Ruční svěrka uložená v kouli

P1110716_800Když chcete vyzkoušet kvality soustružníka, dejte mu vytočit kouli. A když to zvládne, tak po něm ještě chtějte, aby vysoustružil i kroužek, do kterého ta koule zapadne. Můj kamarád je Mistr k pohledání, a tak jsem mohl zrealizovat drobný nápad. Když jsem cosi pájel a stále dokola jsem musel znovu a znovu upínat předmět (DPS) ve svěráčku v různých polohách, tak jsem si uvědomil, že by to šlo vyřešit velmi jednoduše a efektivně. Pro ty, co nemají soustruh nebo soustružníka existuje i náhradní řešení, které zmíním na konci článku.

  Už delší čas jsem měl v šuplíku ruční svěrku, kterou jsem si koupil u MicroMark – ZDE. Tenkrát u nás k sehnání nebyla. Později se objevila i v nabídce některých našich e-shopů, ale za neslušné ceny. Myslím, že svěrka se dá nyní nejlevněji koupit u firmy UNI-MAX.cz pod objednávkovým číslem 191500 za 284 Kč – ZDE. Mimochodem, obdobný svěráček, avšak k připevnění k desce stolu, nabízí ve svém obchodě Modely lodí Zdeněk Čejka – ZDE.

P1110722_1k

Obr. 1 – Ruční svěrka koupená u MicroMark

.

  Se svěrkou jsem moc nepracoval, protože mi chyběla další ruka pro obvyklé dvouruční uchopení nástroje. Neměl jsem proto potřebu používat svěrku fixovanou v dřevěném držáku. Svěrku jsem proto z držáku odšrouboval a upnul ji do malého svěráku Proxxon, což sice její užitné vlastnosti zlepšilo, ale jen částečně.

  Svěrka je vyrobená snad z duralu nebo jiné lehké slitiny, takže je lehká. Svěrka má v obou částech čelistí, jak v pevné, tak i posuvné, ovládané šroubem, otvory o průměru 3 mm pro kolíčky. Takže, upínaný předmět se nemusí vkládat jen mezi čelisti, jako je tomu u běžného svěráku, ale též mezi kolíčky, které se zasunou do otvorů. Jen tak mimochodem – naprosto ideální jsou mosazné nábytkové kolíčky užívané pro podpírání polic ve skříňkách. Různorodá instalace kolíčků do čelistí umožňuje uchytit i asymetrické předměty. A jistě další výhodou je, že při stejném zdvihu čelistí daných délkou závitu utahovacího šroubu lze přestavěním kolíčků výrazně zvětšit upínací rozsah svěrky.

P1110723_1k

Obr. Nábytkové kolíčky s průměrem dříku 3 mm

.

  Svěrka má vespod nálitek z boku opracovaný do čtvercového profilu, který má 18 x 18 mm a výšku 5 mm. Středem nálitku je do těla svěrky veden otvor se závitem M8. V tomto závitu je zašroubován šroub zakotvený v dřevěném držáku. Odšroubování svěrky z držáku je dílem okamžiku.

Poznámka pro tupce: Pozorný čtenář si jistě na přiložených fotografiích povšimne, že na boční stěně svěrky mám napsaná písmenka „U“ a „P“. Znamenají „utáhnout“ a „povolit“. Proč? Protože jsa zvyklý na pravotočivý závit při utahování většiny „normálních“ svěráků jsem u svěrky místo utahování povoloval a opačně. Pohyblivý je totiž zadní díl svěrky, což je přesně opačně než u běžných svěráků.  A tak se při utahování svěrky kouknu na „U“ a při povolování „P“ a vím co mám dělat 🙂 .

.

Koule v kroužku vyřešila libovolné nastavení svěrky

  Zadání pro soustružníka bylo jednoduché: Potřebuji ocelovou koulí o průměru 45 mm, která bude mít vytvořenou plošku, ve které bude vyvrtán otvor se závitem M8 do hloubky cca 20 mm.

P1110717_1k

Obr. 3 – Ocelová koule o průměru 45 mm s otvorem a závitem M8, položená na kroužku (vpravo) a svěrka se zašroubovaným šroubem M8 (vlevo)

.

  Aby bylo možné svěrku našroubovanou na kouli (pomocí zápustného šroubu M8) a natáčet ji libovolným směrem, bylo nutné vyrobit druhou podstatnou součástkou, a to kroužek, do kterého se koule se svěrkou jednoduše vloží (viz obr.). Při průměru koule 45 mm vychází vnitřní průměr kroužku 37 mm při výšce 12 mm. Síla stěny kroužku je 5 mm, horní okraj je opracován do rádiusu stejné velikosti. Jde o to, že koule musí zapadnout do kroužku, ale nesmí se dotýkat podložky (stolu). Natáčení svěrky upevněné v kouli je nyní naprosto libovolné. Díky hmotnosti koule vzniká na dotyku s kroužkem tření, které fixuje sestavu.

  A tady je maličký problém, protože jak se ukázalo, kov na kov za určitých okolností moc velký odpor způsobený třením nevytváří. Trochu pomohlo zabroušení (nepatrné zvětšení dotykové plošky), ale účelnější bude vysoustružení nového kroužku z jiného materiálu, snad nejlépe ze silonu, pertinaxu apod. Asi nejlepší by byla guma.

  Jak jsem tak přemýšlel o té gumě, tak jsem v šuplíku objevil gumový obal pevného disku Seagate, který jsem kdysi „delaboroval“. (Ženský nevysvětlíš, že si chlap schovává různé věci, aniž tuší proč. Když ale přijde čas a tu schovanou věc náhodou najde a ještě k tomu využije, je to velké vítězství…) Tak jsem z té relativně tenké gumy vystřihl kroužek, který jsem vložil mezi kouli a kroužek. A dostatečné tření se dostavilo samo…

P1110725_800

Obr. 4 – Sestava svěrky přišroubované na kouli a kroužku. Guma mezi nimi vytváří dostatečné tření, aby udržela svěrku natočenou v jakékoliv poloze

We cannot display this gallery

.

Dodatek

  V perexu naznačuji, že mám řešení (které jsem ale sám nevyzkoušel) i pro ty, co nemají možnost soustružit a neznají schopného soustružníka. Motoristé si jistě vzpomněli, že kouli za pár korun prodávají v „mototechně“. Používá se v sestavě držáku a „klapačky“ k připojení přívěsu za auto. Její průměr je sice 50 mm, ale to je naprosto jedno. Musí se pouze přizpůsobit kroužek, možný by šel použít tzv. „posilovač prstů“, prodávaný v prodejných pro sportovce. No, inspirativních nápadů asi bude více…

Foto hlav; soustružník se jmenuje Zbyšek a touto cestou mu ještě jednou děkuju!

rev. 5. 6. 2014

.

Rubrika: DÍLNA, Nápady, Nářadí, ZPRÁVY

1 komentář

  1. David Jůza napsal:

    Dobrý den, u rytců a zlatníků jsem viděl kroužek z kůže vyplněný něčím tuhým http://obchod.auren.cz/?tovar=214202 nebo plastovou „misku“ se třemi nasazenými ploškami z pružného plastu, zkoušel jsem a snadněji se polohuje.
    Nebo takto http://www.josefnovotny.inpage.cz/produkt/podstavec-rytecky-sverak/
    Ještě mě napadlo gufero.

Vložit komentář

Text komentáře: