Ozvučení ICE-T

Když jsem se pustil do digitalizace mého ICE-T (výrobek Fleischmann, velikost N), napadlo mne, že by bylo hezké realizovat i ozvučení. Využil jsem proto nabídku rakouského prodejce Krois Modellaisenbahn, který je schopen dodat zvukový dekodér rakouského výrobce cTelektronik již s nahranými zvuky podle výběru z bohatého katalogu.

  ICE v nabídce ozvučení u firmy Krois nechybí. Hnací jednotka je ve středním voze sedmivozové soupravy. Prostor, který je k dispozici, se ukázal jako dostatečný, byly zapotřebí jen nepatrné úpravy, spočívající v obroušení na několika místech plastu spodního dílu.
  Umístění dekodéru a reproduktoru je patrné z obrázků. Reproduktor je upraven tak, že místo původní ozvučnice je použita jen milimetrová destička plexi, čímž se podstatně sníží výška. Na zvuk to má jen zanedbatelný vliv.
  K dispozici jsou zvuk motoru, který má volnoběh a po rozjezdu se přizpůsobí zvuku motoru znějícího při jízdě. Při zastavování se ozve skřípění brzd. Je zde houkačka, píšťala průvodčího a hlášení odjezdu: „Prosím nastupte – dveře se zavírají automaticky. Pozor při odjezdu“. Hlášení je ovšem v němčině – nicméně ICE je německý vlak, který stejně v Čechách nejezdí a asi ani nikdy jezdit nebude, neboť českých tratí schopných provozu vlaků o rychlosti 260 až 300 km/h se určitě v dohledné době nedočkáme.

Obr. 1 – Odstrojený střední vůz soupravy ICE-T; dekodér cTelektronik je instalový vlevo pod destičkou tištěného spoje, reproduktor vpravo (nad podvozkem)

Obr. 2 – Polodetailní pohled na umístění dekodéru a reproduktoru

Obr. 3 – Umístění dekodéru cTelektronik

Obr. 4 – Umístění reproduktoru

Jan Merhaut; foto hlav

 

Rubrika: Analog - digitál, Lokomotivy, MODELY, TECHNIKA

Vložit komentář

Text komentáře: