- Honzíkovy vláčky - http://www.honzikovyvlacky.cz -

Moduly spínaných zdrojů z Číny

Logo-Cina [1]„Mao-Ce-Tung nám poslal rýže mnooo-hooo tun…“ zpívávali jsme kdysi u táboráků na čundrech. Mao už není, ale Číňan nám dnes posílá něco jiného. Ne vždy to je sice to nejlepší, co vyrábí pro jiné i pod značkami světových velikánů, ale často lze v čínských e-shopech koupit za rozumný peníz i užitečné věci.

  Už několikrát se na webu Honzíkovy vláčky objevily informace o stromečcích, figurkách i různých udělátkách původem z velké říše. Dnes bych chtěl popsat jednoduché spínané zdroje, které jsem před nedávnem zakoupil. Jsou to moduly spínaných stabilizátorů, osazené obvodem LM2596S, které poskytují proud až 3A a umožňují nastavit výstupní napětí. Datasheet tohoto obvodu nalezneme např. na tomto webu [2]. Koupit tento obvod lze u nás za cca 90 Kč, na sestrojení jednoduchého stabilizátoru potřebujeme ještě kondenzátory, Schottkyho diodu, indukčnost a odporový dělič s trimrem. Bratru i s plošným spojem dohromady tak za „dva a půl litru“. Bez ocenění práce. Ale, světe div se, od Číňana to lze celé a sestavené (snad i odzkoušené) koupit za 63 Kč. A je tam i více otáčkový trimr na přesné nastavení výstupního napětí.

Takové nabídce jsem neodolal, objednal pár kousků, zaplatil přes PayPal a do necelého měsíce (byly v tom Vánoce) zásilka dorazila. Poštovné už tradičně z čínských e-shopů neúčtují (pokud chcete mít možnost sledovat zásilku cestou a mít jistotu, že dorazí, je příplatek za doporučenou zásilku obvykle 2 USD – asi jako když posíláte dopis na úřad do vedlejší ulice…). Je dobré pamatovat si, že pokud hodnota zásilky nepřesáhne 22 euro (tj. cca 30 USD), neplatíte na vstupu do ČR žádné celní poplatky. Proto raději více objednávek s menší cenou…

Zdroj  ECT-217270

  Bez toho, že bych chtěl dělat reklamu, koupil jsem zdroj ECT-217270 na e-shopu Tiny Deal – ZDE [3].  Ale v podstatě stejný modul lze zakoupit i jinde.

stabilizator1_300 [4]
Fotografie převzatá z webu www.tinydeal.com – ZDE [5]

A můj názor? Standardní katalogové zapojení, za minimální cenu slušný užitek. Destička má 21 x 43 mm, což je ideální „malost“. Vzhledem k tomu, že je to spínaný zdroj, má vysokou účinnost, na rozdíl od zapojení s dnes už historickými lineárními obvody typu 7805 – 7824, nebo regulovatelnými LM 317 apod. Tím pádem také značně míň „topí“. Chlazení je na destičce dost ošizené, není tam žádný chladič, jen samotný obvod je přilepen přes termovodivou hmotu na dvouvrstvový plošný spoj. Pod obvodem je matice prokovených otvorů na spodní plošku desky, která celá funguje jako chladič. Ale vzhledem k tomu, že je to spínaný zdroj to nepovažuji za kritické. Nakonec, v případě potřeby není žádný problém celou destičku přišroubovat na větší chladič.

Zdroj ECT-217283

Zakoupil jsem také jeden vylepšený typ – ZDE [6]. Za asi dvounásobnou cenu je tento typ označený ECT-217283 s integrovaným voltmetrem. Zdroj (až na jiné hodnoty kondenzátorů) je identický s předešlým. Na desce je přidaný třímístný voltmetr, který může měřit vstupní nebo výstupní napětí, nebo může být vypnut. Vše se ovládá jedním mikrospínačem přímo na destičce. SMD LED diody indikují, které napětí se právě zobrazuje (modrá vstup, červená výstup). Rozměry jsou trochu větší – 36 x 66 mm, což je také daň za displej a vstupní a výstupní šroubovací svorky.

stabilizator2_600 [7]
Fotografie převzatá z webu www.tinydeal.com – ZDE [8]

Závěr

  Kde takovéto zdroje využije železniční modelář? Jednoduše všude. Mohou být součástí napájecího zdroje pro příslušenství (lampy, elektronika, přestavníky), mohou být součástí centrály (NanoX v původní verzi obsahuje analogové stabilizátory, které dosti hřejí), a tak dále a tak dále… Výstupní proud je udávaný max. 3A. Ze zkušenosti se domnívám, že by bylo vhodné nepočítat s využitím na hranici katalogového údaje, ale používat je tak na max. 2 – 2,5A. Raději více kusů méně namáhaných obvodů zcela určitě pomůže jejich životnosti.

ZDROJ: Masinky.info [9]

1 Comment (Open | Close)

1 Comment To "Moduly spínaných zdrojů z Číny"

#1 Comment By Roman On 19.1.2014 @ 02:50

Zdroj ECT-217270 vlastním a není to žádná slává už při 1A silně hřejí a pochybuju že bez chladiče z druhé strany vubec zvládnou trvalý provoz (3A nemluvě) učinnost se pohybuje okolo 60%!! (pruměrá učinost) měřeno při ruzných napětí a proudech

Závěrem co by člověk chtěl za 25,- z ebay 😀