Modelářská pouť do Peček

048-Pecky2017Řízením osudu jsme měli dva či tři roky opakovanou absenci na pravidelné jarní výstavě železničních modelů a modelových kolejišť v Pečkách. O to milejší bylo poznání, kolik zde za těch pár uplynulých let udělali práce. Bývalé prostory továrny, ve kterých dnes operuje Spolek železničních modelářů Pečky, opět ožily. Od pátku 26. 5. do neděle 28. 5. 2017 zde jsou k vidění modely a modeláři z různých koutů republiky.

  Pečky jsou především o modelech ve velikosti 1:120. Ne nadarmo je v promo výstavy na prvním místě předestřeno, že se jedná též o „Tillig víkend ČR 2017“. V měřítku TT zde tedy bylo bezpočet kolejišť, také jedno dlouhé moduliště, prodejci modelů a burziáni nabízeli modely, příslušenství a doplňky především v tomto měřítku. Radost měli i H0-káři, N-kaři tradičně utřeli nos.

  Kolejiště na přívěsu se „zahradními vlaky“ o rozchodu 45 mm Josefa Vitovského z Hradešína nešlo minout. Stálo tradičně hned u vchodu. Je úplně dokončené, je překrásné, a je na prodej. „Zájemců jsem už měl hodně, hlavně z Německa, ale každý si myslí, že bych ho mohl nechat zadarmo,“ říká z nadsázkou Josef Vitovský. Kdo ví, co dnes stojí mašinky tohoto měřítka, také chápe, o čem je řeč. Nicméně, kdyby snad chtěl někdo na své zahrádce vyměnit trpaslíky od Vietnamců za mašinky, může se Panu Modeláři ozvat.

  Oproti minulým letům bylo ve výstavních prostorech všechno ladně uspořádáno, mezi jednotlivými kolejišti i stánky bylo dostatek místa pro rejdění i prohlížení, prosvětlení hal napomohlo krásné jarní sluníčko. Také v občerstvovacím koutku letos nepěnilo pivo a všechno klapalo jak má.

  Mezi panely profesionálních výrobků (Fleischmann, ROCO, Aufhagen, Tillig) převládala kolejiště mnoha modelářů, malých i velkých, známých i neznámých, zdejších i odjinud. Vesměs velmi pěkné a dlužno dodat, že některé jsme viděli poprvé. Dominovala kolejiště v měřítku TT a H0, N-kových a Z-kových bylo snad jen pět, a ty velká jsme taky nějaká viděli. V Pečkách byl mimořádný frmol ve stánku firmy MERKUR, protože zdejší „modelářská pouť“ je díky pochopení vedení města a zdejších škol a školek hojně navštěvovaná dětmi. V pátek jich tam bylo neurekom. A to je moc dobře!

  Z průměru podle nás vyčnívaly dva exponáty: Jednak nové kolejiště demonstrující švýcarské železnice (v této snad už dokončené podobě jsme ho ještě neviděli). Ztvárnit na kolejišti kopečky – to umí snad každý; ale vytvořit velehory a ještě mezi nimi na relativně malé ploše natočit horské tratě, vytvořit nádraží atd. – to je kumšt! A pozor – ve Švýcarsku je všechno zadrátované! (To musí být čistěníčko… 🙂 ) Samozřejmě na něm nechybí lanovky a horské ozubnicové tratě. Myslíme si, že tento exponát by se líbil třeba i v rakouském Welsu, kde také vědí, co to jsou velehory.

  No a druhé nadstandardně pěkné kolejiště (to už jsme asi dříve viděli) představuje 2. sv. válku a ležení německých vojsk. Vojenské vlaky (obecně) jsou stále populární, jak o tom píšeme v jiných statích. V Pečkách jistě každého návštěvníka zaujme nápaditost autora, jenž vytvořil bezpočet obrněných a ozbrojených vagonů a „neželezniční“ vojenskou techniku. Úžasné jsou detaily, kterými jednotlivé modely opatřil. Pravda, v gigantickém měřítku se to modeluje…  :-(

  V této souvislosti je ale nutné s velkým uznáním zmínit diorámy jednoho staršího pana modeláře, který nám o sobě prozradil jen to, že je snad z Podkrkonoší. Jeho modely, resp. celé diorámy jsou opravdové skvosty. Ve své modelářské práci se zaměřuje zejm. na válečné scény, především 2. sv. válku, ale k vidění měl třeba i „zátiší“ z vláky v zálivu. „Dělám to všechno v měřítku 1:35, aby na těch výjevech bylo něco k vidění. A dělám to sám, bez konzultací s jinými modeláři, protože tam co bydlím nikdo v okolí se stejným zájmem není,“ postěžoval si. O to více člověk žasne nad přesností a dokonalostí jeho práce. „Teprve dokonalá konečná úprava – natření, patina atd. – udělá z modelu model,“ dodal.

  Každý kdo v Pečkách byl a trošku to tam zná by s námi jistě polemizoval kvůli úvodnímu tvrzení, že Pečky jsou o modelech TT. Především díky Vaškovi Podrackému jsou zde k vidění i vláčky v „pidi-měřítku“ 1:220. Další Zet-kař, Viktor Sláma, který na chvilku Vaška „zastupoval“ u jeho kolejiště, se nám hrdě pochlubil s modely Brejlovce v tomto maličkém měřítku a je třeba konstatovat, že nám klesla brada. „Ano, jsou z produkce modelářů z Peček,“ potvrdil. Pravda, karoserie budou nasazeny na profesionálně vyráběné pojezdy od firmy Märklin, ale i tak je to paráda!

  A abychom neskončili u měřítka Z, na výstavě bylo možné vidět i skutečný železniční mikrosvět původem z Japonska. Modely označené T-Gauge (1:450) jsou skvostné, ale pro mnohé jen jako technická senzace. Radost ze skutečného modelaření už u této velikosti pochopitelně chybí. Na jednom obrázku ve fotogalerii jsou vidět takové trošku tlustší šmouhy – tak to jsou ty modely v měřítku T-Gauge.

  Protože bylo pěkně, venku mezi halami si hráli velcí kluci s RC modely zemědělské techniky,  stavebních strojů a nákladních automobilů v měřítku 1:14. A malí kluci jim to záviděli…

  Na výstavě, která skončí v neděli, má letos opět podíl město Pečky, záštitu převzaly hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová a též ministryně školství, mládeže a tělovýchovy v demisi Kateřina Valachová.

  Tak hodně zdaru do dalších let, páni modeláři z Peček, a děkujeme!

Fotogalerie 

We cannot display this gallery

Foto hlav

.

 

Foto hlav

Rubrika: FOTOGALERIE, VARIO, Ze života (reportáže), ZPRÁVY

1 komentář

  1. Polabský napsal:

    Děkuji za krátkou reportáž, páč jsem se s ohledem na jiné povinnosti nemohl zúčastnit 🙂 !!

Vložit komentář

Text komentáře: