- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Den železničářů 2010 v Českých Budějovicích

V sobotu proběhla v českobudějovickém depu velmi pěkná akce ke Dni železničářů. I přes nepřízeň počasí ji musíme hodnotit jako velmi úspěšnou, už vzhledem k velkému zájmu příznivců železnice, kteří se rojili celý den. Strávili jsme tam několik hodin a měli možnost vidět, jak nejmladší návštěvníci obdivují historickou techniku, kterou mnozí ještě neviděli. Ti starší jen cvakali fotoaparáty, aby si obnovili vzpomínky na mládí, a hledali porovnání se současností. 

  A bylo na co koukat. Třeba když se kolem přehnal Taurus Rakouských spolkových drah se Sp 1932 „Dunaj Vltava“ z Lince, aby po půlhodině uháněl zpět jako Sp 1935 „F. A. Gerstner“.
  Jako doplnění historie přijel z Rakouska mimořádný historický vlak s parní lokomotivou řady 78 s dobovými osobními vozy tamějších příznivců železnice. Mašina se v plné kráse a k radosti všech fotografů předváděla otáčením na točně.
  V jedné ze dvou rotund českobudějovického depa pak byla přichystána výstava lokomotiv všech trakcí, mezi nimi i nezatopená zdejší chlouba 556.0506. K vidění zde byly i dvě vícesystémové lokomotivy řady 340, v atraktivním modrém nátěru, které přejíždějí hranice do Rakouska, a spousta dalších strojů.
  Historická pára 310.093 s nově rekonstruovanými vozy pendlovala mezi nádražím a depem a velká část návštěvníků využila možnost svést se s touto soupravou, anebo s posunujícím dieselem.
  K odpočinku a doplnění sil bylo připravené občerstvení v bufetu v rekonstruovaných historických osobních vozech.
  Nejen pro malé účastníky bylo předváděno kolejiště velikosti N. Na původních Piko kolejích se proháněly vlaky s mašinami starými 40 let i nejnovější výroby firmy Fleischmann. Obdivuhodně byla na tomto kolejišti vyřešena automatika provozu, bez problémů fungovala, střídalo se několik souprav a posunovalo se na vlečku. Sešlo se zde i několik modelářů, kteří vedli živou diskusi.
  Myslím, že kdo akci navštívil, odcházel spokojen s pocitem, že zde nepromarnil čas. Pro každého tu bylo něco ke spatření i poučení.

Foto Zdeněk Krušinský, Jiří Kubík