- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Pár postřehů z veletrhu hraček v Norimberku (2020)

[1]Tak jak jsem uvedl v závěru reportáže ze Spielwarenmesse v roce 2018 – ZDE [2] -, stejně i letos, ale hned v úvodu, konstatuji, že další veletrh navštívím – tedy pokud ještě budu živ a zdráv – nejspíš až za další dva roky. A celou tu dobu nevkročím do žádného hračkářství, protože nechci vidět žádné plyšáky, tříkolky, dřevěná ani plechová autíčka, panenky, strašáky, „roboty“ a miliony dalších hraček!

  Může vzniknout otázka, proč? Letos jsem se totiž díky svým spoluúčastníkům zájezdu nemohl kochat jen modely vláčků, ale pěkně poslušně jsem musel cupitat (tedy přesněji pokulhávat) po téměř celém areálu výstaviště v Norimberku, který má rozlohu snad jako polovina středních Čech 🙂 . Škoda, že jsem si nevzal krokoměr, protože za ten pochodový výkon by mě paní dia-doktorka pochválila. Od některých kolegů  jsem totiž pořád jen slyšel, že ještě musíme tam a tam, protože tam jsou ty nejchytřejší hračky, ty robotické, pro malé i velké…

  Tak si třeba představte čtyři kostičky propojené na bocích plastovými pásky, fungujícími jako páky. Někde uvnitř kostiček je schovaný motorek s elektronikou, ovládanou přes mobil. Kostičky se sunou díky pohybu těch pásků po stole jako housenka. No úžasné!

  Nebo „robot“ podobající se vzdáleně jeřábu, který nahoře mezi nosy kleští svírá navštívenku (vystavujícího Číňana) plnou znaků připomínajících jak říkáme rozsypaný čaj. „Generálský efekt“ zapříčinil, že vystavovatel musel snad třikrát restartovat mobil, aby uvedl robota do pohybu. Konečně. Už už se zdálo, že se „robot“ zdárně otočí k přihlížejícímu kolegovi, který se sepnutými dlaněmi trpělivě čekal na navštívenku. Ten naštěstí odhal, co také může následovat… Stroj se totiž při úklonu vytrhl z podstavce a bum… Nebýt duchapřítomnosti kolegy, který ho zachytil, rozkřápl by se o zem.

  Ještě větší podvod ukrýval další „robot“ s velkýma vykulenýma očima, na kterém hosteska ukazovala, jak umí číst dětské knihy. Ovšem, napsané jen v cizáckých jazycích. Na přímý dotaz, jestli umí číst i české knihy, nastalo mlčení. Jenže, jak odhalil bdělý kolega, hosteska dala „robotovi“ přečíst jen číslo stránky a zbytek obstarala paměť. Z ní se přerecitoval obsah příslušné stránky knihy…

  Těžko říct, jestli lze dětem takovými a podobnými hračkami lhát?!

Železniční modely už nezaplní celou halu 

  Hala č. 7A, letos vyčleněná pro železniční modely, byla těmito artefakty zaplněná zhruba jen asi ze 3/5 (a kdo ví, jestli…). Nebylo to o nic více ani méně než předloni. Ve zbytku haly naštěstí nebyly (jako minule) „knoflíkáři“ z Asie, ale stánky výrobců a prodejců jiných druhů modelů – letadel, aut, bojových vozidel, lodí. Čeho si nebylo možné nevšimnout? Ve značném rozsahu vymizely drony.

  Nepřijeli jsme na veletrh a priory sledovat novinky výrobců železničních modelů, přestože právě Spielwarenmesse je koncipován jako kontraktační veletrh pro obchodníky. Pokud jsme na některé novinky narazili, bylo to spíše náhodou a hlavně proto, že na to sám výrobce nějak výrazně upozornil. Tato reportáž také nemá za cíl býti vyčerpávající, a jako vždy, sledovali jsme převážně jen modely v měřítku 1:160, resp. 1 : 120, i když na řadě snímků jsou zachyceny modely větších rozměrů, anebo i „neželezniční“ modely. Prostě, co jsme při dlouhé cestě mezi stánky viděli a co se nám zdálo zajímavé, to jsme vyfotili, avšak bez nějakého předem vymyšleného systému. Stejně jako předloni proto prezentované obrázky modelů poskládáme v abecedním pořadí některých vystavujících firem.

.

MODELY

Bachmann (Graham Farish, Liliput aj.)

  U této firmy byly k vidění pěkné modely, ale v originále u nás nikdy nejezdily. Ale u dětí velmi oblíbené mašinky „Tomáš“ jsou už dávno elektrizované.

[3] [4]
[5] [6]

.

Fleischmann – ROCO

  Už delší čas se mezi modeláři šušká, že tento tradiční německý výrobce, který se spojil do jednoho uskupení a snad přenesl výrobu (část?) do Číny, se stále potácí v existenčních potížích. Ale třeba to jsou jen drby. Nemáme jak si to ověřit. Důležitější pro nás je, že výroba a prodej pokračují. Ostatně, rozměry stánku a řada nových modelů nějakému konci neodpovídá. Fleischmann se už pár let orientuje na N-ka, ROCO na H0. Několik nových parních mašin, elektrik i dieselů si bylo možné ve vitrínkách prohlédnout. A také zde byl prezentován velmi populární digitální systém Z21, a to na zcela novém kolejišti.

[7] [8]
[9] [10]
[11] [12]
[13] [14]

.

Hornby Hobbies

  Sdružení firem zřejmě stále bere pod svá křídla další menší výrobce, protože v průčelí jejich relativně velkého stánku bylo patrné několik nových nápisů. Leč, i toto je jen úvaha bez ověření. Každopádně, náš nejoblíbenější německý výrobce N-kových modelů Arnold zde vystavoval řadu svých výrobků. Bohužel, jako naschvál, v době naší návštěvy prosvítalo střechou ostré slunce, při kterém se prakticky nedalo fotit. 

[15] [16]
[17] [18]
[19] [20]

.

KATO

  Japonský výrobce modelů v měřítku N v Evropě úzce spolupracuje s německou firmou NOCH a také mívají společné stánky. Letos asi modely od KATO patřily k těm nejlepším, resp. nejhezčím. Zcela bezkonkurenčními se jevily modely příměstských rychlovlaků. Byly dokonale propracované a především v úžasném tmavém a lesklém nátěru. Něco jako Rolls Roys mezi škodovkami a volkswageny.

[21] [22]
[23] [24]
[25] [26]
[27] [28]

.

KUEHN

  Jedna z mála německých firem, která tradičně nezapomíná na modely v N-ku, jenž jezdily či jezdí po českých a slovenských kolejích.

[29] [30]

.

L. G. B.

  Malý stánek pro velké měřítko.

[31] [32]

.

N-Schmalspur

  Firma, která nabízí modelový rozměr Nm, tedy modely velikosti N na „zetkových“ kolejích s rozchodem 6,5 mm. U všech modelů byla výrazná cedulka „Neuheit 2020“, takže asi opravdu novinka.

[33] [34]

[35]
.

PIKO

  Firma asi šetří, protože jejich stánek byl hodně skromný. Vlastně tam ani nebylo nic, co by nás zaujalo…

[36]

.

TRIX – Märklin

  Další tradiční němečtí výrobci modelů. Na veletrhu mívají největší stánek. A řadu pěkných modelů. Märklin je vlastně jediný, kdo vyrábí kromě jiného modely v měřítku 1:220.

[37] [38]
[39] [40]

.

TVORBA KOLEJIŠTĚ a PŘÍSLUŠENSTVÍ

BELI-BECO

  Jako vždy bezpočet pouličních a parkových lamp a světýlek všeho druhu a pro všechna měřítka. Také nabízejí miniaturní žárovky, LEDky, patice a tenké kabely. Mysleli jsme, že letos už firma konečně přijde s náhradou žárovek s nejmenšími paticemi za LED. Bohužel, nejmenší jsou stále jen LEDky s paticemi MS4.

[41] [42]

.

Faller

  Těžké je hledat na výstavišti novinky u firem, léta se věnujících výrobě doplňků pro kolejiště. Tradičně se jedná o zajímavé průmyslové objekty, domky, ploty, ale i auta, stroje atd. ve všech měřítcích. Při jejich výrobě se běžně používá řezání laserem a 3D tisk.

[43] [44]
[45] [46]

.

MAFEN, N-Train, 87-Train

  Snad poprvé jsme na Spielwarenmesse viděli trojici firem, které vystavovaly ve společném stánku a také podle všeho tvoří společně. Z našeho aktuálního pohledu bylo zajímavé, že to byl jeden ze dvou vystavovatelů, který ukazoval návěstidla.

[47] [48]

.

Kibri, Viessmann, Vollmer

  Viessmann byla druhá firma, která na veletrhu nabízela návěstidla. Ale jak známo, jen pro německou železnici. Její sortiment je ale mnohem, mnohem širší.

[49] [50]
[51] [52]

.

miniNatur

  Známá firma vyrábějící velmi kvalitní foliáže, travní vlákna, stromečky atd. pro tvorbu kolejiště. Jejich výrobky lze pořídit i u nás. Rychlejší jsou ale obvykle nákupy na e-shopech přímo v Německu. 

[53] [54]

.

NOCH

  Jaro, léto, podzim, zima. Tradiční firma dodávající materiály a doplňky pro tvorbu kolejiště a pravidelně informující o novinkách ve svých katalozích a na firemním webu. Poprvé jsme viděli lyžařský běžecký okruh na diorámě v představách firmy NOCH. Zasněžený terén výborný, chatička také, stromečky jak ze soustruhu, ale lyžařům se nekmitaly nožičky; jezdili po okruhu jak autobus 🙂 . 

[55] [56]
[57] [58]

.

Preiser

  Pamětníci tvrdili, že ta dáma na fotce je také něco jako tradiční exponát ve stánku firmy Preiser. Dokonce prý bývaly časy, kdy stála modelem sochaři ve stavu, jak ji příroda stvořila. Později už jen nahoře bez, leč letos ji z nějakého důvodu oblékli…

[59]
.

PROSES

  Nějak moc rychle a bez focení jsme prošli okolo stánku této firmy, která nabízí celou řadu zajímavých modelářských nástrojů a nářadí (pro potvrzení těchto slov doporučujeme navštívit jejich web). Jediný obrázek zachycuje praktickou stolici (rolnu) pro seřizování a čištění podvozků trakčních vozidel, avšak v nějakém „gigantickém“ měřítku…

[60]

.

TOMYTEC – TOMIX

  Jaký je rozdíl mezi firmami TOMYTEC a TOMIX? Jedna je japonská a druhá čínská. Prý ta japonská svého času přenesla výrobu do Číny. Mimochodem, vyrábí kvalitní pojezdy, po úpravách vhodné pod naše motoráky zhotovené z leptů nebo odlitků. Ale musí se nejdříve rozřezat a znovu slepit, a také v nich vyměnit 3voltové motorky za 12voltové Mashima. Ty pojezdy se někdy dají koupit u DM-toys. Je jich bezpočet druhů.

[61]

.

Ostatní modely a výrobky – pro zajímavost (a bez komentáře)

[62] [63]
[64] [65]
[66] [67]
[68] [69]
[70] [71]
[72] [73]
[74] [75]
[76] [77]
[78] [79]

.

A nakonec – firma Metal Eareth z USA

  Některé stavebnice modelů této firmy se dají koupit i v Česku, nejsou ale nikterak levné. A jejich poskládání není jednoduché. Jsou to stavebnice nejrůznějších strojů, letadel, kosmických těles, také lokomotiv, aut apod., ale i všelijakých ohavností z amerických seriálů. Známe dokonce jednoho šikovného modeláře z Českých Budějovic, který už úspěšně postavil Apollo 11 s modulem Eagle pro svého vnoučka Tobíka (ale jak u toho klel..!) 

  Jednotlivé díly stavebnice jsou vyrobené z tenkého ocelového plechu, vyřezané laserem. Mají i povrchovou úpravu. Díly se sestavují nikoliv lepením či pájením (svařováním), ale mají takové drobné zámečky, které do sebe zapadají. Bohužel, když jednou zapadnou, je to definitivní. Takže, při stavbě je nutné postupovat přesně podle návodu, tedy v přesné posloupnosti, protože každý omyl se trestá… Zásadním nedostatkem, který jsme mj. vyjádřili v diskusi s vystavovateli je to, že na obalu, v návodu, a dokonce ani na firemní webové stránce není uvedeno měřítko, ve kterém je model zhotoven. A to je ale jediné, co není z modelářského hlediska košer.

[80] [81]
[82] [83]

.

Závěr

  S ironií mně vlastní negativně pojatý začátek této reportáže je třeba mírnit. Dostat na jedno místo výrobce hraček všeho druhu z celého světa určitě není legrace. Celá organizace veletrhu byla jako vždy na špičkové úrovni – počínaje parkováním návštěvníků, jejich odbavováním ve vstupní hale, ale tentokrát i dokonalým kateringem. Jestliže jsme v minulosti právě stravování účastníků kritizovali, tak letos není co kritizovat. Naopak. Všude čisto, dokonalé značení pavilonů, příjemná klimatizace, úslužní pořadatelé, ne jako v Letňanech. A hlavně – pro skutečně obchodníky s hračkami nenahraditelný zdroj informací o novinkách, trendech, možnostech nákupů. Pro „obyčejné“ návštěvníky, vystupující však pod nějakým firemním praporem, pak nebývale zajímavé a obsažné poznání jedné z komodit, za kterou jsou lidé ochotní vydat ročně miliardy peněz…

  A ještě epilog: Letošní novinkou byl pavilon nazvaný „Best of China“. Tam jsem ale nedošli. Nikoliv proto, že došly roušky, ale protože tato expozice byla až na úplně opačném konci výstaviště a na došourání se tam už nezbývaly síly…

 

Foto hlav

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Pár postřehů z veletrhu hraček v Norimberku (2020)"

#1 Comment By vojta On 4.2.2020 @ 13:18

Moc rád mám vlaky, ale pokud jde o výstavu modelů, rád se zdržím i u vojenských modelů (děkuji že jste ji fotil).