- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Luxus mezi šroubováky, mosazná pinzeta, vyražeč, držák lupy a latexové návleky

[1]Dalších několik užitečných pomůcek pro (také) modelářskou dílnu jsem našel v nabídce Hodinářství Frýdl Nymburk – ZDE [2] a ve zdravotnických a hygienických potřebách. Jak je mým zvykem, přináším informaci s drobnou recenzí. Je na každém, jestli ho zaujme.

.

Kvalitní hodinářské šroubováčky

  Modelář se bez malých šroubováčků neobejde. Podle jejich široké nabídky na internetových obchodech i v modelářských prodejnách to rozhodně není nedostatkové zboží. Do čtyř, pěti stovek se dá pořídit sada sedmi až devíti tzv. hodinářských šroubováčků, ale… Některé z nich ovšem jsou, z hlediska kvality, jak asi každý ví, jen na jedno použití. Břity některých se podaří strhnout i na hlavičce mosazného šroubku. Je otázka, jestli má cenu takové zboží kupovat.

  Sada kvalitních hodinářských šroubováků se dá poznat podle ceny, anebo podle prodejce, který ovšem musí mít na trhu tradici a skutečnou autoritu. Tak či onak, rozpoznat kvalitní švýcarské výrobky od asijských napodobenin dokáže jen odborník.

  Ověřenou kvalitu profi hodinářských šroubováčků na otočné základně nabízí Hodinářství Frýdl v Nymburku – ZDE [3]. Jedná se o sadu 9 ks šroubováčků s různou šířkou plochých vyměnitelných břitů. Nástroje jsou odkládány v otočné základně o průměru 65 mm a výšce 47 mm. Šroubováčky mají šířku hrotů 0,6 mm, 0,8 mm, 1,0 mm, 1,2 mm, 1,4 mm, 1,6 mm, 2,0 mm, 2,5 mm a 3,0 mm a pro lepší orientaci jsou barevně označeny. Součástí sady jsou náhradní břity. Skutečného výrobce těchto šroubováčků ale prodejce neuvádí.

[4] [5]
[1] [6]

.

Mosazná montážní pinzeta

  Kvalitní antimagnetická mosazná pinzeta širší stavby je ideální nástroj pro běžnou montážní práci se středně velkými (nebo malými?) díly, jakými jsou právě např. součástky železničních modelů. Díky relativní měkkosti materiálu hrotů nedochází k poškození manipulovaných dílů, ale na druhou stranu jsou tyto hroty dostatečně tuhé a neohýbají se, jako tomu bývá u mnohých levných ocelových pinzet. Hroty této pinzety označené jako No.AA jsou široké asi 0,8 mm a jsou přesně vybroušené, takže na sebe dobře lícují. V nabídce obchodu jsou další i mosazné pinzety s jinou šířkou hrotů. Délka pinzety je 125 mm a jako ostatní zde prezentované nástroje je nabízí Hodinářství Frýdl v Nymburku.

[7] [8]

.

Vyrážeč spojů kovový

  To co slouží hodinářům k vyrážení spojů kovových pásků může stejně účelně posloužit modeláři při demontáži dvojkolí, převodovek apod. Sada obsahuje univerzální držák a šest ocelových vyrážecích trnů s vybroušenými průměry Ø 0,4 – 0,6 – 0,8 – 1,0 – 1,5 a 2,0 mm.

[9]

.

Univerzální držák zvětšovací lupy

  Hodinářské lupy jsou mezi modeláři hodně rozšířené. Shodou okolností jsem o jejich využití psal už před více jak 10 lety – ZDE [10]. A už tehdy jsem použil slova: Hodinářské lupy (různé optické mocnosti) se vkládají do očnicového oblouku, ale ne každý je dokáže u oka udržet delší dobu. Právě univerzální držák je pro přidržování lupy velmi pohodlný, jen vzniká drobná otázka „kam s ním“, když se lupa sundá z čela? 🙂 Navíc si myslím, že stočení ocelového drátu do dvojité spirály nemůže být pro žádného modeláře problém.

[11]

.
  A nakonec jedna užitečná pomůcka používaná každým hodinářem, které ale byla primárně vytvořena pro jiný obor lidské činnosti. Kdo byl na vyšetření prostaty, ví o čem mluvím. Tou pomůckou jsou jednorázové vyšetřovací latexové návleky na prsty z pevného latexu. Je to naprosto ideální pomůcka pro ochranu modelů například v procesu stříkání nebo čištění. A jelikož u stříkání barev nejde o hygienu jako v případě lékařského vyšetření, rozhodně nejsou na jedno použití. Kdo si je nevyzkouší, neocení rozdíl od používání latexových rukavic. Návleky se vyrábí ve čtyřech základních velikostech S, M, L a XL a v baleních po 50 či 100 ks. Dají se pořídit v prodejnách se zdravotnickým a hygienickým zbožím. Za velmi příznivou cenu a s bleskovým dodáním jsem je koupil i firmy INHAND – ZDE [12].

[13] [14]

Foto hlav

.