- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Zubačka na Monte Generoso

[1]Monte Generoso (Calvagione) je hora na jihovýchodě Švýcarska vysoká 1701 m. n m. Nachází se v Lepontinských Alpách mezi jezery Lugano a Como. Západní a jižní úbočí hory leží ve švýcarském kantonu Ticino, kde se mluví italsky, zatímco severovýchodní svahy jsou v italském regionu Lombardie. Vrcholem hory prochází hranice mezi oběma státy. 

  Na vrchol Monte Generoso vede ozubnicová železnice, která začíná v obci Capolago ve Švýcarsku. Trať vede po západním úbočí hory, jsou na ní dvě zastávky, kde vlaky kříží. Pod hlavním vrcholem, na skalním výběžku, je vybudovaná meteorologická observatoř. V blízkosti ní je také koncová stanice železnice, ke které přiléhá provozní budova, v níž je restaurace a hotel.
  Trasa ozubnicové železnice je dlouhá 9 km. Koleje mají rozchod 800 mm (2 ft 7 1/2 in). Maximální sklon je 22 %. Provoz na trati byl zahájen 5. 6. 1890. Původně zde tahaly vlaky parní lokomotivy, později dieselové, linka byla elektrifikována až v roce 1982 (užíváno je stejnosměrné napětí 800 V s horním vedením. Na trase jsou provozovány čtyři dvouvozové soupravy postavené v letech 1981-2 společností SLM (ve spolupráci Siemens). Dvě rekonstruované parní lokomotivy společnost provozující železnici stále udržuje v chodu a občas je i provozuje.
  Linka začíná ve stanici Capolago Lago, kde je současně i přístav pro parníky přepravující pasažéry po jezeru Lugano. Nicméně, většina vlaků začíná za depem asi 300 m odtud ve stanici Capolago, v nadmořské výšce 273 m. n m. Stanice horské dráhy leží vedle hlavní stanice SBB, kudy projíždějí rychlovlaky na trati Lugano – Miláno. Z nádraží Capolago vlak nejdříve vyšplhá do stanice San Nicolao (707 m. n m.), posléze do stanice Bellavista (1222 m. n m.) a skončí ve stanici Generoso Vetta (1605 m. n m.).
  Zajímavostí je, že původní společnost, která linku provozovala, dvakrát zkracovala (v r. 1904 a 1914). V roce 1939 převzal provoz švýcarský řetězec supermarketů Migros, který ji údajně vlastní dosud.

S využitím Wikipedia; In: http://en.wikipedia.org/wiki/Monte_Generoso_Railway [2]
Foto hlav