- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Ve společnosti PIKO bude Den otevřených dveří

[1]Společnost PIKO (SRN), tradiční výrobce železničních modelů, kterou zná každý pořádný český a moravský kluk (a lecjaká holka), pořádá dne 22. června 2024 ve své továrně v durýnském Sennebergu Den otevřených dveří (TOFT), na kteroužto akci zve všechny své příznivce. Prohlídka provozu se koná již po třinácté a tentokrát je věnována 75. výročí společnosti PIKO.

  Organizátoři slibují možnost zblízka se přesvědčit o současné široké nabídce modelů čtyř měřítkových velikostí G, H0, TT a N, vyráběných v PIKO. Nebývalou možností bude nahlédnutí přes rameno zaměstnancům firmy při výrobě modelů. Kdo umí jazyk, bude se moci zúčastnit živé výměny názorů s konstruktéry.

  U příležitosti Dne otevřených dveří budou představeny (s možností nákupu) atraktivní speciální modely a také zlevněné výrobky, tzv. „položky 2. výběru“, po čemž mnozí baží. Pro nejmenší hosty budou připraveny funkční ukázky zahradní železnici PIKO, dětské hřiště a další herny, včetně velkého skákacího hradu. Tradiční samozřejmost zdejší akce pro veřejnost spočívá v kulinářských hodech v podobě durynských specialit se studenými a teplými nápoji.

  Naposledy jsme byli v Sonnebergu téměř na den přesně před dlouhými 13 lety a reportáž si lze přečíst ZDE [2]. Tehdy nás překvapila rozlehlost továrny, stejně jako rozsah provozů zpřístupněných veřejnosti. Bylo opravdu překvapující, jak veliké jsou tovární provozy, které se zabývají „jen“ výrobou železničních modelů. Nebylo možné si nevšimnout, že z venku nevypadala továrna nijak vábně, prostě „stará socialistická fabrika“, ale už tehdy byla uvnitř zavedena dokonalá strojírenská výrobna. Lidí tehdy přišlo/přijelo obrovské množství, a nejen z Německa. Bylo by laciné tvrdit, že přišli hlavně kvůli „hrabákům“, ze kterých si pakovali igelitky všelijakými „kazovkami“ ze vstřikolisů.

  Bude zajímavé srovnávat jaký pokrok zde byl za uplynulé roky dosažen, i když to na první pohled nemusí být zřejmé. I některé výrobky PIKO jsou vyráběny v Číně. Podstatné je, že obliba německých modlářských veletrhů spočívá především v tom, že si na nich lze leccos nakoupit, což je velmi výhodné. Pomineme-li možnost si všechno pěkně zblízka prohlédnout a osahat, ušetřit se dá na portu.

  Jak se lze dočíst na webové stránce společnosti PIKO – ZDE [3] -, organizátoři připravili i jízdy stylových zvláštních vlaků, které návštěvníky dovezou z různých stanic. Z vlakového nádraží v Sonnebergu je zajištěna bezplatná autobusová doprava do areálu PIKO. Tvrdí se té, že pro hosty, kteří přijedou autem, je v okolí k dispozici dostatek parkovacích míst. Snad to bude pravda, protože před 13 roky to bez několika kilometrové pouti pěšky z parkoviště nebylo možné.

  S odkazem na zmíněný web se lze dočíst, že v sobotu 22. června 2024 od 9 do 17 hodin bude nabízen následující program:

DŮLEŽITÁ je REGISTRACE

  Kdo chce přijet na Den otevřených dveří do Sonnebergu, musí se předem zaregistrovat, což je spojeno s vydání vstupenky (zdarma).

  Přejít na registrační formulář – ZDE [4]
(Tímto se registruji/registrujeme na „Den otevřených dveří“ ve společnosti PIKO Spielwaren GmbH v Sonnebergu)

Orientační mapa příjezdu
[5]

Zdroj: https://www.piko-shop.de/de/toft.html [3]
.