- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Poznatky k polyuretanové pryskyřici AXON

P1130160_1k [1]I když jsem na téma syntetických pryskyřic firmy AXON Technologies na tomto webu už několikrát psal – poprvé snad ZDE [2] -, dovoluji si zopakovat a shrnout alespoň několik základních informací a především poznatků od technické podpory firmy (David Bílek). Výrobky firmy AXON v České republice distribuuje a technické poradenství zajišťuje firma ACR Czech, s.r.o. Pryskyřice (a další výrobky firmy) se dají koupit i v některých specializovaných prodejnách, avšak hned v úvodu článku upozorňuji na nutnost sledovat expirační dobu vytištěnou na obalu.  

  Odlévací polyuretany jsou dvousložkové pryskyřice s nízkou viskozitou a rychlým vytvrzením. Jednoduchým smísením dvou složek (polyol + isokyanát) v předepsaném mísícím poměru a odlitím směsi do formy lze za několik desítek minut získat velmi kvalitní odlitek s vlastnostmi dle volby uživatele.

Podle firemní dokumentace jsou nejčastější aplikace tyto:

Vyzkoušel jsem některé druhy a po testování používám pryskyřici s označením F181), protože:

Technická podpora firmy doporučuje:

___________________________________

1) Technický list: http://www.axson.cz/dokumenty/technicke-listy [3] – hledej F18

Foto hlav

.

.

Nová informace přímo od zdroje

  David Bílek z firmy ACR CZECH, s.r.o., která je českým zastoupením firmy AXON Technologies, doplnil výše uvedenou stať o nové informace.

  V nejbližší době přijde na trh nový materiál s označením F180, který po 15 letech nahradí „starou“ polyuretanovou pryskyřici F18. F180 byla vyvinuta především pro odstranění drobných nešvarů F18, jako byla sedimentace molekulárního síta pro zachytávání vlhkosti (a tento sediment nebylo doporučeno rozmíchávat) a dále pak pro zlepšení užitných vlastností.

  Nová F180 se chová velmi podobně jako HD polystyren, ze kterého jsou vyráběny plastikové modely a modely kolejových vozidel. Teplotní odolnost se zvedla až ke 100°C a nový produkt je čistě bílý se zvýšeným UV filtrem. Odlitky se proto velmi snadno pigmentují a rovněž lakování modelářskými barvami je snadnější, díky menšímu množství odpadních produktů na povrchu odlitku.

  Lepení F180 je možné vteřinovými lepidly nebo lepidly epoxidovými (5-ti minutový epoxid), dobrou adhezi však vykazují i disperzní jako je Herkules apod.

  Uživateli jistě bude příznivě hodnoceno, že cena nového produktu zůstává stejná!

  Technický list AXON F180ZDE [4]

David Bílek

(rev. 16. 10. 2014)

.

 

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Poznatky k polyuretanové pryskyřici AXON"

#1 Comment By V. Franta On 7.11.2022 @ 12:14

Zdravím. Chtěl bych se zeptat na vhodnou pryskyřici na odlévání figurek. Odlévam různé figurky cca 5-14 cm a i různé drobné věci. Chtěl bych zkusit jinou pryskyřici než ze které dělám. Potřebuji středně pomalou na zpracování s dobrou zatékavosti s dobou pro odlévání kolem 20 minut a tak do hodiny aby šlo odformovat. Barva šedá, nebo bílá ( je to jedno)