- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Model Hobby (Praha) 2016

015-MHPha2016 [1]Jen několika slovy se vrátím k veletrhu Model Hobby, který proběhl koncem týdne na výstavišti PVA EXPO PRAHA spolu s několika dalšími prodejními výstavami hraček, květin a knoflíků. Pořadatelé sice Model Hobby označují jako „největší a nejnavštěvovanější akci svého druhu v ČR a zemích tzv. bývalé východní Evropy“, ale k realitě má toto tvrzení velmi daleko. Už v minulých letech jsem při hodnocení tohoto veletrhu napsal, že „když dva dělají totéž, není to totéž“ – a platí to stále.

  Jediné, co asi nelze organizátorům upřít, je jejich tvrzení, že „od svého vzniku si veletrh Model Hobby klade za cíl podporu a propagaci modelářství nejen jako alternativní volnočasové aktivity, ale také jako sportu.“ Leč hmatatelné důkazy o tomto záměru jsem nikde nenašel. Doby Svazarmu už jsou dávno pryč (bohužel).

  Tradiční uspořádání stánků v hale č. 3 v drtivé většině stále stejných vystavovatelů navozuje zdání, že se od loňska (a předloňska) nic nezměnilo. Hned za vchodem se rozkládají kolejiště modelářů z Peček, naproti vchodu je veliký společný stánek firem Auhagen, Fleischmann a dalších, napravo na svém tradičním místě nelze přehlédnou rodinnou firmu Somaty z Benešova, která u nás od revoluce zastupuje předního japonského výrobce nářadí OLFA. Na protější straně je velký stánek plzeňské firmy Happy Model pana Švíglera a tak dále, a tak dále.

  Nic překvapivého na návštěvníka Model Hobby nečekalo. Vždycky ale smekám klobouk před dokonalou řemeslnou (modelářskou) prací těch, kteří najdou odvahu vystavovat své modely před veřejností, bez ohledu na to, jestli to jsou letadla, lodě či auta. A právě vystavené modely jsou to, co je na celém veletrhu nejcennější. Bylo zajímavé sledovat současný trend směřující k výrazné tvorbě modelů vojenských a válečných vozidel všeho druhu, což už bylo vidět i v Lipsku, nebo na eDay v Butovicích.

  Aktuální novinkou je snad jen oznámení přítele Josefa Vítovského, že hodlá prodat svůj přívěs, na kterém vozil po všech možných modelářských výstavách model zahradní železnice (vel. G, rozchod 45 mm). Prý se už bude věnovat jen své železnici, kterou má mezi skalkami na zahrádce u svého domku.

  Letošní Model Hobby v Praze-Letňanech nevybočil z tradice průměrné akce za nepřiměřené vstupné.

Obrazová příloha

.