- Honzíkovy vláčky - https://www.honzikovyvlacky.cz -

Kolejový vysavač Tomix

[1]Prach na kolejích je noční můrou každého železničního modeláře. Přitom je všude a ochrana před ním prakticky neexistuje. Proto jsem si s potěšením přečetl  inzerát japonské firmy Tomix na vagonek, v jehož útrobách se nachází vysavač. Po chvíli váhaní jsem ho koupil – a jakmile jsem ho poprvé vyzkoušel, bylo mi jasné, že je to vynikající pomocník.

  Stačilo se podívat, kolik prachu se do jeho zásobníku nasbíralo během jediného průjezdu zdánlivě čistým kolejištěm. Přitom čištění nevyžaduje od modeláře žádnou práci, jen se dívá, jak mašinka vysavačový vůz tlačí kolejištěm. Vůz má ještě další funkce: Má například nádobku, do níž lze nalít čisticí roztok, který se vsakuje do filcového proužku, umístěného na spodku vozu. Další možností je vysazení turbinky vysavače a nasazení místo ní k soupravě dodávané kotoučky, ty jsou buď s brusným povrchem, nebo s látkovým povrchem.
  Motorek vysavače je analogový, lze ale objednat výměnnou připojovací destičku s konektorem pro dekodér a vysavač tak lze velmi jednoduše digitalizovat. Vagonek Tomix se vyrábí ve velikostech N i H0, ten H0 má i vlastní pohon a není nutné jej po kolejišti tahat mašinou.
  Vysavač lze na trhu nalézt i pod značkou anglické firmy Dapol, jedná se ale o tentýž výrobek.

Své poznatky s vagonem TOMIX shrnul kolega Míra Roubíček:
  „Jakýmkoliv klasickým vysavačem šmrdláš a šmrdláš a mezitím na kolejišti vykácíš vše, co je okolo kolejí. Ať si k tomu koupíš jakýkoliv nástavec, hubice vysavače zanechává stopy, pokud o něco zavadíš. Když chceš čistit nějaký celý úsek kolejiště, musíš ho nejdříve “odvagonkovat“, a pak vše znovu nainstalovat. Přitom občas něco i upadne a ulomí se to samo. S Tomixem se dostanu všude, i do tunelu. Prostě Tomix je jednička a pokud jsem ho dosud neměl, byl to chudý život kolejiště. Tomix opravdu ušetří mnoho práce, protože  je fajn. Pracuje naprosto samostatně, nic nemusíš hlídat, sledovat, jenom musíš kolejiště vyluxovat. Když máš Tomixe, prostě přijdeš ke kolejišti, pustíš provoz a už se to samo čistí a ty se jen kocháš, jak to jezdí.
  A hlavně – Tomix funguje, dodržuje grafikon a vysává stále, protože prach (ten velký nepřítel modelářů) padá stále a stále. Opravdu jsem byl překvapen, jaké množství prachu se po dvou dnech navrší mezi kolejemi.
  Nákupní cena vagonu Tomix bez dopravy je cca 50 EUR. Všem vřele doporučuji.“

[2]

Obr. 1 – Rozebraný vagon TOMIX.
P.S. Šroubek vlevo dole k vagonu nepatří; autor jej sebral na koberci a podvrhl jej fotografovi. Fotograf naopak ignoroval do sestavy jiný delší šroubek, který vypadal jako skoba pro zavěšení obrázku 🙂

[3]

Obr. 2 – TOMIX je skládačka pro děti

[4]

Obr. 3 – V prostoru pod krytem opatřeným vele-jemnou síťkou se shromažďuje bordel vysátý z kolejí

[5]

Obr. 4 – Na tomto snímku je kryt s vele-jemnou síťkou nasazen ve svém funkčním místě

[6]

Obr. 5 – Snímek spodní části vagonku TOMIX; Turbína vysavače je za pravým podvozkem

[7]

Obr. 6 – Čistící souprava v akci na kolejiští Mirka Roubíčka (za lokomotivou vlevo brousící vůz a za ním „vysavač“ Tomix

[8]

Obr. 7 – Detail na brousící vůz

Text: Jan Merhaut, foto: hlav, MR


DODATEK

Martin Pinta mne upozornil, že jsem zapomněl poznamenat, že stejný „vysavač“ TOMIX se vyrábí i v měřítku TT. On ho kupoval ZDE [9]. Jinak prý stačí zadat do vyhledávače hesla TOMIX CLEAN nebo DAPOL CLEAN a „vyjede“ spousta odkazů na prodejce, včetně video souborů.

hl

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Kolejový vysavač Tomix"

#1 Comment By radek On 17.2.2012 @ 23:06

Marně hledám kde se dá koupit vysavač a brousící vůz na tt. Můžete někdo poradit? Děkuji.