Prázdniny jsou v čudu! A léto už skoro taky

P1140928_1k„Dědo, to je tak nespravedlivý, že školní rok trvá deset a prázdniny jen dva měsíce,“ postěžoval si vnouček, když přijel z tábora. Souhlasím s ním, taky jsem to tak v mládí cítil. Ale léto bylo pěkné, když se člověk nenechal rozviklat novinářskými žvásty o teplotních rekordech. Ano, vedra přinesla sucho, bohužel. To už tak ale je, že když neprší, je sucho. Když prší, jsou zase povodně. Kde jsou ty časy, kdy jsme uměli poroučet větru i dešti..!

  Mých modelářských aktivit bylo o prázdninách poskrovnu, čemuž odpovídá i frekvence článků na webu Honzíkovy vláčky. Taky se to dá klidně svést na ta vedra, která byla v paneláku úmorná. Prostě jsem si dal letní siestu, jako to běžně dělají každý den v jižních státech. I když se můžu vymlouvat na vedra, musím taky chlapsky přiznat, že modelářské výpadky mám především proto, že jsem línej. Ale k tomu jsem se už jednou přiznal. Stačil jsem se jen sem tam podílet na výchově vnoučků, uklidil ve sklepě a vyklidil garáž. Tam byl chládek. A mám na to i svědky, že Bohouši? 

  Vím ale taky, že jiní modeláři, rovněž z jihu (ale Česka), makali celé léto vedro–nevedro! A dokonce se scházeli na tajných pracovních poradách a stavěli modely o sto šest. Škoda, že se se svými novými výrobky nechtějí pochlubit, byť vědí, že je okurková sezóna a není o čem psát. 

  A propos Bohouš (Partyk). Předposlední den prázdnin oslaví kulatiny a už konečně bude dospělý muž. Jeho šedesátiny jsme důstojně oslavili před pár dny zcela výjimečně nikoliv v Nagano, ale v jakési tvrzi kdesi v Malešicích. Kupodivu to všichni našli. Ovšem! Pivečko tam mají jako křen, řízečky a tataráček ze zdravých a čerstvě mrtvých zvířat, navíc bez vedlejších účinků na zažívací systém! To neumí všude (bohužel třeba ani v Nagano). Opravdu dobrá volba hospody. A představte si, že za tři panáky tam dostanete jedny opalovací brýle. Tak jsme se obětovali a složili se na brejle pro Fuldovu rodinu. Bohoušovi jsme samozřejmě popřáli dlouhý život a hodně modelářských úspěchů. Jsem rád, že právě on po mně s velkou vervou převzal projekt DIGI-CZ – ZDE – a že (jak mne občas sdělí), projekt funguje a má stále více nových zákazníků. To je moc dobře.

P1140933_1k Kajka_v

 (P. S. Kajce se brýle moc hodí, šla s nima i spát)

*     *     *

  Pozdní léto a podzim tradičně přinese několik zajímavých akcí, které je možná vhodné připomenout. Hned první zářijový víkend se budou o svou přízeň přetahovat organizátoři dvou akcí.

  Jednak se ve skanzenu Solvayovy lomy (někde na kopci u Berouna) uskuteční ve dnech 5. a 6. září 2015 setkání přátel modelových úzkorozchodných lokomotiv. Ke koukání zde budou modely na kolejích o rozchodech 45 mm, 5 palců, 7 palců a samozřejmě i 600 mm. V sobotu se bude jezdit od 11 do 17 hod., v neděli pak od 11 do 15 hodin. Plakátek ke stažení je ZDE.

  Druhou stejně zajímavou akcí pak bude Mezinárodní výstava železničních modelů a kolejišť, kterou pořádají ve dnech 4. až 6. 9. 2015 ve spolupráci Sdružení železničních modelářů Pečky a Klub železničních modelářů Kolín – ZDE. Výstava se koná při příležitosti 170. výročí trati Olomouc – Praha a 45. výročí Klubu železničních modelářů Kolín. Železničními modely se zde lze kochat od pátku do neděle, vždy od 9 do 17 hodin (v neděli jen do 15 hod.). Přijedou i modeláři z Německa, Ruska a Slovenska.  

  Pak přijde na řadu modelářská „burza“ v Opletalce, a to v sobotu 12. září. Jsem zvědavý, kolik přijde prodejců i modelářů. Před prázdninami nás tam moc nebylo.

  První víkend v říjnu, od pátku 2. do neděle 4. října se v Lipsku uskuteční tradiční – letos 20. ročník Veletrhu Modell-Hobby-Spiel, který je největší akce svého druhu pro obor leteckého, lodního a železničního modelářství, kreativní tvorbu, hry a hračky. Akce je určená návštěvníkům především z pěti nových spolkových zemí SRN, Bavorska, Hessenska a dále pro návštěvníky z České republiky a Polska. V roce 2014 se v Lipsku prezentovalo 658 vystavovatelů z 10 zemí. Blíže ZDE.

  A konečně, následující týden se v pražský Letňanech uskuteční od 8. do 11. října 2015 24. modelářský a hobby veletrh – info ZDE. Jezdím tam každý rok a cestou domů si vždycky říkám, že to bylo naposledy. A jak mám ověřeno, zklamaný nebývám sám. Jenže, příští rok přijedu zase a tak stále dokola. Když už tam člověk na nic zajímavého nenatrefí, tak se tam aspoň potká s několika známými. Kritická slova na loňský ročník si lze přečíst ZDE.

  Letos (snad poprvé?) pořadatel vymyslel coby součást veletrhu „Modelářskou burzu“, která by měla být jakousi společnou aktivitou pořadatele veletrhu Dart, s. r. o. a vydavatelů časopisů RC Modely a Model Hobby magazín. Podle propozic bude Modelářská burza sponzorována pořadatelem veletrhu a je určena výhradně pro modeláře, ne pro modelářské obchodníky a výrobce! Tak to mne opravdu zajímá, koho tam u stolků potkám. Na to, že někdo není ani prodejce ani výrobce modelářského zboží prý bude stačit čestné prohlášení. Když se ovšem sečtou náklady na stolek a parkování, nevím, kolika čestným modelářům se účast v Letňanech vyplatí.

*      *      *  

Foto: neznámý autor od vedlejšího stolu

.

 

Rubrika: ZPRÁVY

1 komentář

  1. Jindra napsal:

    Jenom bych podotknul, že se sluneční brýle opravdu hodí každému: http://www.fucik.name/masinky/P1140930_hh.jpg

Vložit komentář

Text komentáře: