- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

PF 2022

[1]Přání pěkných vánočních svátků a hodně zdraví a štěstí v novém roce vydá bez nadbytečných slov na jednu větu. Což se mi zdá málo. Tak přidám pár dalších „hodnotících“ vět a stať označím podtitulem Editoriál na konec roku 2021.

.

  Vážení čtenáři Honzíkových vláčků, kamarádi a přátelé, přijměte prosím moje upřímné přání všeho dobrého do nového roku 2022. Vážím si Vaší přízně, za kterou mj. považuji přes milión přístupů na můj web, kterého jsme letos dosáhli. Je to velké číslo, za kterým vidím především obrovskou spoustu lidí, modelářů, sympatizantů, přátel i odpůrců, samozřejmě. Letos vyšlo bezmála čtyřicet příspěvků, se kterými mi pomohli kamarádi-modeláři. Patří jim můj dík. I když řada modelářských akcí se nemohla uskutečnit, přece jenom něco se povedlo zásluhou mnoha obětavých organizátorů. Mám teď na mysli třeba „setkání motoráků“ v Lužné u/R., o čemž jsme obšírně referovali.

  Snad příští rok bude lepší jak ten právě končící. Úplně všechno ovlivňuje celosvětová pandemie covidu a jak to tak vypadá, hned tak neskončí. Nejhorší je, že covid, když udeří, tak to není žádná legrace. Lidé umírají. Vzpomeňme třeba Pepu Jungmanna. Všichni jsme už dokonale otrávení z věčných hygienických zákazů a příkazů, které se bohužel mění každou chvíli a málokdo se v nich vyzná. Média od počátku mlží okolo pravé příčiny vzniku a rozšíření viru, což nahrává k šíření všelijakých rádoby logických i nelogických teorií. Právě to jsou důvody, proč si někteří lidé sami vytvářejí ta svoje „správná“ řešení situace – z čehož pramení třeba i odmítání očkování. Že účinnost vakcín není taková, co slibovali politici, to se dalo čekat. Snadno by se dalo napsat, že očkování je velký kšeft, a ještě větší kšeft bude, když se bude muset stále dokola opakovat, ale na to nemám dost důkazů a argumentů, takže nebudu přilévat oleje do ohně. Faktem ovšem je, že bez očkování se nepodařilo vymýtit řadu jiných nemocí. A taky to pár let trvalo. No, pro odmítače mám jen takový laciný argument: Nevím kdo to řekl, ale souhlasím s tvrzením, že „příliš demokracie je na škodu“ (parafrázováno).

  Ještě si myslím, že dokonalou fintou, jak odvést pozornost od problému covidu a z ničeho nic (jak směšné) zdražení energií nejen v Evropě, je pošťuchovat Putina a docílit tak rozpoutání dalšího konfliktu. Nebylo by to poprvé v dějinách světa. Zbrojaři si taký chtějí vydělat. Tak nás teď možná budou strašit místo covidem Putinem. To nejsou dobré vyhlídky.

  Obecně se utěšujeme tvrzením, že je dobře, že nevíme, co přijde a kdy to přijde. Je a není to pravda. Fůru věci lze dost přesně odhadnout, třeba narození dítěte. Nebo to, že s určitostí umřeme. Mějme tedy radost z malých i větších příjemností, které určitě příští rok nevyhnutelně přijdou a na ty průšvihy, které náš bezesporu čekají, moc nemysleme.

  Jak už jsem napsal, přeju Vám hlavně štěstí a zdraví. Zachovejte nám přízeň.

Jan Hlaváček, 23. 12. 2021

(Foto v perexu – zdroj internet)

.