Víte z čeho se ve Vísce vyrábějí převodová kolečka?

Zhruba před 100 lety vynalezl americký lékárník belgického původu Dr. Leo Baekeland první plast, teplu odolný polyoxybenzylmethylen- glycolanhydride. Spojil s pomocí tepla a tlaku fenol s formaldehydem. Bakelit, jak byla záhy tato první „umělá“ hmota pojmenovaná po svém vynálezci, našla v uplatnění všude. Ne, nebudu dál popisovat vývoj, kterým prošla chemie, protože jej ani neznám. A obávám se, že dneska už ani neexistuje nikdo, kdo by byl schopen pouze vyjmenovat všechny vymyšlené a průmyslově vyráběné plasty. Čas od času se ale člověk setká s nějakým výrobkem z plastu, který překvapí, zaujme či potěší – a pak (někdy) zapátrá po podstatě. Mně se tato skutečnost stala v okamžiku, když mi Luděk Aschenbrenner při exkurzi u něho ve Vísce jen tak mezi řečí sdělil, že jím vyráběná ozubené kolečka jsou z DELRINu.

  Bílý nebo černý materiál nesoucí obchodní označení DELRIN, což je stejně jako TEFLON registrovaná obchodní známka firmy Du Pont, patří do kategorie polykarbonátů, řazených mezi základní technické plasty. DELRIN je ale jen obchodní název, odborně to je Ertacetal. Ertacetal – jak už to v chemii chodí – má ale několik bratříčků.
  ERTACETAL C (bílý a černý) se označuje zkratkou POM-C, ERTACETAL H (také bílý a černý) se označuje POM-H. ERTACETALu H-TF (tmavě hnědý) je označovaný jako POM-H.
  Z odborné literatury cituji:1) „První dva materiály jsou čisté acetalové kopolymery (POM-C) a homopolymery (POM-H). POM-C je odolnější proti hydrolýze, působení silných zásad a tepelně-oxidační degradaci než POM-H.
  POM-H má vyšší mechanickou pevnost, tuhost, tvrdost a odolnost proti tečení než POM-C. Vyznačuje se nižší tepelnou roztažností a má i lepší odolnost proti otěru. ERTACETAL H se velmi dobře obrábí na mechanických soustruzích a je velmi vhodný pro výrobu přesných mechanických součástí.
  ERTACETAL H-TF je směs DELRINu AF a kombinace vláken TEFLONu, rovnoměrně rozptýlených v acetalové pryskyřici DELRIN. Tento materiál má téměř stejnou pevnost jako ERTACETAL H, ale přidáním teflonových vláken, která jsou měkčí a méně tuhá, se některé vlastnosti změní. Ve srovnání s ERTACETALEM C a H má tento materiál lepší kluzné vlastnosti. Ložiska vyrobená z ERTACETALU H-TF vykazují nízké tření, jsou odolná proti opotřebení a téměř neprokluzují.“
  Teď už je zřejmě jasné, proč Luděk vybral k výrobě mnohých svých výrobků právě DELRIN. Je to materiál, který má vysokou mechanickou pevnost, tuhost a tvrdost a současně vynikající pružnost. Kromě jiných vynikajících vlastností má tento materil velmi dobré kluzné vlastnosti a nevyznačuje se efektem „ulpívání“ na protikuse. Má rovněž vynikající obrobitelnost a velmi dobrou rozměrovou stálost. Nenasákavost je sice vlastnost, která se u modelů aut nebo vlaků až tak moc neuplatní, stejně jako to, že je fyziologicky netečný, omyvatelný a tudíž vhodný pro potravinářský průmysl, ale u převodovek modelů je významnou vlastností to, že ozubená kolečka nehlučí.
  A co se z DELRINu ve Vísce vyrábí? Především nejrůznější ozubená kolečka i s tím nejmenším modulem, ale také různá pouzdra, rozpěrné sloupky, disky kol menších RC modelů a další drobné součátky. DELRIN ale může být použitý v klasickém strojírenství též pro výrobu vaček, ložisek, silně zatížených nosných ploch, všech druhů rozměrově stálých přesných strojních součástí, různých izolačních elektrických komponentů atd. 
  Faktem tedy je, že DELRIN se dá použít kromě zmíněných ozubených koleček i na výrobu dalších modelových součástek, které je třeba vyrobit soustružením či frézováním, přičemž z nejrůznějších příčin (např. elektrická izolace) není vhodné použít barevné kovy, hliník, dural apod. Může se jednat například o stínítka lamp, různé kryty atd. Samozřejmě, je nutné zvažovat cenu materiálu, která v případě DELRINu není malá.

Závěr

  Jelikož mi bylo umožněno nahlédnout do firmy ALSracing, tak vím, že její majitel je ochoten naslouchat a vyrobit jakýkoliv i kusový výrobek, a nejen z DELRINu. Jde jenom o to se s ním dohodnout a akceptovat fakt, že po rozsáhlé srpnové povodni, která kraj postihla, má ještě v současnosti omezenou strojní výrobu.
______________________________________________
1) http://www.eppplasty.cz/pdf/ERTACETAL_H.pdf

ZDROJ: www.eppplasty.cz

Foto: ALSracing

 

Rubrika: DÍLNA, Materiál

komentáře 2

  1. čtenář na webu napsal:

    Článek pěkný, akorát že POM je polyoxymethylen a ne polykarbonát (PC) a ten DERLIN se ve skutečnosti jmenuje DELRIN
    http://www2.dupont.com/Czech_Republic_Country_Site/cs_CZ/Products_and_Services/Products/delrin.html
    http://en.wikipedia.org/wiki/Polyoxymethylene_plastic

  2. Hlav napsal:

    Díky Jaroslavu Novákovi za připomínku. „DERLIN“ je trapný překlep (už jsem to v textu článku opravil). Vnouček Honzík ještě do nedávna říkal TULEN místo TUNEL. Asi je to u nás genetická vada, dělat přesmyčky… 🙂 Ale ten POM a PC? To je mi líto. To jsem „jen“ opsal, aniž bych věděl o čem to je. Opisoval jsem asi blbě, stejně jako naši milí studenti při testu státních maturit… Díky, pane Nováku.

Vložit komentář

Text komentáře: