Domy a domečky, stromy a stromečky

Hned naproti vchodu do haly č. 4A nebylo možné na veletrhu hraček a modelů v Norimberku přehlédnout stánek firmy FALLER z Gütenbachu. Na překrásných modelech domů, salaší, plotů, zemědělských objektů, skladů velkých i malých, stejně jako lidiček a zvířátek ve všech možných polohách, se mi zahřál fotoaparát. Vypalování dílů těchto staveb laserem je jednoznačný trend v modelářském průmyslu a u Fallerů to prostě umí. Na jejich kolejišti byly k vidění nápadité modelářské finty, třeba zátiší s lavičkami na břehu řeky.

  Tradičně velkou expozici měla na veletrhu firma AUHAGEN z Marienbergu nedaleko našich hranic. Oproti loňským poloprázdným regálům většinou jen s krabicemi od stavebnic bylo letos na co koukat. Pěkně vypracovaná dioramata a na nich domečky v několika měřítcích a dokonce ve všech ročních obdobích. Nevím ale, jestli bych chtěl kolejiště zasypané bílou imitací sněhu.
  Další velká „stavební“ firma – NOCH – mne kromě jiného zaujala exponátem jednoho korpusu domu, kde bylo demonstrováno, že umí hrany budov řezat laserem pod úhlem 45°. Na tento problém jsem narazil při konzultacích svých nápadů vyrábět modely domečků touto metodou s odborníkem, který se profesionálně zabývá vypalováním dílů pro modely laserem z různých materiálů. Vysvětlil mi, že zkosení hrany stěny v úhlu 45° není pro běžný laser malichernost. Kdo staví domečky ví, jak je to ale důležitý detail.
  Také štutgartskou firmu VOLLMER (sídlící tam kde jinde než na Porscheho ulici :-)) nebylo možné minout bez povšimnutí. Zdá se mi, že u Vollmerů zaměstnávají designéry, kteří vidí svět kolem sebe očima normálních lidí a navíc mají vyhraněný cit pro detaily, které modely staveb bezpochyby prodávají. A pak ještě, že se věnují funkcionalitě modelů. Tedy že např. na pile jsou kolem strojovny klády, nařezaná prkna, vozíky a všelijaký materiál, který sem patří. Stejné to je u dalších objektů modelové železnice, které tato firma nabízí svým zákazníkům.
  Stánek firmy AEDES ARS S. L. byl sice umístěn v pavilonu 7, ale rozhodně nechci pominout referovat o nabídce této španělské firmy. Ačkoliv jejich modely používají modeláři vyznávající velká měřítka (H0, 0 i větší), nápad stavět modely domů, mostů, kostelů a dalších objektů z mrňavých cihel, kamenů či střešních krytin mne zaujal už dříve. Dosud jsem ale viděl tyto modely jen na obrázcích. Někdo možná řekne, že postavit model domu z maličkých cihel je práce pro vraha, jak se říká, ale na druhou stranu – je to pěkné. Samozřejmě s tím, že španělská firma má ve svém repertoáru zejm. španělskou architekturu, což se nemusí líbit třeba středoevropanům, protože tady se tyto typy staveb dokonale chránící před palčivým jižním sluncem nevyskytují. I nás jsou ale přeci lidé, kteří mají vybudovaná americká kolejiště. Tak proč ne španělská?
  Záplavu všelijakých stromků od firmy HEKI nešlo přehlédnout. Při mém soustředění na smrčky a duby přes hledáček fotoaparátu jsem ale právě zde přehlédl redaktora Ivana Benetku. On se však ke mně zdvořile přihlásil sám, což mne potěšilo. Firma Heki přináší každou chvíli něco nového a kdo si jejich výrobky instaluje na kolejiště, jistě neprohloupí. Jsou fakt vesměs modelově dokonalé. Aniž bych chtěl cokoliv kritizovat, nějak mi jen nesedí ta umělá pravidelnost u větviček jehličnanů, ať už to jsou smrčky nebo modříny (na obrázku). Příroda je prostě lepší výtvarnice.
  Ve fotogalerii jsem na závěr zařadil pár snímků pořízených u dalších firem s označením „vario“, které patří k tématu tohoto příspěvku.

 Foto hlav

 

Rubrika: FOTOGALERIE, Ze života (reportáže)

Vložit komentář

Text komentáře: