- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Gumová montážní podložka „hpi-racing“

P1160937_1k [1]Kdo ještě nehledal nějakou nenahraditelnou miniaturní součástku v koberci pod stolem, ať hodí kamenem. Úspěšnost takového hledání v potupné poloze na kolenou, s baterkou či magnetem v ruce, je jak známo minimální. Až teprve cinknutí v hadici od vysavače dává tušit, že předmět byl „nalezen“. A opětovně ztracen v chuchvalcích prachu uvnitř vysavače. To se ale onen předmět nesmí zaseknout mezi smyčky koberce, aby byl následně nenávratně rozšlápnut.

  Několik moudrých lidiček, kteří zřejmě mají stejnou zkušenost, vymyslelo pro modeláře (hodináře aj.) všelijaké podložky na stůl. Pokud ale tyto podložky nemají „rantlík“, aby se drobné součástky neskutálely, nebo nebyly smeteny rukávem, stejně je všechno na prd. Taky jsem u firmy Fohremann viděl zástěru, kterou si modelář uváže kolem krku a zespodu k desce stolu. Všechno co mu upadne z rukou je v zástěře. Jen nesmí zapomínat se odvazovat, protože jinak hrozí převrácení celého stolu 🙂 

Proto jsme v naší modelářské besedě ocenili úsilí Richarda, který někde v nabídce českých internetových firem našel gumovou montážní podložku s logem firmy „hpi-racing“. Bohužel tuzemský prodejce nedokázal zajistit víc jak dvě podložky. Nicméně, stačilo zadat do „Bingu“ heslo Small Rubber HPI a ve vyhledávači vyskákal bezpočet nabídek britských modelářských obchodů – např. ZDE [2], ZDE [3] a jinde. Také na eBay jich je dostatek.

  Gumové montážní podložky s logem „hpi-racing“ se vyrábí v rozměru 150 x 100 mm (malé) a stojí obvykle pod pět liber (cca 180 Kč), anebo v rozměru 750 x 500 mm (velké) a ty jsou za necelých 30 liber (cca pod 1000 Kč).

  Podložky mají po celém obvodu zvýšený 5mm okraj a několik příček, které vytvářejí pracovní a odkládací plochy pro součástky, které jsou 3 mm pod úrovní okraje a příček. Malá podložka má dvě plochy, velká má střední montážní plochu a okolo ní je sedm menších odkládacích plošek.

Užitečná věcička vypadá takto:

P1160940_1k [4] P1160938_1k [5]
P1160935_1k [6] P1160937_1k [1]

Foto hlav

.

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Gumová montážní podložka „hpi-racing“"

#1 Comment By Tomáš On 22.9.2016 @ 14:57

Dobry napad. Cekat na podlozku se mi ale nechtelo, tak jsem vzal dve velke gumove podlozky pod mys (staci i jedna gumova a obycejna), do jedne vyrezal „chlivky“ jak se mi hodi a spodni prilepil jako podklad. Neni to mozna tak hezke jako podlozky od HPI, ale funguje to asi uplne stejne … T.