- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Samosvorný držák od Micro-Mark

[1]Mají-li se nabarvit drobné součástky, třesoucí se ruka se štětečkem je problém. Dát ji do svěráku nejde, lze ale fixovat samotný barvený předmět. Kdo někdy pozoroval Mistra (ať už malíře obrazů, malíře písma, nebo i natěrače), jak na svém díle vytváří detaily, linky či jiné parádičky, možná si všimnul, že si ruku fixuje buď nataženým malíčkem opřeným o malovanou plochu, anebo ruku opírá o takovou hůlčičku s bambulkou na konci, jejíž název neznám (nechám se poučit). To proto, aby získal stabilitu pro pohyb.

  Zajímavou pomůckou pro fixování zejm. modelových koleček a podobných kruhových součástek při jejich barvení poskytuje přípravek od Micro-Mark, nesoucí označení Spring Leader Parts Holder.
  Budou se muset u těch Gouglů víc snažit s těmi svými internetovými překladači, protože po zadání názvu onoho udělátka mi překladač vrátil hezký nesmysl: jarní nakladač části držáku. Že je to nesmysl jsem poznal i já, jazykový křemen :-).
  Už z prvního obrázku (půjčeného si z webu firmy, kde rád nakupuju) je zřejmé, že se jedná o samosvorný držáček (nejen) kruhových předmětů. Samosvornost čelistí opatřených plastovými profilovými kolíčky (z materiálu připomínajícího delrin, silon apod.) je vyvinuta pružinami schovanými v trubičkách, které současně tvoří nosníky přípravku. Profilové kolíčky mají průřez písmene „X“, tzn., že zajistí dokonalé vycentrování sevřeného předmětu (např. pneumatiky modelu).
  Nosné trubičky mají dva průměry a jsou zalisované v krajních příčnících přípravku, a to zrcadlově (jedna silnější a druhá slabší, na druhé straně opačně). Uvnitř přípravku jsou totiž trubičky do sebe vnořené („teleskopicky“). Na konci silnějších z nich jsou pak nalisované vnitřní příčníky (čelisti), ale vždy jen na jedné straně, zatímco druhá strana příčníku volně klouže po protější trubičce. Tento posuvný systém se mi velmi špatně popisuje, o to jednodušeji ale funguje.
  Otevření přípravku se provede stlačením krajních příčníků. Tím se rozevřou čelisti s kolíčky, mezi které se vloží předmět. Předmět sevřou pružiny mezi čtyři „silonové“ kolíčky. Dlužno v tomto okamžiku doplnit, že přípravek je konstruován na předměty o průměru (velikosti) 3/8″ až 1-3/8″. Přepočteno do metrické soustavy to je 19 – 44,5 mm. Z toho vyplývá, že vyznavači menších modelových měřítek si přípravku moc neužijí, pokud ovšem nezapracuje odvěká česká lidová tvořivost. Silonové kolíčky jsou totiž vsunuté do otvorů ve vnitřních příčnících a lze je vyndat. Nemůže proto být naprosto žádný problém si vyrobit čtyři stejné upínky, které dovolí uchytit kruhové předměty menších průměrů, než je deklarováno. Na jednom z obrázků je patrný pokus o uchycení soustruženého kolečka o průměru 7 mm. A taky se to povedlo…
  Jestliže jsem celou dobu zdůrazňoval výhodnost tohoto přípravku pro barvení, zajisté se najdou i aplikace jiné. Třeba při lepení, vrtání, pasování, montáži apod. Nicméně, musím přiznat, že mrňavé dvojkolí od tatrovek či vétřiesek v měřítku N se budou mezi kolíčky uchycovat obtížně. Na takovou práci je přípravek přece jen dost velký. No, ale nekup to, když za to v Americe chtějí jen 20 dolarů…:-). V Číně zajisté přípravek vyrábějí za dolar… Kdo by ho snad potřeboval, můžeme ho objednat přes N-šopík [2].

Obrazová příloha

[3] 

  [4]

Foto Micro-Mark; autor 

 

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Samosvorný držák od Micro-Mark"

#1 Comment By Viktor On 13.6.2012 @ 19:09

Ahoj té zmiňované hůlce s bambulí na konci co vypadá jako palice na buben se slengově říká malštok.