- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Vozy TATRA 805 v měřítku N, které vyjely z dílny JJ3D, si lze objednat u Mašinky.cz

[1]Jak bylo avizováno, modely nákladních vozů TATRA 805 v několika modifikacích si lze nyní objednat v kamenné prodejně Mašinky.cz v Kladně u Martina Valtra – ZDE [2]. Jedná se o sadu dílů vytištěných metodou přesného 3D stereolitografického tisku v měřítku 1:160 podle přesných dílenských výkresů získaných přímo z podniku TATRA. Z hlediska propracovanosti a přesnosti nemá tento model v Česku konkurenci.

  Díky kvalitnímu 3D tisku nebylo nutné – až na výjimky (podvozek) – zjednodušovat detaily na kabině a nástavbách. Jsou tak plně zachované např. stupačky, madla, zástěrky, kliky, světla, přední maska s mřížkou či kryt světla pro noční vidění. Zjednodušení se dotklo pouze konstrukce trubkového rámu (vč. čelního a zadního pohledu na držák motoru a diferenciály), který by správně měla tvořit jen páteřová roura s poloosami. Z důvodů konstrukční nestability a titěrnosti modelu a nutnosti zachovat pevnost rámu modelu toto nebylo možné dodržet. 

  Koncepce modelu je jednoduchá. Jeden díl tvoří podélný rám s kabinou vepředu. Druhým dílem jsou různé nástavby. Tyto dva základní díly se po očištění, detailním připasování, nastříkání barvou a nalepení obtisků slepí. Posledním dílem jsou pak kola, která se po nabarvení přilepí na ocelové struny (průměr 0,7 mm, délka 10 mm), imitující poloosy. Struny jsou prostrčené otvory v rámu. Kola mají excentrický otvor pro tyč poloosy (ocelovou strunu). Jako efektní se ukázalo zakrytí ocelové struny tenkou černou smršťovací bužírkou a mírné vyhnutí kol od svislé osy.

  Díky koncepci stavebnice je možné modely nastříkat i v jiné barvě než jen khaki, a tím si vytvořit model hasičského vozu atd.  

  Bohatou obrazovou přílohu a návod na sestavení modelu najdete ZDE [3]

[4]

.