- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Mini svěrák od společnosti Hobbytech Racing

[1]Tak jsem si udělal narozeninovou radost. Sice jsem se musel nechat o měsíc zplnoletit, aby to bylo pünktlich (neboli pintlich), ale to jsem ostatně stejně musel, abych se mohl podívat na jiný předčasně poslaný dárek od kamaráda. Snad bych ani novou věc do dílny neokecával narozeninami, kdyby nebyla tak nekřesťansky drahá. Ovšem v dnešní záplavě levného asijského zboží je nad cenou zdařilého výrobku francouzské společnosti nutné přivřít oči.

  Cosi jsem hledal (už vím – jednostranně pokovený cuprextit tl. 2,0 mm a v zoufalství nejvyšším jsem zabrousil i do e-shopu Pecka-modelář) a tam na mne vykoukla pěkná produktová fotografie maličkého svěráku. Z obrázku se toho někdy moc nepozná, ale risknul jsem to. Už na první pohled bylo zřejmé, že se nejedná o nějaký ten skvělý produkt pro masy a la bangladéš. Pecka si dal pár dní na čas, takže to taky někde sháněl, nicméně ještě když byl mini svěrák v plastovém pytlíku, nadšení mne neopouštělo.

  Jakmile jsem ale svěrák z pytlíku vysvobodil, nadšení začalo opadat. Ne proto, že čelisti byly tak dotažené, že jsem na jejich povolení musel vzít hasák, ale když jsem začal svěrák víc zkoumat a hlavně měřit, začal jsem objevovat „mouchy“.

  První zádrhel nastal, když jsem zjistil, že ho nebudu moci připevnit na svůj stůl. Rozteč mezi opěrkou na konci utahovacího šroubu a rámem svěráku je pouhých 22 mm. Můj stůl má 27 mm! Další zklamání: Čelisti sice mají vybrání pro uchycení kulatin, jenže rozteč je 2,9 mm, takže kulatinu menší jak 3 mm v průměru ve vybrání neutáhneš (a takové průměry jsou většinové průměry v našem měřítku). Všechno je dobře vidět na obrázcích.

  Jinak je ale mini svěrák svými dalšími rozměry skutečně „mini“: velikost/šířka čelistí je 43 mm (dostačující). Maximální otevření je cca 30 mm. Výška čelistí nad utahovacím šroubem (vřetenem) je rovněž dostatečná (15 mm), vytknout lze snad jen to, že šroub není chráněn před pilinami, které na něj budou padat při opracovávání výrobků, takže čase se zanesou závity a se šroubem půjde hůře otáčet (toto je standardní vada všech malých svěráků).

  Tentokrát tedy reklamní fotografie výrobku nelhala: Svěrák je na svoji velikost dostatečně robusní, všechny díly jsou perfektně opracované, nikde žádné vůle, zvl. mezi čelistmi. Nezanedbatelný je design, ostatně tak jak to Francouzi umí i u jiných nejen průmyslových výrobků.

  Další klady: Utahovací šroub (vřeteno) M10 se standardním stoupáním posunuje zadní (pohyblivý) díl, ve kterém je instalovaná zadní čelist. Rádlovaná hlava šroubu zajišťuje dobré utahování čelistí. Přední nepohyblivý díl s čelistí je pevnou součástí rámu.

  Na zadním dílu je naznačena kovadlinka (jak je u svěráků tradiční), ale osobně bych do ní moc netloukl. Zadní díl se pohybuje po dobře a přesně opracované kleštině v rámu (frézováno). Aby se díl neviklal, je zajímavě jištěn dvěma příčnými gumovými kolíky.

  Čelisti v celé délce přesně dosedají, jsou frézované a dají se vyměňovat.

  Mini-svěrák je konstruován na skutečně malé předměty, padne do ruky, snadno se upevňuje na desku stolu, všechno je perfektně opracováno a nabarveno, nikde žádné vůle. Jde jen o to, jestli za cenu 1650,- Kč je to opravdu nutný doplněk modelářovy dílny.

Pozn.: Zjistil jsem, že opěrka na konci utahovacího šroubu je připevněna pomocí maličkého červíku na imbus klíč. Tak jsem ji sundal a tím jsem získal pár potřebných milimetrů, abych mohl mini-svěrák připevňovat i na svoji desku stolu, která má tl. 27 mm.

Praktické poznámky k eventuálnímu nákupu:

Ačkoliv by člověk předpokládal, že výrobek prezentovaný jako Made in France nemůže mít chybu, protože přece evropské vyspělé kapitalistické státy nejsou Čína, není to tak. Až když jsem začal svěráček používat, přišel jsem na „skrytou“ vadu nepochybně vzniklou při montáži. (A živě jsem si přitom představoval odborníka kdoví odkud, který sice statečně přeplaval Středozemní moře, pan Macron s paní Merkelovou jej bombasticky přivítali v civilizovaném světě, dali mu do ruky kladivo místo šroubováku a ostatní kolegové odtamtud ho naučili zatloukat šrouby místo jejich šroubování.) Prostě, takto nějak byla „přišroubovaná“ jedna čelist, která díky tomu samozřejmě viklala. A to je u svěráku nepřípustné. Výměna svěráčku u prodejce proběhla naprosto bez problému. Druhá poznámka se týká absurdního utažení šroubu (vřetene), ale o tom jsem už napsal. Tentokrát se jeho uvolněním potrápil pan prodavač, když jsem si nechal důkladně zkontrolovat vyměněný kus. Takže, při nákupu doporučuju vybalit svěráček ze sáčku a opravdu dokonale si ho vyzkoušet – návod na co se zaměřit jsem detailně popsal.  

 

 

 

Obrazová dokumentace

[2] [3]
[1] [4]

Obr. 1 až 4 – Adjustace mini svěráku při nákupu; čárový kód výrobku; komplexní obsah balení; maximální tloušťka upínací desky je 22 mm

[5] [6]
[7] [8]

Obr. 5 až 8 – Maximální rozevření čelistí je cca 30 mm; ukázka, že kulatina o prům. 2 mm ve vybrání pro uchycení kulatin upnout nejde; mezera ve vybrání je 2,9 mm; utahovací šroub (vřeteno) je M10 se standardním závitem 

[9] [10]
[11] [12]

Obr. 9 až 12 – Zadní část mini svěráku; při odšroubování opěrky na konci utahovacího šroubu se získá pár milimetrů navíc pro upevnění svěráku na desce do 27 mm (šipky ukazují krytky otvorů, ve kterých jsou gumové kolíky); detail upevnění svěráku na desce stolu; ukázka upevnění obrobku mezi čelistmi

Foto hlav, rev. 28.7.2023

.