi# [6]

 

10 Comments (Open | Close)

10 Comments To "Pár slov k semináři o „Jemném úvodu do DCC“"

#1 Comment By Petr J. On 5.11.2011 @ 23:13

Poděkování za velmi pěkný seminář. Bylo hezké se zeptat jako začátečník (hloupou) otázkou, na kterou mi bylo odpovězeno přesně a bez náznaku, že to byla zbytečná (hloupá) otázka… Díky pořadatelům, doufám v další pokračování… PETR

#2 Comment By PaMi On 5.11.2011 @ 23:36

Dle mého názoru to bylo velice užitečné a zajímavé. A to i pro mne (hlavně historie a vznik norem), který si s digitálem hraje už víc než 5 let. Asi by bylo škoda skončit, naopak doporučuji pokračovat v seminářích na téma např. „DCC v praxi“.

#3 Comment By Norbert On 6.11.2011 @ 15:57

Pánové děkuji za seminář. Přestože jsem něco málo o DCC věděl, dozvěděl jsem se užitečné informace, které v budoucnu uplatním na svém kolejišti. Takové setkání je určitě přínosem, jak pro začínající, tak i pro zkušené modeláře. Jsem pro další pokračování. Navíc jsem mohl vyzkoušet nových služeb soukromého dopravce Student Agency. Norbert –

#4 Comment By Ladislav Kovář On 6.11.2011 @ 16:07

Dobrý den, děkuji za skvělé setkání, dozvěděl jsem se mnoho nového a udělal tak další krůček k realizaci svých cílů. S pozdravem Ladislav Kovář –

#5 Comment By Stanislav Landergot On 6.11.2011 @ 16:31

Dobrý den. Chceme s Vojtou moc poděkovat za včerejší zdařilý a určitě moc a moc prospěšný seminář. Poznatků jsme získali hodně, teď si hlavně v hlavě musím udělat trochu pořádek v systému digitalizace a srovnat si také infomrace týkající se toho, čeho se vyvarovat. Určitě v budoucnu bych uvítal – a není to o čase ani penězích – další seminář o digitalizaci, a hlavně i o přípravě kolejiště na tento systém. Moc děkujeme za pozvání a oceňujeme obětavost dát takvou akci dohromady. Školitel, jak se říká, byl prokazatelně nad věcí a má velké zkušenosti – a za to se má platit. Když budeš cokoliv v této věci podnikat a organizovat jsme jedni z těch co přijedeme znovu. (proč se neučit i na stará kolena?). Rád také využiji nabídku školitele a požádám jej o další informace, protože mne moc zaujal ovládací systém a ovladače s posuvným reostatem. Takže, mějte se v té Praze dobře a hlavně těšíme se na další setkání a prospěšné školení. S pozdravem a poděkováním Standa a Vojta.

#6 Comment By David Švancar On 6.11.2011 @ 17:18

Dobrý den, včerejší seminář k DCC byl moc prima, i když do pizzerky už jsem s vámi nemohl a musel jsem se vypařit hned ve dvě hodiny. I tak jsem si díky semináři fúru věcí ujasnil. David Švancar

#7 Comment By Bohouš Partyk On 6.11.2011 @ 17:41

Skutečně užitečně strávené tři hodiny. Jindra byl výborný, prezentace měla hlavu i patu. Organizace také na jedničku. Už se těším na nějaké pokračování.

#8 Comment By brejsak On 6.11.2011 @ 20:10

I já přispěji svou troškou do mlýna na téma semináře k DCC. Určitě rozšířil mé vědomosti o možnostech tohoto systému a byl bych rád, kdyby jsme se mohli sejít i v dalších pokračováních na toto téma.
Rovněž chci poděkovat za sebe a myslím i za ostatní zúčastněné jednak pořadateli a hlavně samozřejmě přednášejícímu, který je tak řečeno člověk na svém hobby místě. Už se těším na další setkání, i když ta pizérie nakonec nebyla a před „hlavákem“ jsme se spořádaně rozešli… brejsak

#9 Comment By Jaroslav Vorlíček On 7.11.2011 @ 10:55

Chtěl bych se tímto připojit k ostatním a poděkovat a ocenit námahu za organizaci semináře. Kvalita každého semináře je dána kvalitou lektora.
Lektor byl vynikající a tudíž i seminář. U lektora bylo vidět, že dané téma zná perfektně a hlavně to celé dělá se zájmem a pro zábavu.
Rád se zúčastním i dalších přednášek.

#10 Comment By norbert On 9.11.2011 @ 09:42

Zdravím kolegové. Seminář byl dle mého posouzení úspěšný a věřím, že do budoucnosti bude mít další pokračování. Pro mnoho začínajících modelářu v DCC by bylo určitě přínosem ukázky, jak zapojovat jednotlivé komponenty DCC na kolejiště, různé návaznosti a programování. S pozdravem Norbert