Programování „problematických“ dekodérů

Ve své železničně-modelářské praxi jsem chtěl (například pro osvětlení vagonů)  používat dekodéry, určené k ovládání pouze doplňkových funkcí F0 a dalších. Většinou se jim říká dekodéry „funkční“ (function), což ale je v češtině trochu nešikovné, protože výraz „funkční“ má v češtině smysl „fungující“.

  Zvolil jsem dekodér FL4 od firmy Train Control Systems (TCS) a dekodéry TL1 a TF4 od firmy Digitrax. Nedařilo se mi je ale naprogramovat ani centrálou Zimo, ani Lenz.
  V některých pramenech jsem četl, že je to tím, že tyto centrály dekodér „nevidí“, protože nezjistí dostatečnou zátěž, obvykle představovanou motorem, a bylo mi doporučováno jeden z funkčních výstupů zatížit odporem 100 ohm 1). Nepomohlo ale ani to.
  Selhaly i pokusy o naprogramování dekodérů pomocí software DecoderPro (freeware od JMRI), s nímž jsem postupoval stejně, jako v jiných případech, tedy s tím, že jsem zadal „načíst uložené hodnoty“. Software napsal, že není odezva od lokomotivy.
  Zcela náhodou jsem ale zkusil změnit jedno CV, aniž bych ho nejprve zkoušel číst – a zadaná hodnota se do dekodéru zapsala – dekodér byl naprogramován!
  Naprogramování nelze ověřit přečtením uložených hodnot – viz výše – ale vyzkoušení na kolejišti potvrdilo, že dekodér úspěšně naprogramován je. 
___________________________

1) Jiné zdroje říkají 68 ohmů – pozn. J. H.

FL4 TL1 TF4

Jan Merhaut

Rubrika: Analog - digitál, TECHNIKA

1 komentář

  1. ZdenH0 napsal:

    Pro tyto dekodéry by chtělo prosadit název „dekodér funkcí“.
    A ono „náhodné“ naprogramování by mělo být doprovázeno odezvou v sepnutí některého z výstupů; proto je nejlépe všechny výstupy uměle zatížit žárovičkou 16V/max. proud zátěže výstupu – obvykle 60 – 250 mA (či LEDkou s předřadným odporem kolem 2 kiloohmů – výhodnější pro nižší zátěž). Funkčních výstupů bývá max. do 8, takže by se dal vyrobit i přípravek s 8 žárovičkami (LEDkami) pro otestování a optickou konrolu programování různých dekodérů.

Vložit komentář

Text komentáře: