Mini vrtačka od firmy Raitool™, ale také o reklamách (místo podzimního editoriálu)

Koupil jsem si další dokonalé nářadí pro svoji dílnu. A jak je u mne zvykem, nenechám si to jen pro sebe. Tuhle věcičku totiž podle mne potřebuje každý modelář. Nepochybně existuje bezpočet stejných nářadí s obdobnými vlastnostmi, snadno dostupnými u nás, značkových i no-name. Ostatně, mini vrtací frézku od firmy Proxxon už léta mám – ZDE. Proč tedy ještě další vrtačku na akumulátor? No právě proto, že používání vrtačky od Proxxonu je omezené délkou přívodního kabelu (ano vím, existují prodlužovačky, ale…).

  Než se pustím do popisu nářadí, kterému kdosi kdysi dal NE-český název „vrtací frézka“ (ale budiž!), musím se vypsat z tématu, které mi pije krev, teď ve stáří tuplovaně! Tím tématem jsou nevyžádané reklamy. Zrovna před chvílí jsem v rozhlase poslouchal plky o přístupu dvou velkých provozovatelů sociálních sítí ke klamavé reklamě. Pěkné pí**viny při vědomí toho, na jaké prachy si majitelé těchto institucí díky reklamě přišli.

O reklamách

  Zdůrazňuji, že veškerá reklama, která se na nás hrne ze všech stran, mne osobně nechává chladným. I když kamarád – odborník na její šíření – se mi směje. Prý ji už umí cpát do lidí i podvědomě, a dokonce dovedou zblbnout i malé děti. No dobře… Sám jsem si ale vypěstoval proti reklamě obranu, zvláště když jsem se poučil o metodách, které na nás obyčejné smrtelníky různé reklamní agentury vymýšlejí. Naopak to mám v hlavě nastavené tak, že když mne pětkrát za večer v televizi (k dokonalosti tuhle stupiditu dotáhla Prima) otravují nějakou blbostí (třeba jak se O. Vetchý válí v lůžkovém vagonu a dělá ksichty – co vlastně reklamuje opravdu nevím), a priory právě o tuto věc ztrácím zájem a i kdybych připustil, že to pro mne může být zajímavé, ausgerechnet si řeknu NE! Také jste už zjistili, že velké procento reklamy je založeno na lžích, přehánění a tvrzeních nezakládajících se na pravdě? (Třeba takové půjčování peněz. Svinstvo! Odjakživa byly lichva stejně jako podvod aj. trestné! Dnes na ní lidé jako Kellner bohatnou..)

  Nechci provokovat tvrzením, že výjimka potvrzuje pravidlo. Všiml jsem si (možná nemám pravdu), že v poslední době některé čínské e-shopy opustily právě ono zmíněné falešné podbízení za účelem nakoupení brakových produktů, protože jim možná došlo, že podvést a prodat krám se jim podaří jen jednou. Nepochybně to ale také bude tím, že v drtivé většině už dosahují čínské výrobky vysokou kvalitu a užitnou hodnotu, což ještě před pár lety ani náhodou neměly (tehdy se u nich jednalo pouze o prachsprosté kopírování výrobků z jiných částí světa). Však jsem také i na tomto webu před lety psal o některých čínských produktech s velkým despektem. Ony totiž čínské (hongkonkské, tchajwanské aj.) „šopy“ také vyspěly. Třeba takový Banggood.com už asi nezastupuje jen čínské výrobce, ale výrobce z poloviny Asie, a kromě toho má pobočky v řadě i evropských zemí. Ale detaily neznám a ani mne to nezajímá. Mne fascinuje, že to u nich funguje a hlavně jak – tedy rychle, kvalitně a bez vedlejších úmyslů. A proč o těch změnách týkajících se zboží z Číny píšu? Ne proto, abych byl zařazen pravdoláskaři a západomilci na tu „nesprávnou“ stranu společnosti. Z naprosto jiného a jednoduchého důvodu: Nestalo se mi, že někdy něco dodaného z Číny jsem musel reklamovat (ostatně, ani nevím, jak bych to dělal a druhak při těch jejich cenách to ani nedává smysl). Když něco náhodou nedojde, není to chyba na straně Číňana. Úzkým hrdlem je letiště v Ruzyni, kde se neregistrované zásilky (rovná se posílané tzv. zdarma) ztrácejí. Příklad: Koupil jsem si v Hongkongu nějaké „budíky“ na palubní desku auta. Všechno probíhalo OK (podle systému track-trace) až na letiště v Ruzyni, kde se zásilka ztratila. Napsal jsem mail do Hongkongu, obratem poslali totéž zboží znovu. A v Ruzyni ho opět ukradli. No, tak jsem to vzdal ve prospěch českých zlodějíčků!

  Přišel jsem na „fintu“, která souvisí s poslední totální přeinstalací mého počítače. Od té doby cílevědomě a pečlivě ignoruji kliknutí na všechny hlášky o nutnosti odsouhlasení cookies. Tyhle „kukís“ jsou možná dobré pro Američany (jak jsem se dočetl na Wikipedii), ale mne otravují a rozhodně neslouží pro nic jiného, než že podporují nechtěnou reklamu, kterou bytostně nesnáším. Jelikož jsem cookies pochopil jako vynucené přihlášení se k zasílání nepotřebných reklam, prý cílených na můj naturel, ale nejspíš bude hlavním účelem šíření mé IP adresy v kyberprostoru bez mého výslovného souhlasu, nechci je ukládat ve svém počítači.

  Něco v tom asi bude, protože tím, že potvrzení „kukís“ nyní důsledně odmítám prokliknout, reklamy sice dostávám stále, ale kupodivu jen na takové zboží, které jsem už jednou (obvykle nedávno) v internetovém prostoru vyhledal či koupil. To je ale debilita!! Je mi k smíchu, že roboti mi posílají k „pozornosti“ moje vlastní hledání.

  Není mi v žádné případě příjemné, že se zvyšuje agresivita prezentované reklamy (barvy, blikání, nekonečné opakování atd.). Ruší mne to při čtení zpráv. A navíc – třeba takový web iDnes: Majitel webu, který se pakuje na reklamě, mi krade 18 vteřin z mého života pokaždé, když kliknu na obrázek avízující video a čekám… Třikrát šest vteřin totiž musím čekat, než se přehrají dnes už TŘI naprosto pitomé a česky blbé úvody k reklamám. Že na placené reklamě spočívá život elektronických médií? Na to jim se** pes. Ale abych se už konečně dostal k té výjimce, která potvrzuje pravidlo. Při prohlížení oblíbeného webu Banggood.com jsem zaznamenal u nich aktuálně nejčastěji kupující zboží, které popíšu dále.

Mini vrtačka Raitool™

  Ještě k tomu pojmosloví. V překladu od strýčka Googla se věcička, kterou budu popisovat – Mini Grinder – nazývá mini bruska (též drtič, brusič, mlýnek na kávu atd.). Při vědomí toho, že anglický název přidělil někdo v Číně či Japonsku, kdo možná umí anglicky stejně blbě jako já, není co řešit. Pro zjednodušení budu dále v textu používat pojem vrtačka (snad mi to projde).

Obr. 1 až 4 – Mini vrtačka Raitool™ s nabíječkou (zdroj: Banggood.com)

.

  Celková délka vrtačky je 200 mm, průměr 26 mm. Korpus je vyroben z hliníkové slitiny, hmotnost bez akumulátoru a upnutého nástroje je pouhých 150g.

  Upínací hlavička se třemi kleštinami, která se šroubuje na standardní závit M8 s nízkým závitem, umožňuje upnutí vrtacího (frézovacího, brousícího) nástroje s dříkem o průměru 0,5 – 3,2 mm. S ohledem na standardní uchycení hlavy jistě nebude problém používat i jiné způsoby uchycení nástrojů, např. vyměnitelnými kleštinami různých průměrů. Pro dotažení kleštin hlavičky je v nákružku za hlavičkou otvor pro kolík (prům. 3 mm) k zablokování otáčení hlavičky v závitu. Nákružek je vytvarovaný pro uchopení vrtačky třemi prsty. 

Obr. 5, 6 – Na nákružku je patrné otvor pro blokování otáčení hlavičky při upínání nástroje. Nákružek je vhodně tvarován pro držení třemi prsty

.

  Ve střední části korpusu je motor napájený dobíjecím akumulátorem. Jmenovité napětí motoru je 3,7V, příkon motoru je až 35W, rychlost otáčení bez zatížení je až 15.000 otáček.

  Nabíjecí akumulátor typ 18650 (není součástí dodávky) se vkládá do akumulátorového prostoru po odšroubování krytky tubusu. Krytkou je protaženo závěsné poutko. Výrobcem doporučovaný akumulátor je běžně dostupný v českých obchodech s elektronikou. Např. výrobek od fy Panasonic NCR-18650GA (3450), který má kapacitu 3,6V, 3450 mAh, odběr max. 8A za cca 300 Kč prodává GME, kód 540-579.

Obr. 6 – Jeden z možných nabíjecích akumulátorů (zdroj: GME)

.

  Součástí dodávky je nabíječka, kterou výrobce nedoporučuje zaměňovat. Přikládá k ní i redukci pro „naše“ zásuvky.

  Vše je uloženo v plastové krabičce s průhledným uzavíratelným víkem. Kromě vrtačky a nabíječky je v krabičce dodáno i několik brousících a frézovacích nástrojů. V krabičce jsou prostory pro náhradní akumulátor a event. další vrtací či obráběcí nástroje.

Obr. 7 – Mini vrtačka je uložena v praktické plastové krabičce

.

  Výrobce v tištěném návodu uvádí několik příkladů použití, ale výčet samozřejmě nemůže být vyčerpávající. Jak už bylo naznačeno, nářadí umožňuje především vrtání, frézování, gravitování, broušení, leštění a řezání. Samozřejmě, v mezích výkonu motoru, takže vrtačka je vhodná zejména při obrábění dřeva, plastů, odlitých resinů, při broušení a řezání tenkých desek z barevných a lehkých kovů, kuprextitu apod.

Pro opravdové zájemce

  Snad zbývá už jen dodat cenu, dodavatel je jasný. Nákup u Banggood byl za 509 Kč – ZDE. Od objednávky do dodání uplynulo pouhých 15 dní! Při vyplňování objednávky jsem zaškrtl standardní poštovné, protože tak je zásilka registrovaná (i když čínský obchod dodává také tzv. „free“, ale bez registrování zásilky, což je voda na mlýn českým zlodějíčkům, o kterých už byla řeč…). Kupodivu, platba přes PayPal proběhla v japonských jenech, takže zboží bylo zřejmě dodáno z Japonska. V objednávce lze totiž zakliknout i „neuvádět adresu odesilatele“, což je další obrana před zlodějíčky. Prostě, Číňan se učí rychle!

Foto: Banggood (4), GME (1), hlav (3)

.

Rubrika: DÍLNA, Nářadí, ZPRÁVY

komentáře 3

  1. joer napsal:

    Som sa pobavil na tej reklame. Tiež to neznášam. Doporučujem v PC nainštalovať AD Blocker, prípadne iné blokovanie reklamy. Aj keď je zaujímavé že po pozrení si nejakej vecičky v čínskych e-shopech mi do hodiny začnú chodiť ponuky na všetko možné. Ako to len ty kluci šikmooký robia neviem. O reklame sa vyjadril nejaký velký reklamný mág že je to navoňaná zdochlina, myslím si že je aj knižka s takým názvom. O dodávkach s Banggoodu mám zatial zmiešané pocity. Zaplatil som 15€, prišla mi po mesiaci polovica objednávky /ArduinoUno s ethernet shieldom/ Ethernet shield je doma, Arduino čakám a čakám. Uvidíme. Lepšiu skúsenosť mám s Aliexpressom. Zrejme Číňan delí objednávku na dve po 7.50 € pre naše colnice. Aj keď do 22€ to môže ísť naraz. Hmm, vrtačka šikovná, asi si ju objednám, ale až po Vianociach.
    No a keď už sa bavíme o pomôckach pre modelárov, kolega recenzuje šikovnú mikropájku. Tiež s Banggoodu. Hádam to niekomu pomôže. http://www.dccmm.cz/index.php/elektro-mm/mikropajka-na-domaci-kuteni-recenze

  2. Bohouš napsal:

    Také jsem si tuto brusku objednal. Přišla za necelé 3 týdny. Malou chybičkou bylo, že redukce na zásuvku byla opačná – z EU na US, tedy nepoužitelná. Ale správných mám několik, takže to neřeším. Výkon ani otáčky jsem neměřil, Proxxon to není, ale to jsem neočekával. Na druhou stranu, je určitě lepší než baterkový minišroubovák na dvě tužkové baterky.

  3. Selette napsal:

    Tak to by se mohlo hodit, díky!

Vložit komentář

Text komentáře: