- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Tip na vánoční dárek

[1]Publikaci Křížovky s podtitulem Naše železnice jsem dostal pod stromeček vloni. Knihu s cca 350 stranami formátu A5 připravil už v roce 2011 ALFASOFT, s. r. o. a vydalo ji Nakladatelství Levné knihy, a. s. Dost dlouhá doba od vydání na to, aby se kniha dala hledat v antikvariátu. Ale co s 339 vyluštěnými křížovkami? 🙂 Nicméně, mám za to, že v přemíře českých knihkupectví se určitě ještě nějaký zapomenutý (a nevyluštěný) výtisk z prvního vydání snad najde. Pokud už nevyšlo 2. vydání?

  A právě proto o knize píši jako o tipu na poslední chvíli pár dní před nadcházejícími vánocemi. Že jsem to mohl udělat dřív? Nemohl. Řekl jsem si totiž, že o knize nebudu referovat, dokud nevyluštím poslední křížovku. To bylo v létě. Ačkoliv jsem se opravdu hodně snažil, přece jenom důchodci nemají času přehršel, jak si to o nich pracující lid myslí! Prostě, vyluštění poslední křížovky jsem tak tak do Štědrého dne stihnul. A to jsem ignoroval jakýchsi pět rébusů na konci, které opravdu nemám rád.

  Nevím jak kdo z čtenářů Honzíkových vláčků má křížovky rád. Já ano, ale jen když je tajenka něčím zajímavá či poučná. Jistě, na to ale člověk přijde až nakonec. 🙂 Rozhodně nemám rád křížovky, ve kterých autor svoji neznalost české slovní zásoby kamufluje třetinou výrazů ze slovenštiny, španělštiny nebo (samozřejmě) angličtiny, či vymyšlenými jmény řeckých bohů nebo cizáckých spisovatelů apod. Ale to sem nepatří.

  Relativně lehké křížovky (jak pro koho) obsažené v cit. knize mají kupodivu vesměs zajímavé tajenky, ze kterých se může i člověk orientovaný v oboru železniční dopravy poučit. Usuzuji, že na souboru vesměs historických hesel (v záhlaví křížovek), které je nutné doplnit právě tajenkou, pracoval skutečný znalec naší železnice (bohužel v tiráži neuvedený), za kterého se já ani náhodou nepovažuji.

  Jako příklad zajímavých a poučných informací (z mého pohledu) dále uvádím náhodný výčet hesel v záhlaví křížovek doplněných tajenkou (zvýrazněno kurzívou):

Poznámka: Veškeré výše prezentované informace jsou citovány z publikace Křížovky – Naše železnice; ALFASOFT, s. r. o. 2011, vyd. Nakladatelství Levné knihy, a. s., 2011.

*     *     *

Přeji váženým čtenářům Honzíkových vláčků pěkné vánoce a vše dobré v roce 2024.

.