- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Nádraží Jeneč

Jak jsem nedávno referoval, zastavili jsme se s Honzíkem na žel. stanici v Jenči1). Leží na trati Praha – Kladno, resp. Praha – Slané. Je to malé nádražíčko, kde mají moc pěknou hlásku nacházející se hned za přejezdem na příjezdu od Prahy, baterii mechanických návěstidel na obou zhlaví a rekonstruovanou budovu nádraží. Hledali jsme tady cestu k novému železničnímu mostu přes rychlostní silnici R6 (ten jsme pak objevili jinde [1]). Našli jsme zde „jen“ zajímavý pamětní kámen na obratišti autobusů za nádražní budovou, starou studnu a zásobník na plyn.

  Když někde vidím zásobník na plyn s nápisem „Český plyn“, říkám si, jestli si z nás někdo jen dělá legraci, protože každé malé dítě přece ví, že plyn na topení k nám proudí plynovody z Ruska, z Norska nebo případně i odjinud. České plyny máme každý tak akorát po čínském česneku, mexické fazoli nebo moravském zelí. Ale jako námět pro vytvoření modelu z leptu této skladovací stanice na plyn s nápisem „Český plyn“ je to dobré, ne?.

______________________________________________

1) Jeneč je vesnice v okrese Praha-západ, ležící pár kilometrů západně od hranice Prahy a asi 10 km před Kladnem. Obec pochází ze 13. století (dochovaly se dokumenty o osadě „Jens“ či „Genese“) . V Jenči se během staletí střídali různí majitelé. Obec si zachovala až do nedávné doby agrární ráz, dnes se obec stále více stává hospodářským a sídelním předpolím Prahy, k čemuž přispívá velmi dobré železniční i silniční spojení. Před dvěma roky byla dokončena rychlostí silnice R6 probíhající v blízkosti obce a navíc je k ní připojena dálniční křižovatkou. Plánuje se zde stavba hospodářské zóny, ke které jsou již vytvořeny komunikace. Na katastru obce se nachází Národní integrované středisko řízení letového provozu IATCC Praha (podle Wikipedia.cz).

Foto: hlav