- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Nemá někdo zájem o model parního stroje?

[1]Čas běží jako voda, spravedlivě odměřuje čas do konce a tak je potřeba začít uklízet. Dospěl jsem k závěru, že bude nanejvýš vhodné „posunout“ k dalšímu správci (uživateli, nadšenci, odpovědnému modeláři či strojníkovi) mnou rekonstruovaný model parního stroje, o kterém jsem několikrát psal na stránkách Honzíkových vláčků ZDE [2] a ZDE [3] (minimálně). Nerad bych se dožil (to je protimluv) situace, kdy by skončil ve sběrném dvoře nebo ještě hůř ve sběrně surovin.

  Jelikož se ale nejedná o jednoduchý modýlek a la Wilesco, Märklin nebo Merkur (naprosto nic proti těmto malým modelům nemám!), vřele doporučuji eventuálnímu zájemci, aby se nejdříve seznámil s popisem, obrázky a videi, na které odkazuji. Teprve pak má cenu jednat.

  POZOR! Tento model rozhodně není obyčejná hračka pro malé děti, a dovoluji si tvrdit, že ani pro nepoučené laiky. I když při jeho konstrukci bylo pamatováno na provozní bezpečnost, pořád to je stroj, kde v topeništi hoří otevřený oheň (topí se denaturovaným lihem), kde v trubkovém kotli vzniká pára o tlaku několika atmosfér (přehřátí je jištěno manometrem a pojistným ventilem), jak známo, pára je teplejší než vřící voda a jen o trochu méně stupňů má ta vyfukovaná od válce, a konečně, je tam fůra otáčejících se a pohybujících se součástek, které při nepozornosti mohou pěkně seknout přes prsty.

  Samotný model se snadno udržuje v chodu, vše (kromě kotle jako celku) lze snadno rozmontovat, vyčistit, renovovat, když taková nutnost nastane. To platí především o mazání pohyblivých a otáčejících se dílů.

  Po rekonstrukci (viz odkazy) byly parní stroj, kotel a zásobník lihu nainstalovány na pevnou desku opatřenou „parketovou podlahou“, která je natřená mnoha vrstvami šelaku, takže je inertní vůči vodě a vlhku. Jednotlivé komponenty stroje jsou pevně uloženy na soklech postavených z cihliček nařezaných z vypálené střešní tašky. Všechny části stroje jsou snadno dostupné.

  Integrovanou součástí stroje je druhá plošina, na které jsou instalované dva sběratelsky ceněné přídavné strojky od již zaniklé německé firmy E.K.T – cirkulárka a bruska. Oba strojky rovněž prošly úplnou rekonstrukci. Strojky doplňuje funkční generátor elektrického proudu (dynamo) z Rakouska, ke kterému je připojena žárovka s vypínačem. Tyto tři doplňky jsou poháněny přes transmisní hřídel (Wilesco) pomocí pružných transmisí. Poznámka: Parní stroj a strojky jsou nabízeny k prodeji jen jako jeden celek.

  Stav parního stroje po získání (2012) je patrný ZDE [3].

  Na YouTube jsem nahrál několik videí, které ukazují parní stroj i s doplňky v chodu:
– představení parního stroje na modelářské akci v Napajedlech (2012) – ZDE [4]
– model parního stroje po rekonstrukci – provozní test s kompresorem (2015) – ZDE [5]
– model parního stroje po rekonstrukci – test po připojení ke kotli (2015) – ZDE [6]

  A ještě:
„Parní víkend“ s parním strojem v Rosicích nad Labem (2015) – ZDE [7]

P1140430_1k [8] P1140433_1k [9]
P1140411_1k [10] P1140410_1k [11]

Ilustrační obrázky modelu parního stroje po rekonstrukci

 

*      *      *

  Z výše napsaného je doufám nanejvýš jasné, že svůj parní stroj se všemi doplňky nabízím k prodeji. Ale jen vážnému zájemci. Jak jsem uvedl, model není žádná „plechová“ hračka, takže vylučuji, aby event. zájemce chápal moji nabídku jako vhodný dárek pro pětiletého syna (vnuka) apod. Ano, samozřejmě, děti se mohou koukat, ale toto je „hračka“ pro dospělé a odpovědné kluky! A když už u prezentace budou děti, tak s největší opatrností.

  Přesvědčil jsem se ale (díky všelijakým pokusům nabídnout parní stroj přes věhlasné české bazary), že zájemců o páru už u nás asi není moc. A kdoví, jestli… Při vší skromnosti, nemám zájem stroj nabídnout do nějakého muzea za cedulku s nápisem „Zapůjčil J.H.“, jak nabádá třeba tato reklama ZDE [12].

  Takže, pokud tato nabídka někoho osloví, očekávám, že se mi ozve mailem nebo telefonicky (adresa je v záložce BonaMente). Rád sdělím detaily a cenu. Vzhledem k povaze věci je zřejmé, že není možné využít dopravu poštou nebo kurýrní službou.

Foto a videa hlav

.