- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Modell Hobby Spiel Lipsko 2015

004-Lipsko2015 [1]Podzimní seriál modelářských veletrhů je v plném proudu. Jako každý rok jsem se těšil do Lipska, i když jsem byl nucen vyslechnout všelijaké odsudky, že to tam nestojí za nic, že tam nic nemají, nebo že je to furt stejné. Není to pravda. Letošní expozicí i atmosférou jsme byli se svým tradičním parťákem Karlem Brejšou nadšení, protože jsme tam viděli, ba dokonce i nakoupili víc, než jsme měli připravené v itineráři. Letošní Modell Hobby Spiel Lipsko 2015 se nám líbil – alespoň podle prvního návštěvního dne.

  Naše celkově pozitivní hodnocení možná odráží fakt, že oproti loňsku se nesešel termín konání veletrhu se státním svátkem v Německu, takže počet pátečních návštěvníků byl přiměřený. Loni to tam bylo maso! Pravda, úderem gongu o desáté hodině se pár stovek dychtivě čekajících návštěvníků vrhlo přístupovými chodbami do výstavních hal, stejně jako u nás na Břevnově důchodci do Billy či Lidlu, když jsou ohlášené slevy. Baťůžkáři přitom rvali sponkami a popruhy svých zavazadel rukávy protivníkům v boji o jedno či dvě místa vepředu. Po první útočné vlně přišli na řadu vozíčkáři a matky s kočárky. Když tohle tradiční úvodní běsnění běžný návštěvníků přežije ve zdraví a především nechá odeznít, pak už to vcelku jde.

001-Lipsko2015 [2]

  Každou chvíli jsme potkávali kamarády modeláře z Česka. K českým vystavovatelům se ještě vrátím. Našinci přijeli z Velkého Meziříčí, ze Žďáru, z Chrudimi, ze Severních Čech i Liberecka (Jižní Čechy nebyly zastoupeny 🙂 ), z Peček jich přijel celý autobus… „Máte ještě vůbec platná víza do NDR,“ oslovil jsem rádoby vtipnou otázkou dva známé tvůrce modelů z leptů z Podkrkonoší. Div ne se zlou se na mne osopili, že víza nepotřebují a že tady stejně není nic kloudného k vidění. Takže nemusí být pravda to, co píšu výše i níže o letošním lipském modelářském veletrhu.

022-Lipsko2015 [3] 060-Lipsko2015 [4]

.

  V hale č. 3 se, jak známo, tradičně vystavují a prodávají zejm. železniční modely a modelářské nářadí. Jsou zde rovněž malá i větší panelová či modulová kolejiště všech měřítek a také autodromy a tankodromy pro auta, buldozery či tanky.

  V této hale bylo celý den očividně více návštěvníků, jak ve vedlejší hale č. 5, kde byly letadélka, lodě a autíčka, značný prostor pro ty, kteří tvoří modely z papíru, ale také velký sortiment pro airbrush. Zašli jsme tam až po obědě, ale stručně se o některých poznatcích odtud zmíním nejdříve. Kdo potřeboval nakoupit, měl možnost. Bylo tam vskutku z čeho vybírat. Měl jsem sice cukání koupit si miniaturní čtyř vrtulový „dron“ do své zdárně se rozrůstající sbírky vrtulníčků. Byl zde na všech stáncích nabízen za jednotnou cenu 25 €, ale nakonec jsem odolal. Uvidím, jestli za týden na pražském Modell Hobby ušetřím.

  Vnoučkům jsem zde ale koupil draka. Ano draka, protože loni, když začalo foukat od strnišť, oběhal jsem spoustu krámů v Praze i na Kladně, ale draka jsem už nesehnal. NUNCHAKU KUSARI JS 20021, 140 x 70 cm, navrženo v Německu, vyrobeno v Číně – ZDE [5].

  Pokud jde o barvy a barvení modelů, všude byly vidět zejm. značky Vallejo a Revell, a také Mr.Hobby. Mnou oblíbené barvy Vallejo série „air model“ zde na mnohých stáncích prodávali ve všech možných odstínech a také sadách za „veletržní“ ceny, které se ale moc nelišily od cen v pražském Airbrush centru – ZDE [6], kde ale nemívají tak široký výběr odstínů.

*   *   *

  Zpátky však do haly č. 3. Nejdříve o nářadí. Kromě firem Fohrmann a Donau Elektronik GmbH, které jsou zde každý rok, tu letos byla překvapivě celá řada dalších stánků, které jsem dosud ještě neznal. Tím pádem bylo z čeho vybírat. Přijel jsem s cílem doplnit si svoji dílničku nějakým drobným vercajkem, konkrétně praktickým trubkovým nástrčkovým klíčem s vnitřním šestihranem 5,5 mm na matice/šrouby M3. V nabídce u Donau ale Karel objevil hned celou sadu těchto mini bitů v sérii 2,0 – 2,5 – 3,0 – 3,5 – 4,0 – 4,5 – 5,0 – 5,5 mm. No nekup to za 4 €? Vzali jsme si i šestidílnou sadu maličkých rašplí na dřevo. U nějakého no-name prodejce jsme pak objevili maličký svěráček, ale naprosto dokonalý (po stránce zpracování). Karel ho prý nutně potřebuje 🙂 . Atd. atd. Nářadí, jaké si jen vzpomeneš…

023-Lipsko2015 [9]

  V hale č. 3 rozložily své stánky věhlasné vesměs německé modelářské firmy (NOCH, Auhagen, Faller aj.) nabízející převážně prostředky na tvorbu krajiny či modely budov, vystavovali zde své výrobky všechny známé „mašinkářské“ firmy  (PIKO, Fleischmann, ROCO, HORNBY Hobbies,  TRIX, MÄRKLIN, HOBBYTRAIN, Kuehn Modell, Tillig Bahn atd.), a také výrobci a prodejci elektrických a elektronických doplňků (Viessmann,  Krois Modell, LENZ, ESU aj.). Vedle nich zde byly též další velcí i malí prodejci z Německa i zahraničí. Za zmínku stojí obří stánky německého obchodu DM-Toys nebo holandského N-SpoorStore, který jsme loni marně hledali. Nových i bazarových modelů lokomotiv, vagonů i speciálních vozidel zde byly snad tisíce. Podotýkám, že jsme se s Karlem téměř výhradně orientovali na měřítko N.

006-Lipsko2015 [10] 025-Lipsko2015 [11]

 

012-Lipsko2015 [12] 013-Lipsko2015 [13]

 

Samozřejmě, že vedle gigantů nechyběly ani malé stánky, známějších i neznámých firem, stejně tak jako stánky s „hrabáky“, které jsou velmi populární zejména kvůli cenám nabízených modelů. Čeho jsem si ale nikde nevšimnul (neříkám, že tam nebyly), to byla nabídka stavebnic modelů z fotoleptů. Možná proto se pánové Košťál a Cekul zlobili, že na veletrhu není nic nového. O mnoho víc bylo k vidění staveb rozličných budov a doplňků zhotovených z kartonu či dřeva vypálených laserem. Je to jednoznačný trend. Polotovary stěn a doplňků jsou obarvené a bez začernání na okrajích. Zdá se, že plastovým výliskům už opravdu odzvonilo. Ojediněle jsme viděli výrobu modelových dílů pomocí CNC strojů a také (kupodivu) 3D tisk.

010-Lipsko2015 [14] 016-Lipsko2015 [15]

.

 Martin Krejčí alias mnitka měl v Lipsku těžkou konkurenci. 🙂 Starší (zřejmě) manželé ukazovali, jak se tvoří skály ze styroduru. Ten jejich materiál ale měl trošku jinou strukturu, než známe. Na pohled vypadal povrch jako molitan, na pohmat byl ale tvrdý. Po zpracování (vyřezání, natření, obroušení, patinování atd.) navozoval pískovcové skály. Pěkné.

038-Lipsko2015 [16]

  Poté, co Karel s dětmi vytvořil obrněný vlak, který se prohání na N-kovém kolejišti v roudnické škole, nějak víc sleduji tento  „poddruh“ železničních modelů. Je ho jako šafránu, zvl. v nejhezčím měřítku (N). Ani v Lipsku nebylo obrněné vlaky prakticky vidět, jen sem tam nějaký osamocený exponát.

083-Lipsko2015 [17]

  Menší i větší modulová kolejiště, bez ohledu na měřítka, neměla nedokončené ztvárnění krajiny, jak je to běžně vidět na prezentacích některých sekcí spolku Zababov. Ukazovat veřejnosti nedokončené dílo není správné. Krajinky byly vytvořené z osvědčených výrobků zejm. MiniNatur, NOCH, Busch aj.

039-Lipsko2015 [18]

  Nošením dříví do lesa by byla informace, že dříve samostatní výrobci (značky) se sdružují do větších korporací, nejspíš proto, aby snáze přežily ekonomicky nepříznivé období. Protože nejsem ekonom, tak netrpím předsudkem, že všechno vyřeší trh, jak nám bylo po revoluci vtloukáno do hlavy. Faktem ale je, že větším se asi lépe přežívá. Co na tom, že zničí malé?

021-Lipsko2015 [19]

  O zákazníky se bojuje všelijak. Jednou ze stále častějších cest je podprahové oblbování dětí. U stánku každé větší firmy tak běžně existují koutky pro děti, kde se lepí, staví, šroubuje, anebo si děti jen tak hrají.

047-Lipsko2015 [20]

*   *   *

  Potěšila expozice dvou českých firem. MERKUR z Police nad Metují, kde německé matky a otcové na místě skupovali pro své ratolesti jednu stavebnici za druhou, zatímco u stánku se střídali modeláři z Čech a Moravy, dozajista především kvůli výčepu v zákulisí, kde se tradičně čepoval nějaký hodně dobrý a sváteční speciál „Opat“ z Broumova.  Na modelech vláčků zn. MERKUR je vidět znatelný technologický i designový pokrok. Ostatně, o vzrůstající oblibě velkých měřítek v Německu (a nejen tam), určených pro zahradní železnice, jsem psal už loni. A tento trend podle mne pokračuje.

058-Lipsko2015 [21]

.

  Jednoduchý stánek měla firma MTB-Model. Stejně jako loni. Modely v měřítku H0 a TT jsou modelářům dostatečné známé a získávají oblibu. Ovšem novinky v měřítku N – ty byly překvapením.

051-Lipsko2015 [22] 052-Lipsko2015 [23]

  Nevím, zda kvůli skromnosti firmy, nebo snad špatnému PR, ale ne každý si musel všimnout oněch novinek v prototypovém provedení v měřítku 1 : 160. Dva Brejlovci a dvě Zamračené, vždy ve dvojím barevném provedení, uložené až v horní poličce jedné skříňky, se daly snadno přehlédnout. Na novinku pak upozorňoval už jen letáček formátu A5 na stolečku v rohu stánku. Mně osobně se to zdálo hodně málo pro uvedení této senzační novinky, na kterou s napětím N-kaři čekají.

„Ano, tohle jsou prototypy, prodejní výrobky snad budou do vánoc,“ dozvídám se na přímou otázku od pána na stánku. Tak hlavně aby ty definitivní výrobky i dobře jezdily. Třeba se v mezi čase do vánoc dozvíme z pera odborníků i více technických informací o pojezdu, pohonu, funkcionalitě, či jízdních vlastnostech ověřených seriózním testováním. A také o ceně. S křížkem po funusu jsem druhý den po návštěvě veletrhu dostal obrázek těchto modelů od Viktora Pohořelého, který bude o novince zajisté dobře informován.

*   *   *

  Jediné, co mi letos na Modell Hobby Spiel Lipsko 2015 chybělo byla Gulaschsuppe ve stáncích s občerstvením, ale Bratwurst s bavorským salátem také nebyl špatný. Páteční dálnice mezi Lipskem a Drážďany byla nacpaná a chvílemi se stálo, takže zpáteční cesta se o hodinu protáhla. Budu se opakovat, ale rozhodně nelitujeme cesty do Lipska a shodně s Karlem konstatujeme, že to byl pěkný zážitek. Letošní Modell Hobby Spiel Lipsko 2015 stál za to.

Poznámka: V tomto příspěvku jsou popsané osobní postřehy, nejedná se o konzultovanou recenzi veletrhu. Autor si ani nezakládá na tom, že je ve svém hodnocení ve všem přesný a dokonale objektivní. V event. diskusi k článku budou publikovány jen věcná doplnění a faktické poznatky dalších účastníků veletrhu.

Foto hlav

.

7 Comments (Open | Close)

7 Comments To "Modell Hobby Spiel Lipsko 2015"

#1 Comment By Míra On 4.10.2015 @ 16:34

Opět se projevilo, že chyba je, když se podlehne lenosti a nezvítězí zvídavost.
Míra

#2 Comment By Jiří Majtyka On 4.10.2015 @ 22:22

Na e-shopu DM-Toys nakupuji, na stánku mě příjemně překvapili vstřícným chováním a zájmem o zákazníka. To holandští N-SpoorStore by naši zemi mohli vyškrtnout z blacklistu – nejde mi tu jejich web.

#3 Comment By hlav On 5.10.2015 @ 09:53

Zkuste otevřít web N-SpoorStore přes překladač Google na této adrese: [25] Ale raději v prohlížeči Chrome. Ve starých dobrých Internet Explorer to skutečně zlobí. Jestli Holanďani zablokovali stránku, aby ji nemohli otevírat Čecháčci, to nedokážu posoudit. hlav

#4 Comment By Honza On 5.10.2015 @ 13:00

Ahoj Honzo, Holandani skutecne blokuji pristupy na svuj web z ceskych domen, proc, to vi jen oni. Objevi se lakonicka hlaska Access forbidden, your country (CZ) has been blacklisted. Pres google translator to jde z toho duvodu, ze s k nim pripojis zprostredkovane pres servery Googlu, ktere maji nejspis registraci v US.
Jo a ten drak je skvely, koupili jsme ho detem asi pred mesicem v modelarstvi v Oaze u nas na Kladne a lita jako dabel…
Honza

#5 Comment By Hlav On 5.10.2015 @ 17:29

Možná s námi Čechy (nebo spíš Čechoslováky) mají Holanďani z toho e-shopu špatnou zkušenost. Vůbec bych se tomu nedivil. Už i na mně – který principiálně svým zákazníkům věří a asi jako jeden z mála nechce platby předem – někteří vyčuránkové zkouší, co se stane, když nezaplatí. Naštěstí to jsou zatím opravdové výjimky. Jeden takový kokot z Bratislavy kličkuje už druhý rok a přitom mi dluží přes 2500 Kč. Jinak jsem slyšel, že Holanďan sebere to, co Skot zahodí… 🙂 Hlav

#6 Comment By brejsak On 7.10.2015 @ 19:39

Chodí to na google na tomto odkaze. Zkoušel jsem to různě, ale jedině takto!
[26]
brejsak

#7 Comment By Ales Oksa On 19.10.2015 @ 21:34

Ahoj, pozdravujem zo Slovenska. Pekna reportaz z Lipska, dakujem, aspon som sa pokochal.